BODTO ANTALYA YÖREX FUARINA KATILDI
Değerli Üyemiz;
24.10.2014 20:28
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteği ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Antalya Expo Center'da 22-26 Ekim 2014 tarihleri arasında ziyarete açılmıştır.
62 il ve KKTC'den 325 katılımcının 113 stantta temsil edildiği fuara GEKA'nın koordinasyonunda Odamızın Muğla İli standı ile katıldığı fuarda Muğla İli, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası ve Bodrum Esnaf Odası tarafından tanıtılmaktadır. Odamızı temsilen fuar açılış törenine BODTO YK Üyesi Alper Özşeker ve BODTO Genel Sekreteri Prof.Dr.Fuat Önder katılmıştır.
Fuarın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemine değinerek "Markanın ne faydası var? Marka olunca bir ürünün değeri 10 liradan 100 liraya yükseliyor. Markalaştırdığınız zaman zenginlik gelir. Yöresel ürünlere hem sahip çıkıp hem de zenginleşin. Ürününü marka yaparsan zenginleşirsin, marka yapamazsan sıradan mal haline gelir" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu'nun mutfaktan el sanatlarına çok zengin bir kültüre sahip olduğunu, Yöresel Ürünler Fuarı'nın da ekonomik değerinin yanı sıra kültürel mirasın tanınması açısından da önem taşıdığını söyledi.
Dünya bir taraftan küreselleşirken bir taraftan da yerelleşmenin güçlendiğini kaydeden Yılmaz, küreselleşme ve yerelleşmenin iç içe geçtiği bu dönemde özgün kültürel ürünlerin kırsal kalkınmanın aracı olacağını bildirdi. Ayrıca Bakanlık olarak kırsal kalkınma stratejisinin yenilendiğini belirten Yılmaz, Yüksek Planlama Kuruluna sunulmuş planla yöresel ürünlerin çok daha güçlü destek bulacağını anlattı.
Yöresel ürünlerin korunması ve hak ettiği değeri bulabilmesi açısından coğrafi işaretlerin çok önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, coğrafi işaret konusunu üzerinde herkesin daha fazla durması gerektiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, bu yıl ekim ayı itibarıyla TPE'den tescil almış 179 coğrafi işaret bulunduğunu, 203 coğrafi işaret başvurusunun da inceleme aşamasında olduğunu belirtti.
İlk gün açılış töreninden sonra standları ziyaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet, Muğla Standını da ziyaret etmiştir. Ziyaretçilere Bodrum Mandalin Gazozu, Lokumu ve Kolonyası ikram edilirken, BODTO Genel Sekreteri Fuat Önder ve YK Üyesi Alper Özşeker, Bodrum mandalinası ile ilgili bilgiler verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bodrum mandalinasının ülkemizde örnek bir gelişim sergilediğini belirterek, özellikle arge-inovasyon ve yenilikçi olarak tanımadığı yerel ürünlerden katma değeri yüksek yeni ürünler elde edilme konusunda Bodrum'un öncü ve örnek olduğunu belirtmiştir.
Standın bir diğer ziyaretçileri ise, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı, Yalçın Bayer'dir. Prof.Dr.Fuat Önder'den Muğla ili ve Bodrum'un ekonomik ve sosyal durumu ile, yapılan çalışmalar konusunda bilgiler almıştır.
Öte yandan standımız TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri Volkan Tufan ve TEPAV Yönetişim Direktörü Emin Dedeoğlu tarafından da ziyaret edilerek, Bodrum yerel ürünleri ve markaları konusunda görüşülmüştür.
Muğla İli Seydikemer İlçesi Kaymakamı ve Belediye Başkanı da Muğla İli standını ziyaret eden diğer isimlerden biridir.
İlerleyen günlerde BODTO tarafından programa alınan, Travel Turkey, EMITT ve Boat Show fuarları ile Bodrum'un tanıtımına devam edilecektir.