MECLİS TOPLANTISININ GÜNDEMİNDE AGROTURİZM VARDI
26.02.2021 11:52

Bodrum Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı İlhan Ersan yönetiminde, 25 Şubat Perşembe günü gerçekleşti. Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Müdür Yardımcısı Tanju Özdemirden, İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Yeşilkaya, İl Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan ve Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürü Durmuş Çakır Meclis toplantısına katılarak BODTO Meclis Üyeleri ile bir araya geldi.  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri Meclis Üyelerine bilgilendirici sunumlar yaparken Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayarak son dönemdeki hibe desteklerini aktardılar.

Gelir olmadan tarımı korumamız mümkün değil

Toplantıda Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Hibe Programı, Muğla tarım sektörünün bu desteklerden faydalanma durumu gibi konular hakkında bir bilgilendirme sunumu yaptı. Tarımı turizm ile entegre etmenin gerekliliğine vurgu yapan Saylak, Muğla’nın agroturizm için öncelikli bölgelere ayrılması gerektiğini belirterek şunların altını çizdi: “Ekonomik durumu iyi olan konuklarımız daha sakin ortamlara gelsin, örneğin Bodrum’da Bitez’de bir mandalina bahçesinde hasat yapsın, yumurta toplasın. Adaçayı hasatına, lavanta hasatına katılsın. Bodrum’da kalan turistler bu deneyimi eminim ki yaşamak isteyecektir. Bu aynı zamanda da üreticilerimize gelir sağlayacaktır; gelir olmadan tarımı korumamız mümkün değil! Turizm buna bir vesile olabilir.”.

22-001.jpg

Kuraklık kapımızda, 1 damla suyu harcayacak durumda değiliz

“Tarıma, toprağa ve insana” sahip çıkmanın gerekliliğine işaret eden Saylak, en büyük sorunların başında kuraklığın geldiğini hatırlatarak Muğla’nın 13 ilçesinde üreticilere kuraklığa dayanıklı tarım ürünleri dağıttıklarını açıkladı. “Kuraklık kapımızda, 1 damla suyu harcayacak durumda değiliz. Muğla barajlarının doluluk oranları da bizi endişelendiriyor. Geldiğimiz noktada sürdürülebilir tarım yapan ve temiz su kaynaklarına ulaşabilen ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olacaktır.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü konuşmasının devamında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi hakkındaki hibe programlarını tanıttı. Tarımsal yatırımlara %50 hibe desteği verildiğini belirten Barış Saylak, tarıma yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların 6 Mart 2021 tarihine kadar www.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden başvurularını yapmaları gerektiğini bildirdi. Gerçek ve tüzel kişilerin, şirketlerin, tarımsal amaçlı kooperatiflerin, yetiştirici birlikleri ile bunların üst birliklerinin ve tarımsal üretici birliklerinin bu hibeden yararlanabileceklerini belirten Saylak, yatırım konularının ise yenilebilir enerji kullanımından bitkisel orjinli gübre işlenmesine kadar çok çeşitli olduğunu vurguladı.

33-001.jpg

Toplantı sunumların ardından olağan gündemiyle devam ederken BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon tarafından Şubat ayı faaliyetleri okundu. “Pandemi önlemleri çerçevesinde gerek Odamıza ziyaretler gerekse bizim üye ziyaretlerimiz, toplantılarımız ve lobi faaliyetlerimiz aralıksız olarak sürüyor.” diyen BODTO Başkanı, son olarak 32. Vergi Haftası kapsamında Muğla Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Kaya ve Bodrum Vergi Dairesi Müdürü Sait Orulluoğlu’nun Odayı ziyaret ettiğini açıklayarak şunları kaydetti: “Şubat ayı faaliyetlerimiz içinde banka müdürleriyle istişarelerimiz de sürdü üyelerimize bir nebze de olsa destek sağlamak adına son olarak Vakıf Bank Bodrum Şubesi ile bir protokole imza attık, 23 Şubat  Salı günü Vakıfbank Bodrum Şube Müdürü Mehmet Ali Selimoğlu bizi  ziyaret ederek Banka tarafından açıklanan kredi paketlerinin üyelerimizin kullanımına hazır olduğunu belirtti. Üyelerimiz detayları web sitemizden inceleyebilir, Vakıf Bank Bodrum Şubesini arayarak destek detayları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bunu yanı sıra yine bu içerisinde eğitime destek sağlamak adına 10 Şubat Çarşamba günü Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz’ı makamında ziyaret ettik ve uzaktan eğitim alan ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere temin edilen 75 adet tableti Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz’a teslim ettik. Ayrıca yine bu ay içerisinde Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum’daki  STK temsilcileri ile bir araya gelerek Odamızın en önemli projelerinden biri olan Bodrum Leleg Yolu’nun tanıtımı için görüşmede bulunduk.”.

44.jpg

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’un faaliyetleri sunmasının ardından Meclis Üyesi Toros Demirdöven tarafından Ocak ayı mizanı okundu ve toplantı çeşitli üyelerin fiyat tarifesi taleplerinin de değerlendirilmesi ile son buldu.

Meclis Başkanı İlhan Ersan kapanış konuşmasını yaparak şunları belirtti:  “Bugün toplantımıza konuk olan değerli Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve ekibine şahsım ve BODTO Meclisi adına çok teşekkür ederim. Bodrum Ticaret Odası olarak kırsal kalkınma için üyelerimizi desteklemeye hazırız. Üyelerimizden ricamız dönem dönem duyurduğumuz bu kırsal kalkınma desteklerini de web sitemizden takip etmeleridir.”

55.jpg