MUĞLA ODALAR ve BORSASI ORTAK TOPLANTISI BODTO’DA

2019 yılı Muğla Odaları ve Borsası ortak toplantısı 1 Kasım 2019 Cuma günü Bodrum Ticaret Odasında gerçekleşti.

Toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla Milletvekili Av.Burak Erbay, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Muğla TSO, Muğla TB, Milas TSO, Fethiye TSO, Marmaris TO, İMEAK Bodrum, Fethiye, Marmaris Deniz Ticaret Odaları, Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Genel Sekreterler, Muğla Odaları Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik, TOBB Oda Borsa Dairesi Başkanlığı Uzmanı Kemal Vural, Bodrum Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Bodrum SMMM Odası Başkanları, TOBB Muğla Kadın Girişimciler İcra Komiteleri katıldı.

Toplantı Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’un katılımcılara hitaben yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

BODTO YK Başkanı Mahmut Serdar Kocadon açılış konuşmasında  ‘Yıllardır yapılan Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısı diğer Odalara örnek olmuştur. Ayrıca 5174 sayılı Odalar ve Borsalar kanunu ile yapılan bu toplantılar Akreditasyon gereği de zorunlu hale getirilmiştir. Bodrum’u turizm açısından değerlendiren Oda YK Başkanı Bodrum’da yabancı turist sayısındaki %9 artışa rağmen, yerli turist sayısının aynı seviyede olduğuna dikkat çekerek aynı seviyede kalmasının sebeplerini katılımcılarla paylaştı. Muğla ve ilçeleri tarım, bacasız sanayi, turizm ve inşaat sektöründe ülke ekonomisine katkı verirken, vergi sıralamasında da üst sıralardadır. Değerlendirme yaparken İstihdam, kurulan şirket sayısı, yabancı yatırımcı sayısı, sosyal gelişmişlik endeksi, GSMH gibi verilerini katılımcılarla paylaştı ve en az on yıl doğru planlama yapmalıyız.’ dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yapmış olduğu konuşmasında “Biz Muğla ilimizi turizmi, tarımı, ticareti, denizciliği ile bir bütün olarak düşünerek hareket etmeliyiz. Bu yapılan işbirliği sayesinde ülkemize çok büyük bir katkı sağlayabiliriz. Zengin bir coğrafya olan Muğla’nın değerini bilmeli, Onu geliştirmeli ve en önemlisi kolektif düşünmeliyiz.” dedi.

Muğla Milletvekili Suat Özcan yapılan toplantıların Muğla ekonomisine katkıda bulunması gerektiğine, Muğla’nın ithalat ve ihracat verileri ile işyeri fazlalığına değindi.” AVM’ler vergilerini Muğla iline bırakmıyor. Vergilerin faaliyet gösterdikleri yerlere bırakması ile ilgili çalışmalar var.” dedi.

Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay ise önemli bir sorun olan Muğla’nın havaalanı ve uçak seferlerinin azlığı sorununa değindi. Gelecek olan Dijital hizmet, konaklama ve değerli konut vergisi yükü hakkında bilgi verdi. “Muğla il ve ilçelerini geliştirmek ve turizmi 12 aya çıkartmak adına ortak fikirlerle çalışmalar yaparak (gastronomi, yürüyüş ve bisiklet güzergâhları vb.) turizmi çeşitlendirmeliyiz.”dedi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz yaptığı konuşmada imar barışıyla ilgili konulara dikkat çekti. İstişare etmek, değerlendirme yapmak önemlidir. Muğla için orijinal, güzel projelerin üzerinde çalışılmalıdır.’ dedi.

Muğla Odaları Akademik Danışmanı Doç.Dr. Serkan Dirlik, İnova Muğla A.Ş. açılmasından ve zeytinyağı üreticileri üzerinde Muğla ilinde yapılacak araştırma için bütün izin ve işletme listelerini aldıklarını ve çalışmaların başlayacağını söyledi.

Tüm Muğla Odalar ve Borsasının gündeme ilişkin görüş ve önerilerini aktardığı sunumlarla toplantı sona ererken sorun ve çözüm önerileri dosyası ilgililere sunuldu.

Toplantı öncesi Bodrum Deniz Müzesi ve Bodrum Kalesi-Sualtı Arkeoloji Müzesini ziyaret eden heyet, toplantı sonunda düzenlenen yemekten sonra ilçeden ayrıldı.

bto_9922(1).jpg

bto_0282(2).jpg

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 19.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.