KOBİ BODRUM PROGRAMINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ GÖRÜŞÜLDÜ

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) destekleriyle Kent TV ekranlarında Kobi Bodrum programı devam ediyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde başlayan programın ikincisine BODTO 2 No’lu İnşaat Meslek Komitesi konuk oldu. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ve 2 No’lu Komite Başkanı Sertaç Eyibilir’in katıldığı programda sektörün genel durumu değerlendirilerek sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Akkaya programda inşaat sektörünün büyük bir istihdam sağladığına dikkat çekerken, Bodrum kentinin acilen bir yapı planının yapılması gerektiğini belirtti. Bodrum’un altyapısının ne kadar yapı stoku için yeterli olduğunun belirlenmesi gerektiğine değinen Akkaya, 2004’lü yıllarda Avrupalı konut alıcıları ile birlikte büyük bir değişim gerçekleştiğine işaret etti. “Gelen kitle Bodrum’da da kentin sunduklarını aradı, daha sonra Avrupalıların çekilmesi ile sektör 2013 yılına kadar sessiz bir dönem yaşadı.” diyen Akkaya, 2013-2019 yılları arasında ise farklı yapı kalitesinde talepler almaya başladıklarını söyledi.

Akkaya konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Konut alıcılarının yarattığı ekonomiden yerel işletmeler çok faydalanamadı. Otelden konuta ve rezidansa doğru bir dönüşüm gerçekleşti. 2019 yılında ise bizim gibi lokal firmaların elinde bir yapı stoku oluştu çünkü satışlar azaldı. Ancak pandemi tüm bu durumu ters düz etti. Orta gelir grubunun üstündeki kişiler hızla konut almaya başladı. Daha çok özel havuzlu bahçeli konutlara yönelme oldu ve o talepler devam ediyor. “

Bodrum’un turizm kenti kimliğinden uzaklaşmaması gerektiğine parmak basan Akkaya, kıyı kullanımlarındaki sorunlara da işaret ederek, topografik yapıya uygun kimlikli evler yapılması gerektiğini belirtti.

“Bodrum’u korumak zor ama imkansız değil.”

2 Nolu Komite Başkanı Sertaç Eyibilir de planlama ihtiyacının altını çizerek Bodrum’un önlenemez şekilde değiştiğini söyledi. Eyibilir Bodrum’u korumanın zor ama imkansız olmadığını belirterek,  “Bodrum çok özel kanunlarla korunmazsa Bodrum büyümeye devam edecek. Özellikle rezidans türü yapılaşmalar artacak. Bodrum’un tipik mimari ögeleri dönemin şartlarına göre yapılmış yapılardı. Şimdi ise inşaat kalitesi o kadar gelişti ki çok büyük pencerelerle aynı ısı özelliklerini koruyabiliyoruz. Netice de sektörümüzde bu konu talebe göre değişiyor. Bodrum’da geleneksel mimarinin kesin korunacağı alanlar da elbette oluşturulmalı.” dedi.

Programda ayrıca, kentsel kimlik, kentsel planlama, işyeri fazlalığı, alt yapı yetersizlikleri, inşaat sektörünün moloz döküm sorunu gibi konularda da görüşler belirtildi.

3 ay sürmesi planlanan programa 24 Ocak Salı günü ise BODTO 5 No’lu Konaklama Meslek komitesi konuk olacak.

Program kayıtları için tıklayınız

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 17.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.