KOMİTE ÜYELERİ SAĞLIK TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ
29.03.2023 14:21

Bodrum Ticaret Odası katkıları ile Kent TV ekranlarında yayınlanan Kobi Bodrum Programının bu haftaki konuğu 10 nolu Komite oldu. Hizmetler Sektörü’nde faaliyet gösteren Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Efe ve Komite Başkanı Berdan Köroğlu’nun katıldığı programda Bodrum’da kış turizmini canlandırmak için sağlık turizmine odaklanmak gerektiğini belirtirken bu konuda kış sezonunda direkt uçuşların artması gerektiği vurgulandı.  10 Nolu Komite temsilcileri sektörün temel sorunları arasında kalifiye çalışan temini ve kira bedellerin yüksek olmasına dikkat çekti.

Komite Başkanı Berdan Köroğlu endüstriyel mutfak sektöründe Bodrum’da ve Kos’ta üretim yaptıklarını belirtirken üretimin bir ülkenin kalkınması için çok öneli olduğuna işaret etti. Köroğlu,  “Biz Bodrum’da üretim konusunda birçok dezavantaj yaşıyoruz. Bunların en başında tesisleşmedeki zorluk geliyor. Arsa fiyatları çok yüksek ve tesislerin yapımı da maliyetli ancak bizim yapmış olduğumuz üretim de yarımadaya hizmet ediyor.” Dünyanın en önemli ve en zor konusunun hizmet olduğuna dikkat çeken Komite Başkanı, “Hizmet konusu zor çünkü hizmette sınır yok. Bizim de komitemizde bu hizmete bağlı birçok üyemiz yer alıyor ve hepsi de Bodrum markası alında son derece özverili işler yapıyor.” şeklinde konuştu.

“Eleman istihdamı şuan Bodrum’un en büyük sorunu.”

Bodrum’da elektrik, altyapı ve eleman sıkıntısının ortak sorunları arasında yer aldığını belirten Köroğlu, Bodrum’un en büyük sorununun kalifiye eleman istihdamı olduğunu söylerken emlak ve konut kiralarındaki artışın da Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi problem teşkil ettiğinin altını çizdi.

10 Nolu Komite Başkanı konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Sanayi bölgelerinde üretim yapanlar için çok büyük teşvikler var. Biz de Bodrum’da KOSGEB, GEKA teşviklerinden faydalanıyoruz. Kobi destek projelerinden Bodrum Ticaret Odamız aracılığı ile yararlanıyoruz. Bugüne kadar Bodrum’da devlet destekli iki proje yaptık ve bu projelerden çok şey öğrendik. Diğer üretim yapanlara da çağrım lütfen bu destekleri takip etsinler ve Odamız bu konudaki duyurularını aralıksız sürdürüyor Odanın hesaplarını da takip ederek bunlardan haberdar olsunlar.

Hizmet sektörümüzü yakından ilgilendiren diğer bir konu da elektrik konusu. Bodrum’da elektrikle ilgili altyapı çalışmaları elbette gerekli ancak süreç uzadıkça halk mağdur oluyor bu süreçte yetersiz trafolar olabiliyor bu sefer bölgede elektrik kesintileri oluyor. Bu da hizmet sektörümüzü doğrudan etkiliyor.

Diğer bir problem de temiz enerjiden yeterince faydalanamamamız. Türkiye geneline baktığımız zaman en fazla güneşli gün sayısına sahip yerlerden biri Bodrum, güneşten faydalanan akıllı ev sistemlerini kurmak gerek. GES sistemleri ve gri sudan bahçe sulama sistemi gibi kurulumları gerek konut gerekse otel yatırımcıları değerlendirmeli.

“Şehir büyüdükçe önlem almaya çalışıyoruz.”

Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Efe ise yüksek maliyetlere dikkat çekerken, “Her geçen gün fiyatlar yükseliyor. Bunun önüne geçmek çok mümkün değil. Deprem sonrasında da Bodrum yarımadasında konut üretimi biraz yavaşladı bu talep arttıkça arz da azaldıkça maliyetler daha da yükselecektir. Bu kaçınılmaz bir gerçek.” dedi.

Bodrum’da alt yapı ve üst yapı problemlerinin devam ettiğini belirten Efe, pandemi sonrası Bodrum’da büyük bir yoğunluk oluşmaya başladığını belirtti. “Biz şehirlerin nasıl büyüyeceğini planlamıyoruz şehir büyüdükçe önlem almaya çalışıyoruz. Bodrum gibi birçok farklı özelliği bir arada sunan başka bir ilçe yok. Fakat o kadar farklı kültürlerden o kadar farklı talepler var ki Bodrum hangisini karşılasın. ”diyen Yönetim Kurulu Üyesi Bodrum’un master plan eksikliğini de hatırlatarak şunlara dikkat çekti:

“Kışın Bodrum’a sağlık turizmi için gelen bir kitle var. Sayılar elbette yeterli değil ancak direkt uçuşların artması ile bu sayı yükselebilir. Türkiye’nin iki önemli sağlık markasının Bodrum’da üç şubesi var bu çok önemli. Biz BODTO olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bodrum-Milas Havalimanı’na kış sezonunda direkt uçuşların artmasına yönelik TAV ile görüşmelerimiz sürüyor. Sağlık turizmini canlandırmak kış turizmini arttırmak için öncelikli konu olmalı.