BODTO MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİNE DEVAM EDİYOR

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale geldi. Bodrum Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi ile yaptığı işbirliği protokolü ile pek çok başlıkta belgelendirme sınavlarını Bodrum’da yürütmektedir.

Konu ile ilgili yapılan düzenlemelerle; inşaat, metal, asansör, enerji, makine, elektrik-elektronik, otomotiv gibi sektörler olmak üzere 117 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsama alındı.

Belgesiz çalışanlar için idari para cezaları yürütülmekte olup, inşaat sektöründen sonra, Ticaret Bakanlığı tarafından 2019 yılı içerisinde emlak danışmanları ve ikinci el motorlu satış yapan işletmelerin yetki belgesi alması, mesleki yeterlilik belgeli olması beklenmektedir.

Geçtiğimiz günlerde yapılan “ikinci el motorlu kara taşıtları alım satım sorumluları mesleki yeterlilik belge” sınavında başarılı olan adaylara belgeleri 24 Mayıs 2019 Cuma günü Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon tarafından verildi.

mesleki-yeterlilik-belge-2.jpg

Belge teslimi sırasında BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu; “Ülkemizde mesleklerin standartlarının belirlenmesinin ardından, artık o işi standarda göre yapan yetkili kişilerin belgelendirilmesi süreci hızla devam ediyor.

2018 yılında Ticaret bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikle artık ikinci el motorlu kara taşıtları alım satım sorumluları ile emlak alım satım sorumlularımızın “mesleki yeterlilik belgeli” olma zorunluluğu getirilmiştir.

Noterde yapacağınız işlemler, belediye ruhsat işlemleri kapsamında il ticaret müdürlüğünden yetki belgesi almak, bu yetki belgesine sahip olmak için ise mesleki yeterlilik belgesinin alınması ön şartımız.

Bugüne kadar yaklaşık 75 kişiyi bu kapsamda belgelendirdik. Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda danışmak, başvuru ve sınav işlemleriniz için Odamız ile iletişime geçmenizi bekliyoruz. Belge almamış İkinci el motorlu satış, emlak danışmanlarımızın yasal süre başlamadan bu belgeyi alması gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum” dedi.

Meslek standartları ve yeterlilik belgeleri ile ilgili başvurular ve sorularınız için Bodrum Ticaret Odası ile iletişime geçebilir, yetkisi olmayan kişi ve kurumlardan aldığınız bilgilere itibar etmeyiniz.

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 28.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.