BODTO MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Tarih: 10 Nisan 2021 Cumartesi 19:00

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) meslek organlarından meslek komitelerinin 6 ayda bir gerçekleştirdiği müşterek toplantılarının 2021 yılı ilk toplantısı, Meclis Başkanı İlhan Ersan’ın yönetiminde 10 Nisan Cumartesi günü online olarak gerçekleşti. Toplantıda pandeminin ekonomik etkileri Meslek Komite Üyeleri ile birlikte değerlendirilerek çeşitli sorunlara çözüm önerileri sunuldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı İlhan Ersan, yaklaşık 13 aydır pandemi ile mücadele verildiğinin altını çizerek şöyle dedi: “Global bir ekonomik krizin içerisindeyiz bu krizden bizim sektörlerimizden özellikle konaklama, yeme-içme, eğlence sektörleri ve seyahat acenteleri çok ciddi zarar gördü. Bu konuda hem Bakanlıklar hem de TOBB nezdinde çalışmalarımız var. Her ne kadar bu sektörlerde problem yaşasakta Bodrum’un ticari geleceği diğer bölgelere göre daha parlak görünüyor. Ben Bodrum’a talebin daha da canlanacağını fakat bazı kesimler için de sabit gelirli kesimlerde sorunlar yaşanacağı öngörüsüne sahibim. Bodrum ekonomisi iki ana sektörde yükselişe devam edecek. Kısıtlamalar kalkınca turizm, buna bağlı yeme-içme sektörü ve inşaat sektörü devam edecek. Bu fırsatın kaosa dönüşmemesi için Bodrum gibi özel yerlere özel statü sağlayacak bilinçli bir büyümeye ve planlamaya ihtiyaç var.”

Pademiye rağmen işletmeler artıyor

BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise pandemiye rağmen artan üye sayılarına dikkat çekerek konuşmasına başladı, “2019 yılında 763 yeni üye kaydetmişiz, geçen sene 2020’de ise üye sayımız 932’ye çıktı. Tüm Türkiye’deki tüccarlar Bodrum’a hücum ediyor. 2021 yılında şimdiden ilk 3 ayda 348 yeni üye kaydettik. Yeni üyelerimizden en başta  inşaat, yeme-içme ve konaklama sektöründen kayıtlar var. Bu oldukça enteresan bir durum. Biz BODTO olarak elbette yeni üyelerimizin olmasına seviniriz ancak bu artış umuyorum ki mevcut şirketlerimizin ekonomik anlamda gelir kaybına uğramalarına yol açmaz.”.

BODTO çalışmalara devam ediyor

Son 1 yılda gerçekleştirdikleri çalışmaları da özetleyen Başkan Kocadon, geçen sene Mart ayından itibaren pandemi önlemlerini almaya başladıklarına işaret etti ve şöyle konuştu: “Öncelikle Odamızda düzenlemeler yaptık, 13 Marttan itibaren her hafta sonu Odamızı dezenfekte etmekteyiz, personelimize sağlıklı şartta çalışma ortamı sunmaya çalışıyoruz. Ziyaretçilerimizin sağlığı için de HES kodu sorgulama ve ateş ölçümüne devam diyoruz. Odamız tarafından üyelerimiz için 12.500 adet uyarı broşürü bastırıp dağıttık. Bu konudaki sosyal sorumluluk projelerine de katılarak çeşitli sağlık kuruluşlarına yardımlarda bulunduk. 18.000 maskeyi üyelerimize dağıttık. Kitapçık ve el broşürü bastırdık, kredi faizlerini indirmek adına bankalarla görüşmelere devam ettik. Ticaret Bakanlığı ve TOBB’a yazılar yazarak kredi faizlerinin indirilmesini talep ettik. Bize gelen yaklaşık 419 duyuruyu üyelerimize hem web sitemizden hem de sosyal medyadan ilettik. 10 Mart’tan itibaren de 3 personelimiz üye denetlemelerine devam ediyor. 23 Mart 2020’de kısa çalışma düzenine geçtik, 1 Haziran da da normal düzene geçtik. 1 Temmuz 2020’de güvenli hizmet belgesi aldık, Ege bölgesinde bu belgeyi alan ilk Odayız. TOBB ve Bankalarla görüşmelerimiz sonrasında üyelerimize destek olarak 24 milyon 500 bin TL’lik kredi dağıtıldı. Ticaret Odasına üye olan şahış şirketleri için 25 bin TL’lik can suyu kredisi sağladık, ilk olarak Şeker Bank buna destek verdi ve 120 BODTO üyesi bu kredilerden kullandı. Üyelerimize destek konusunda turizm sektöründe çalışanlara öncelikli aşı fikri 5 Nolu meslek komite toplantımızda çıktıktan sonra bu fikrimizin sonucunda diğer Muğla odalarını da yanımıza alarak konuyu hemen Ankara’ya ilettik ve bu çalışmamız sonuç verdi turizmciler aşılanmaya başladı.”.

Başkan Kocadon: “150 öğrenci okutuyoruz.”

Eğitim konusuna da her zaman olduğu gibi ağırlık vermeye devam ettiklerini açıklayan Başkan Kocadon, “2500 üyemize online eğitim verdik. 2005’ten bu yana üniversite öğrencimize burs veriyoruz 1700’ünü mezun ettik. Şuanda da toplam 150 öğrenci okutuyoruz.” dedi. Pandemi nedeniyle Leleg Yolu projesinin oldukça gündemde olduğunu belirten BODTO Başkanı, “Biliyorsunuz 2016’de Leleg Yolumuzu GEKA desteğiyle açmıştık, dün bu konuda bir toplantı gerçekleştirdik, Bodrum Belediyesi ekip verecek, BODOSK’ta üyeleriyle destek verecek ve Antik Leleg yolumuzda bir temizlik ve yenileme gerçekleştireceğiz. Ayrıca Kent Envanteri projesine de destek veriyoruz. Ayrıca bu dönemde 25 farklı başlıkta 74 adet yazı gönderdik, aşı yapılandırma, kısa çalışma ödeneği, SSK vergi ödemeleri vb. konularda.”. BODTO Başkanı Oda üyelerinden 1700’inin şube olduğunu açıklayarak bu şirketlerin vergilerini büyükşehirlerde ödediklerini ve bölgenin gelirinden pay aldıklarını ancak bunun Bodrum’dan ziyade büyükşehirlere aktarıldığını hatırlattı ve bu konuda da çalışılması gerektiğini söyledi.

Bodrum’daki ticari işletmelerdeki artışı meslek komiteleri yorumladı

2 No’lu Meslek Komite Başkanı Semayi Yaman “Bodrum bu sene 450-500 bin civarı bir nüfusa ev sahipliği yapıyor” diyerek, Bodrum’daki imar durumunu ve az katlı binaları korumaya dikkat çekti. İnşaat sektörüne bu sektörün besleği alt sektörlerdeki büyümeye de işaret eden Yaman, kredi oranlarından da bahsederek bilgi verdi. Bodrum özelinde su sıkıntısının büyük problem olacağına dikkat çeken 2 Nolu Meslek Komite Başkanı bu konunun önümüzdeki yıllarda büyük problem yaratacağını belirtti.

5 No’lu Meslek Komite Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise pandeminin ekonomik etkilerine karşın çeşitli çözüm önerilerini sundu. İş başvurularındaki taleplere işaret eden Dengiz, farklı mesleklerden konaklama sektörüne yapılan iş başvurularını değerlendirerek bu konuda mesleki eğitimlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. “Bodrum olarak elimizdeki ürünleri tek bir ticari sitede toplayarak elektronik bir alt yapı oluşturup ürünlerimizi tek bir yerden satabiliriz.” şeklinde öneri getiren Dengiz, bu konuda diğer Meslek Komite Üyeleri ile birlikte görüş alışverişinde bulundu.

“6 Nolu Meslek Komite Üyesi Muharrem Buğra Çetin ise büyük marketlerden alışveriş yapmaktansa Bodrum’un markalarından alışveriş yapmak Bodrum esnafına olumlu katkı yapar.” diyerek bu konudaki onay süreçlerini araştıracaklarını söyledi. Buğra Çetin “Pandemiden kaçan soluğu Bodrum’da aldı, bununla birlikte sosyolojik olarak bu insanların beklentileri de bölgemize gelmiş oldu. Bu insanların buraya gelmesi inşaat talebi oluşturdu. Büyük firmaların gelişi yerel bir ekonomik kriz yarattı.” diyen Çetin, bu talebin sosyolojik etkilerini de değerlendirmek gerekli olduğunu belirtti.

5 Nolu Komite Üyesi Toros Demirdöven Bodrum Leleg Yolu hakkında Meslek Komite üyelerini bilgilendirdi. 2005 yılında 5 Nolu Meslek Komitesi ile bu proje fikrinin belirlendiğine dikkat çeken Demirdöven 2014 yılında da GEKA ile birlikte bir fizibilite raporu hazırladıklarını ve 2016 yılı itibariyle yolun parkur parkur açıldığını hatırlattı. “Leleg Yolu Bodrum için büyük bir değer.” diyen Demirdöven çeşitli arkeolojik alanların da gün ışığına çıkarılması için proje başlattıklarını söyledi.

Toplantıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ve Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder, Odanın destek verdiği Bodrum Kent Envanteri Projesi hakkında bilgiler verdi. Proje ile Bodrum İşyeri Envanteri ve Turizm Envanteri yürütüleceğini açıklayan Akkaya, bunun Bodrum özelinde bir model olacağını belirtti. Bu verilerin dijitale aktarılması için kurumlar ve akademisyenler ile ortak multidisipliner şekilde çalışıldığı açıklayan Genel Sekreter Önder, Meslek Komite Üyeleri ile çalışmanın ara yüzlerini paylaşacaklarını belirtti.

Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç’te yaşanan ekonomik sıkıntılardan bahsederek görüş ve önerilerini belirtti. “Önümüzde büyük bir belirsizlik var.” diyen Eyinç, Bodrum’un en önemli gastronomi ve eğlence merkezlerinden biri olduğunun altını çizerek yaşanan kültürel dönüşüme de işaret etti.

En fazla lobi faaliyeti yapan Oda BODTO

Toplantıda söz alan 6 Nolu Komite Üyesi Atilla Serttaş, Türkiye nüfusunun yeme-içe hizmet sektörünün %20’sinin Muğla’da olduğunu söyleyerek,  bu sektördeki krizden en çok etkilenenin Bodrum olduğunu açıklayarak şunları kaydetti: “70.000 kişi bu sektörden istihdam ediyor ve geçimini buradan sağlıyor. Biz BODTO olarak bu konuda en fazla lobi faaliyeti yapan Odayız. Bu konuda Sayın Muğla Valimize ve bölge milletvekillerine sorunlarımızı aktardık. Kredi ve kısa çalışma ödeneğinden de faydalanamadığımızı aktardık. Gelir sağlanamamasına rağmen vergilerimizin ötelenmediğini belirttik. Bu konuda çözüm beklemekteyiz.”

6 Nolu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ağıt Ali Turan ise, Bodrum markalarının Bodrum’a büyük bir marka değer kattığını hatırlatarak kapanmalar nedeniyle bunu kaybetmek üzere olduğumuza işaret etti. 6 Nolu Komite Başkanı Altan Atilla ve Komite Üyesi Hüseyin Sabri Boyacı da bu konudaki görüş ve önerilerini sundular.

1 Nolu Meslek Komite Başkanı Bergüzar Akşit Aydar, Bodrum’a olan talebin ev kiralarına yansıdığını vurgulayarak bunun sonucunda ev sahiplerinin mevcut kiracılarını çıkararak daha yüksek fiyatlara kiracı aradıklarını söylerken, 1 Nolu Meslek Komite Üyesi Ahmet Zeki Özkeskin Bodrum’daki işletmelerin uygun hava koşulları sayesinde açık ortamda hizmet verebildiğini hatırlatarak bu nedenle diğer kapalı işletmelerle bir tutulmaması gerektiğini önerdi.1 Nolu Meslek Komite Üyesi Zeyyat Aybey ise konuşmasında kıyı-kenar kullanımına dikkat çekti.

9 Nolu Komite Başkanı Hüseyin Öztabak, 8 Nolu Komite Başkanı Uğur Özçayır, 3 Nolu Komite Üyesi Selim Kısaoğlu, 4  Nolu Komite Üyesi Şenel Tuncer,   7 Nolu Meslek Komite Üyesi Mustafa Açıkel de toplatıda söz olarak sektörel değerlendirmelerde bulundular ve önerilerini sundular.

3 saat süren toplantı sonrasında Meclis Başkanı İlhan Ersan kapanış konuşmasında tüm Meslek Komite Üyelerine katılımları ve önerileri için teşekkür ederek her konunun not alındığını ve önerilerin gerekli mecralara iletileceğini açıkladı.