BODTO OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
01.02.2017 12:39

T.C. Bodrum Ticaret Odası, 2017'nin ilk Meclis toplantısını, İlhan Ersan'ın Meclis Başkanlığında 31 Ocak Salı günü gerçekleştirdi. Yoğun bir gündemle başlayan toplantıda BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon tarafından, 2017 yılındaki yapılandırmalar hakkında bilgiler verildi. Bu dönemde Odanın yeni bina yapımı dolayısıyla ekonomik kısıtlamalara gittiğini ancak bu durumun öğrenci burslarına yansımayacağını, bursların devam edeceğini bildiren Kocadon, herkese özverili çalışmaları için teşekkürlerini sundu.

Ocak ayı Oda faaliyetleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya tarafından sunulurken bu dönemde gerçekleşen fuar katılımı ve yelken yarışları hakkında Meclis Üyeleri tarafından detaylı bilgiler verildi.

“EMITT Fuarında BODTO En Etkin Tanıtımı Gerçekleştirdi.”

26-29 Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP'ta gerçekleşen Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı EMITT'e katılan Toros Demirdöven, hava muhalefetinden iptal olan uçuşlara rağmen Bodrum standı açılış kokteylinin kalabalık geçtiğini bildirdi. Demirdöven, Destinasyonlar dalında “En Etkin Tanıtım” ödülünü aldıklarını açıklayarak ödül plaketini Meclis Üyeleri ile paylaştı. Fuar katılımı hakkında Meclis Başkanı İlhan Ersan fuar ekibinin çalışmalarını takdir ettiğini bildirerek, “Mücadeleye devam etmeliyiz; tanıtıma devam etmekten başka çaremiz yok.” dedi.

“Kış Faaliyetlerine Destekte BODTO Yine Öncü”

Yıl boyu birçok kültürel etkinliği destekleyen BODTO, başarılı bir organizasyona daha imza attı. Kış turizmine hareket kazandırmak, denizcilik sektörünün önemini vurgulamak, geleneksel ürünleri tanıtmak ve yelkenciliği canlı tutmak amacıyla 21-22 Ocak tarihleri arasında 1. Ayak yarışları tamamlanan BODTO Tirhandil Cup hakkında Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan tarafından bilgi verildi. Kendisi de yarışlara katılan Ağan, BODTO Tirhandil Cup'ın diğer ayak yarışlarının Şubat, Mart ve Nisan aylarında devam edeceğini açıkladı.

2017 Yılında Kredi Garanti Fonu İle İlgili Yeni Düzenlemeler

Bodrum KGF Müdürü İbrahim Turhan konuk olarak yer aldığı Meclis toplantısında, yılbaşından itibaren KGF'de oluşan yenilik ve değişikleri açıkladı. Krediler ve üye destekleri hakkında Meclisin sorularını cevaplayan Turan, KGF'ye yapılabilecek doğrudan fon başvurularını detaylandırdı. Yeni düzenlemeler şu şekilde açıklandı:

1-ÖZKAYNAK KEFALETLERİ

Kefalet Hacmi

1,4 milyar TL  den, 2,8 milyar TL'ye çıkmıştır.

Limitler/KOBİ

1-1,5 milyon TL'den 3 milyon TL'ye çıkmıştır.

Özkaynak Kefaletleri Limitleri

Yararlanıcı Tipi

Kefalet Üst Limiti Firma/Grup

Kefalet Oranı (%)

Komisyon Oranı (%)

Başvuru Ücreti

KOBİ (Kredi Verenden Gelen Talep)

Eximbank Talepleri

Diğer Doğrudan Talepler

PGS

500.000TL

250TL

YENİ BAKANLAR KURULU KARARI İLE 2017 DE:

1.     Daha önce 15 milyar TL olan KGF tarafından verilebilecek Hazine destekli kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 20 milyar TL'ye  yükseltilmiştir.

2.     Tahsis işlemlerinin, Kredi Onay Komiteleri yerine Rating Sistemi ve Portföy Garanti Sistemi-PGS (en az %70) ile yürütülmesine karar verilmiştir.

3.     Bankaların, verilen tazmin karşılama üst limitleri dahilinde işlem yapması ile ilgili yapı kurulmuştur. Uygulanacak oran %7 olarak tespit edilmiştir.

4.     KOBİ'lerin kefalet üst limiti 1,5/2,5 milyon TL'den 3 milyon USD'ye çıkarılmıştır.

5.     Yararlanıcı tanımına 'KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler' eklenerek kefalet üst limiti 50 Milyon USD olarak belirlenmiştir.

6.     Sadece SGK ve Vergi Dairesine muaccel hale gelmiş borcu olmayan firmalara kefalet sağlanmakta iken yeni düzenleme ile muaccel hale gelmiş borcun, kefalet sağlanacak kredinin %20'sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açılmıştır.

2-HAZİNE DESTEĞİNE DAYALI KGF KEFALETİ

Limitler/KOBİ

1,5-2,5 milyon TL'den 3 Milyon USD'ye çıkmıştır.

KOBİ Tanımı Dışında Kalan İşletmeler

YENİ:50 milyon USD

Hazine Desteğine Dayalı KGF Kefaleti - Aranan Genel Şartlar

1.      Vadesi geçmiş vergi ve SGK borçlarının kredinin %20'sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açılmıştır.

2.      T.C Kanunlarına göre kurulmuş ve yurtiçinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi işletmelerden biri olması şartı aranır.

3.      İflas, fesih, iflas erteleme ve konkordato sürecinde olmamak

4.      Karşılıklar Yönetmeliği uyarınca donuk alacak niteliğinde üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta izlenen kredileri bulunmamak

5.      TBB Risk Merkezi'nden alınmış Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu'nda, donuk alacak niteliğinde üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta izlenen kredisinin bulunmaması

2016 Aralık ayı kesin mizan cetveli, 2016 bilançosu, 2016 yılı gelir tablosunun tetkiki ve müzakeresi ile 2016 yılı hesaplarının oy birliği ile aklanmasından sonra 2016 çalışma raporunun incelenmesi ve üye taleplerinin değerlendirilmesi ile birlikte yılın ilk Meclis toplantısı sonlandı.