SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM BELGESİ HAKKINDA TOPLANTI

17 Ocak Salı günü BODTO Konferans Salonunda “Sürdürülebilir Turizm Programı” bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda bu yıl içerisinde Sürdürülebilir Turizm Belgesi’ni almayan işletmelerin gelecek yıl kapatma cezası ile karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekildi.

23-003.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi  (GSTC) iş birliği ile Sürdürülebilir Turizm Programı’nı duyurdu. Bütün konaklama tesislerinin bu yıl içerisinde almasının zorunlu olduğu Sürdürülebilir Turizm Belgesi ile ilgili Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından BODER’in katkılarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Toplantıya Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Şube Müdürü Özcan Cambaz, BODTO 5 No’lu Komite Başkanı Yasemin Akpınar, TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz, BODER Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bodrumlu turizmciler katıldı.

24.jpg

Süreç ile ilgili bilgiler aktaran Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, şunları dile getirdi;

“Tüm konaklama tesislerinin alması zorunlu bir belge. Eğer 2023 yılı içerisinde bu belge alınmazsa 2024 yılında kapanma cezası olacak. Sürdürülebilir Turizm Belgesi’ni 3 aşamaya ayırmışlar. İkinci aşama kriterlerini 2025, üçüncü aşama kriterlerini de 2030 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Bu belge ile ilgili birkaç firma yetkilendirildi, eğitimler verildi. Bu eğitimleri alan kişi sayısı 200 – 220 civarında. Tüm Türkiye’ye bakacaklar, bir programlama yapmaları lazım. Bizim bu konuda hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Güvenli Turizm Sertifikası aldığımız firmalar yetkilendirildi. Çalıştığınız firmalarla iletişime geçip bu belge için talepte bulunabilirsiniz. İlk aşamada 14 kriter var, bu kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. İşletmemizin birçoğu, bu kriterlerin çoğunu sağlıyor. Belge alırken günlük bir fiyat belirlenmiş. Her uzmanın, kontrolörün orada kaldığı süre boyunca bir ücretlendirme olacak. Günlük 2 bin TL gibi bir ücretlendirme var. Tesis büyükse gün sayısı uzuyor. Küçükse daha kısa sürede belgeyi verebiliyorlar.”

Bu belgenin Dünya çapında kabul görmüş bir belge olduğunu anlatan Toprak, “Yeni nesil, bu belgesi olan işletmeleri kabul ediyor. Acenteler, bu belgesi olan işletmeleri tercih ediyor. Yani bu belgenin ciddi avantajları var. Türkiye’de bu belgeyi almayan işletme kalmayınca Dünya’daki tercih edilebilirliğimiz de üst sıralara çıkacak.” şeklinde konuştu. 

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 20.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.