BODRUM’DA PANDEMİ TEDBİRLERİ VE ETKİLERİ GÖRÜŞÜLDÜ
03.12.2020 14:45

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın öncülüğünde, Bodrum'daki Oda ve Dernek Başkanlarının katılımıyla, 2 Aralık Çarşamba günü online toplantı düzenlendi. Toplantıda, korona virüs salgın vakalarının artış göstermesi ile birlikte alınan kısıtlama kararlarının Bodrum ekonomisine etkileri ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon toplantıda hazır bulunarak pandemi şartlarının Oda üyelerinin ticari faaliyetleri üzerindeki etkilerini azaltmak üzere önerilerini sundu.

Toplantıya katılanlar arasında Türkiye Kalkınma Ajansı Ege Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yöre Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum Mali Müşavirler Odası Başkanı Barış Erdoğan, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Kablı, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan, Bodrum Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan ve Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bodrum Şube Başkanı Av. Kadir Dağlı da yer aldı.

Ortak Hareket Etmenin Önemine Vurgu Yapıldı

Toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Ahmet Aras, salgında son dönemde kötüye giden seyir nedeniyle hükümetin yeni önlemler aldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Alınan bu kararlar bazen bizlerin beklentilerini karşılamayabiliyor. Biz karar vericiler olarak daha çabuk pozisyon alıp en azından kendi yetkimizde olan bir takım konularda halkımızın, iş dünyamızın ve esnafımızın yanında olmamız gerektiğini düşüyoruz. Yerel yönetim olarak buna Büyükşehir Belediyemizi de dahil ederek, esnafımızın, iş dünyamızın, şoförlerimizin, denizcilerimiz ihtiyaçlarına destek olabilmek adına neler yapabilir bu konuda sizlerin taleplerini duymak istiyoruz. Alacağımız ortak kararlarla halkımızın yanında olacağız. Bu kısıtlamalar devam ettikçe sosyal sorunlar artacaktır. Çünkü insanlar işsiz, esnaflar cirosuz kaldı. Bu doğrultuda onların sosyal destek talepleri artacaktır. Sayın Kaymakamımızın desteği ile bu konuda ortak hareket etmemizin çok faydalı olacağını düşünüyorum.".

BODTO Başkanı Çözüm Önerilerini Sundu

Başkan Aras'ın konuşmasının ardından Oda ve dernek başkanları gelen son kısıtlamalardan sonra üyelerinden gelen talep ve önerileri ilettiler. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Üyelerimizin en çok yaşadıkları sorunlar ve iletmemizi istedikleri konu banka kredileri ve devlet desteklerinin herkes tarafından kullanılabilirliğinin önünün açılmasıdır.” şeklinde konuştu ve Kısa Çalışma Ödeneğinin kapsamının iyileştirilmesi, ticari kredilerden ve bankacılık işlemlerinden alınan vergilerin bir süreliğine kaldırılması gibi çeşitli önerileri paylaştı. Turizmin diğer sektörleri de birer domino taşı gibi etkileyeceğini belirten Başkan Kocadon buna çözüm olarak çeşitli destek paketleri önerdi. “Diğer önemli sorunlardan biri de inşaat sektöründe durgunluktur. Bu durgunluk turizm bölgelerinde istihdam sorununu olumsuz etkileyecektir. Ayrıca inşaat malzemeleri satışı ve taahhüt işleri yapan işletmelerde daralma yaşanacaktır. Bu da yerel ekonomide zincirleme diğer sektörleri etkileyecektir.” diyen BODTO Başkanı, buna önlem olarak bu sektördeki işletmelerin ödemelerindeki aksamalar için kurumsal çözümler (yönerge ve talimatlar) çıkarılarak fırsatlar yaratılması, kredi imkanları tanınması gerektiğine vurgu yaptı ve şunları kaydetti: “İşletmelerin karşılaşacakları kurumsal sorunlar büyüdükçe tüm halk bundan etkilenecek olup sosyal ortamda bozulma olacaktır. Zorunlu işten çıkarmalar, cari ödemelerde aksamalar, alınan kredileri çevirememe vb. birçok sorun turizm bölgelerinde yerli-yabancı tüm konaklayanlara ve bölgede yerleşik yaşayanlara yansıyacaktır. Bunlar mutlaka göz önüne alınmalıdır.”.