BODTO Haberleri
KONAKLAMA SEKTÖRÜNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR
Değerli Üyelerimiz,
03.06.2020 18:04

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ve 5 Nolu Meslek Komite Başkanı Ömer Faruk Dengiz, 3 Haziran Çarşamba günü, Covid-19 salgını karşısında BODTO olarak yaptıkları çalışmalardan bahsederek, salgın karşısında konaklama sektöründe ve Bodrum turizmi için yapılan çalışmaları özetledi.

Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba”sı ile sözlerine başlayan Ömer Faruk Dengiz, Bodrum’daki otellerin salgın karşısında eylem planı oluşturduklarını belirterek bu konudaki detayları bildirdi. Otel çalışanlarına Covid-19 eğitimi vereceklerini belirten Dengiz, otelleri Sağlıklı Turizm Belgelendirmesi için BODTO olarak teşvik edeceklerini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu: “Bu topraklarda Cevat Şakir Kabaağaçlı, yani namı diğer Halikarnas Balıkçısı üzerine cümle kurulacaksa, söze “MERHABA” diyerek başlamak, bir vefa borcudur. Türkiye’yi etkisi altına alan amansız COVID19 pandemesinden dolayı evlerde olanlara “MERHABA” yaraşır. Şimdi öyle bir otel hayal edin ki orası Bodrum’un en güzel oteli olsun! Tabiatın nadide bir köşesinde, denize çok yakın, yamaçta kurulmuş bir otel… İçinde gülümseyen çalışanları, özgün yemekleri, ferah ferah içip serinlettiren güzel içecekleri, doğasıyla bütünleşen bahçeleri, engin masmavi denizi, sahilde ayağınıza yakan kumları, kulağınıza hoş gelen müzik ritimleri olan bir oteli hayal ediniz. Bu hayalde sadece “siz” eksiksiniz. O otel, anca sizin varlığınızla güzel olur. Yoksa bir hayal olamaz... Bu yüzden; bahsettiğim o güzel hayaliyle bir tatil yapmanız için Bodrum’da yer alan oteller sağlık konusunda gerekli önlemleri alınması konusunda çaba sarf ediyorlar. Bunlar özetle; oteller bünyesindeki tüm departman ve birimler için COVID19 pandemesi karşısında oluşturulmuş bir “Eylem Planı” hazırlamaktadırlar. Genel alanlarda yer işaretleri, yönlendirmeleri, bariyerleri gibi güvenli sosyal mesafeleri oluşturuyorlar. Açık büfelerde aşçı ve servis elemanlarınca hazırlanacak yemek sunumlarında metodları değiştiriyorlar.  Gerekli alanların tespit edilmesi ve dispanserlerin yerleştirilmektedir. Gıda güvenliği, satın alma, mal kabul depolama ve atık yönetim faaliyetleri konusunda kayıt alınacak şekilde takibi yapacaklardır. Odamız olarak otelde çalışanlarına hijyen ve COVID19 temel eğitim kursları vermeye başlayacağız. Diğer yandan otelleri için bakanlıkça yayınlanan genelgeleri bir arada olduğu açıklayıcı ve uygulamalı “COVID19 Yönetim Kılavuzu” yayınlanacaktır. Otellere Kültür ve Turizm Bakanlığı’n hazırladığı “Sağlıklı Turizm Belgelendirmesi” alınması konusunda teşvik edecektir. Otellerine Normalleştirme süresince odamız olarak önlemler konusunda bilgi ve tecrübe dayalı uygulamalarda her zaman yardımcı olacaktır. O otelin hayalinizi kurmaya devam ediniz… Belki bir gün belki de yarın gelirsiniz otele... Tekrardan kavuşacağımız o güne kadar sağlıcakla kalınız.”.

BODTO Başkanı: “Bodrum’u doğru anlatmak, tanıtmak en önemli görevlerimizden biridir.”

BODTO Başkanı ise Konaklama sektörünün yurt dışı uçuşların açılması ile daha da canlanacağının altını çizerek, “Bodrum yaklaşık 100.000 turizm yatağına sahip. Yaklaşık 25.000 mükellef ise ekonominin can damarı. İrili ufaklı işletmelerle turizm merkezi haline geldik. Bu nedenle Bodrum’u doğru anlatmak, tanıtmak en önemli görevlerimizden biridir.” dedi. Otellerde fiyat belirlemede Ticaret Odasının yetkilerine de değinen Kocadon, “Serbest piyasa ekonomisi içinde her işletme kendi hizmetine göre bir bedel ortaya koymakta. Bizler bu rakamlara müdahale etme yetkisine maalesef ki yetkili değiliz. Yasanın bize verdiği yetkiye göre fiyat tarifelerini belirlemekten ziyade onaylamaktan sorumluyuz. “ şeklinde konuştu.