2021 YILI GEÇMİŞ DÖNEM VE 2022 YILI PROJELERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

11 Ocak 2022 Salı günü Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen 2021 değerlendirme, 2022 planlama toplantısına, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Milas Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı katıldı..

978.jpg

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda sektörel sorunlar ve ekonomik şartlar konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıya katılan BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, 2021 yılının genel değerlendirmesini yaparken; “2021 yılı 2020 yılı Mart ayında tüm dünyayı derinden etkileyen covid-19 pandemisinin gölgesinde başladı. Tüm işletmeler bu durağan dönemde önünü göremeden ticari hayatlarına devam etmeye çabaladı. 2021’in ilerleyen aylarında aşının ülkemizde uygulanmaya başlanmasıyla pandeminin ekonomi üzerindeki etkileri de hafiflemeye başladı. Başta yeme-içme ve eğlence sektöründeki işletmeler uzun bir kapanmanın ardından hizmet vermeye başlamasıyla tüm sektörlerde genel bir hareketlilik başladı. Bodrum özelinde bu hareketlilik Mayıs ayında başladı ve Ağustos ayındaki yangınlara kadar güzel bir yoğunlukla devam etti. Yaklaşık 10 gün süren yangınlardan sonra sektörlerimiz müşteri kaybı yaşadı. 2021 yılı geneline bakarsak; yabancı ziyaretçilerimizdeki düşüş bu yıl da sürdü. Ülkelerin pandemi nedeniyle uyguladıkları PCR ce zorunlu karantina gibi önlemler nedeniyle ana pazarlarımızdan yabancı ziyaretçilerimiz Bodrum’a gelemediler. 2022 yılında yine pandemiye göre riskleri öngörerek yeni bir yıla başlayacağız. Karlılığın azalması, maliyetlerin artışı birçok işletmenin hayatını sürdürmesi açısından tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca işletmelerin her yıl sezon başında yenileme ve renavasyon yatırımlarında finansman sağlamak koşuluyla ihtiyaçlarını karşıladığı banka kredileri son dönemde artarak %36-40’lar seviyesine çıkmıştır. Bu da işletmelerin kredi alamamasına ve yeni yatırımlarını hayata geçirememesine sebep olmaktadır. Bu da işletmelerin kalitelerinin düşmesine sebep olarak gelen ziyaretçilerin Bodrum’u tercih etmemesine neden olacaktır. Finansman zor ve pahalıdır. Dalgalı kur değişimi, enflasyon, maliyetlerin artışı gibi sebepler 2022 yılı için önümüzdeki risklerdir. Bodrum’da emlak sektöründe yaşanıan hareketliliğin de tüm sektörlerde görülmesini bekliyoruz.” diyerek görüşlerini paylaştı.

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.