BODTO Haberleri
YEME İÇME EĞLENCE SEKTÖRÜ SES YASAKLARINDAN MAĞDUR DURUMDA
Değerli Üyelerimiz,
28.03.2023 13:07

Kobi Bodrum Programına 21 Mart Salı günü 6 Nolu Yeme-İçme, Eğlence Sektörü konuk oldu. Komite Başkanı Ağıt Ali Turan ve Komite Üyesi/Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Atilla Serttaş sektörel değerlendirmelerde bulunarak üyeler için büyük önem teşkil eden konulara dikkat çekti. Gazeteci/yazar Ayhan Ongun ile Bodrum’a dair sorunlar hakkında da fikir alışverişinde bulunan komite temsilcileri özellikle ses yasağı konusunun büyük bir mağduriyet yarattığına dikkat çekti.

Komite Başkanı Ağıt Ali Turan Bodrum’un ilk eğlence mekanını 1977 yılında babasının açtığını hatırlatırken 2. nesil işletmeci olarak aile şirketlerini korumaya çalıştıklarını belirtti. Bodrum için sektörün öneminin altını çizen Turan, Bodrum’u cazibe merkezi yapan en önemli değerler arasında gastronomi ve eğlence olduğunu hatırlatarak şunu kaydetti: “Her türlü dünya mutfağından restoranlar her türlü eğlence mekanları hep burada. Bodrum’un elbette doğası, arkeolojik özellikleri, denizi kumu güneşi insanlar için bir geliş nedeni ancak bunun yanında gastronomisi ve eğlence mekanları da bu cazibede büyük etken.”

Bodrum’un köklü markaları ayakta kalmaya çalışıyor

6 Nolu Komite Başkanı konuşmasının devamında sektörün problemlerine de değinirken şunları kaydetti: “Esnaf pandemi öncesi durumuna gelemedi. Doluluk olarak Bodrum nüfusu arttı ama artan maliyetler, kiralar sonucu eskisi kadar kimse para kazanamadı. Birçok sorunla mücadele ediyoruz ve tüm bunlara rağmen köklü işletmelerimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Sektörü mağdur eden en büyük sorunun ses yasakları olduğuna vurgu yapan Turan şunlara dikkat çekti: “Biz eğlence sektörü olarak işletmelerimizi her türlü yasal düzenlemeye uygun olarak işletiyoruz. Barlar %18 KDV öderken, içkili restoranlar %8 KDV ödüyor. İşgaliyede bir bar önüne masa atamaz. Ama içkili kafeterya ruhsatı alıp dışarıya da masa atıp gürültü yaratıyor ve mahalleyi rahatsız ediyorsanız bu aslında bizim sektörden ziyade yöneticilerin yanlış uygulamasıdır. Gürültü yasağı nedeniyle biz 10’da canlı müzik başlatıp 1.00’de sonlandırıyoruz müzik dinlemek isteyen insanlar bu sefer lokantaya gitmiyor canlı müziği kaçırmamak için. Bodrum’a gelen bir tatilci gece erken yatmak istemez. Eğlence yerlerini kapatırsanız bu tatilciler zamanla gelmemeye başlayacaktır. Bu nedenle eğlence sektörüne yönelik ses yasakları sürdürülebilir bir uygulama değil. 21.00’da hava kararan bir yerde 1.00’de müziği keseceğimiz için önümüzü göremiyoruz ancak bu konuda mücadeleye devam ediyoruz.”

“Bodrum gastromik açıdan Türkiye’nin en önemli lokasyonudur!”

Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Serttaş ise BODTO’nun bürokraside önemli bir köprü görevi gördüğüne dikkati çekerken Odanın Yeme-içme ve eğlence sektörüne yönelik birçok başarılı lobicilik çalışması olduğunu hatırlattı.

“Bodrum gastromik açıdan Türkiye’nin en önemli lokasyonudur. Dünya’nın hiçbir yerinde bu kadar çeşitli mekanı bir arada görmek mümkün değil, Mykanos, İbiza, Miami gibi yerlerle kıyasladığımız zaman evet belki oralarda daha büyük mekanlar var ama Bodrum’daki kadar işletme kalitesi yüksek mekanın yan yana olduğu yer yok.” diyen Serttaş, yaklaşık 45-50 bin kişinin bu sektörden para kazandığı bilgisini verdi.

Muğla’da yer alan 4500 TAPDAK belgeli işletmenin 1500 tanesinin Bodrum’da bulunduğuna vurgu yapan Serttaş bunun öneli bir rakam olduğuna dikkat çekti ve şöyle dedi: “Bizim sektörümüz insanlara bir yaşam biçimi sunuyor. Sosyal hayat arttıkça insanlar statüsünü göstermek istiyor ve bir şeyler satın alıyor. Bu da diğer sektörlere ekonomik anlamda katkı sağlıyor.”

“Bodrum bir eğlence kentidir, eğlence sektörümüzün iyi markaları kaybolursa kaybeden Bodrum olur.”

Serttaş, sektörün bunca önemine rağmen büyük baskı altında olduğuna da değinirken, “Geçen sene faaliyet gösteren işletmelerin en az %50-55’i battı ve bizler farketmesekte mekanlar el değiştirdi. Sadece Yalıkavak’ta geçen sene yeme-içme eğlence sektöründen %90 işletme battı.” dedi.

Serttaş konuşmasının devamında şunlara dikkati çekti:

Yasal olarak sadece 1 den sonra açık alanlarda konserler yapılamaz. Kapalı alanda 1 den sonra müzik yapamazsınız diye bir şey yok. İçişleri Bakanlığı 1.00’den sonrası içinde komisyonun karar vereceğini belirtmiştir. Şu anda ses yasaklarının uygulanması konusunda Bodrum’da çok yanlış bir uygulama içindeyiz. İstanbul’da Ankara’da böyle bir şey yok, Fethiye ve Marmaris’te de böyle bir uygulama yok. Bodrum’da neden böyle bir uygulama var. Bu mağduriyeti bir ay içinde çözmek zorundayız. İşletmeler bu belirsizlik içinde ne yapacağını bilmiyor, açacak açmayacak mı önünü göremiyor. Yöneticilerden bu konuda sektöre sahip çıkmasını bekliyoruz.

Eğlence sektörü olmazsa Bodrum daha da kötüye gider. Bu sene de böyle giderse bizim gibi buranın köklü esnafları ki bizler kural ve kanunlara göre çalışan insanlarız, bizim 30 yıllık köklü işletmelerimiz batar ve sektör gayri meşru kişilerin eline geçer. Bizler gibi vergisini aksatmayan işletmeler batarsa eğlence sektöründe personel ve iş kalitesi düşecektir. Bodrum gibi sıcak bir yerde insanlar 9 gibi ancak yemeğe oturuyor bu insanlar yemekten sonra da eğlenmeye ancak 24.00 gibi geçiyor. Bizlerin iyi yapması için işletmelerimizin en erken gece 3.30’da kapatması gerekir, daha erken saatlerde kapatmamız işletmelerimizi kurtarmaz ve sonuçta Bodrum kaybeder. Bu uygulama büyük şehirlerde uygulanabilir çünkü oralarda insanlar 19.00 gibi yemeye oturur ancak bu Bodrum’da mümkün değil. Bu konuda tutanaklar ve cezalarla sürekli bir baskı altındayız.

6 Nolu Komiteden Öneriler

Programda 6 nolu Komite Temsilcileri Bodrum’un bir eğlence kenti olduğunun kabul edilip ona göre düzenlenmesi çağrısında bulundu. Serttaş ve Turan Antik Tiyatro’da yapılan konserlerin bölgedeki arkeolojik yapıya zarar verdiğini belirtirken, konserlerin Bodrum merkeze alınmasının bölge esnafı için çok faydalı olacağı önerisinde bulundu. Sektör temsilcileri canlı müzik ruhsatının her işletmeye verilmemesi gerektiğini de hatırlatırken, bir bar işletmesi açabilmek için ortalama 500.000 Dolar yatırım yapmak gerektiğini belirtti.

Serttaş ve Turan ayrıca Bodrum’da artan kiralar ve ulaşım sorunu ile birlikte kalifiye personel çalıştırmanın da giderek zorlaştığına dikkat çekti. Kalifiye personel olmayınca hizmet kalitesinin de düştüğüne parmak basan 6 nolu Komite temsilcileri karar vericileri sektöre sahip çıkmaya davet ederek program katılımını tamamladı.