BODRUM’DA RENKLİ FESTİVAL
30.01.2023 16:26

28 Ocak Cumartesi günü Bodrum Ticaret Odası’nda Zehirsiz Tarım konulu söyleşi ile  “Sadece Mandalin Festivali” başladı. Söyleşide çevre dostu tarım uygulamaları gündeme alınırken agrohomeopati konusunda Bodrumlu üreticiler bilgilendirildi.

Festival 29 Ocak Pazar günü ise Bitez Mahallesi Köyiçi Mevkii Kadınlar Kahvesi önünde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile devam etti. Bodrum halkı festivale büyük ilgi gösterirken folklör ekiplerinin Bodrum havaları ile sunduğu gösteri etkinliğe renk kattı.

Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Bitez Muhtarlığı, Bodrum Ziraat Odası, Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu ve Bodrum Mandalin Hareketi iş birliğinde gerçekleştirilen “Sadece Mandalin Festivali’nde” Belediye mandalina bahçesine hasat yapıldı. Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras hasat yaparak mandalinaları küfeye doldurdu. Daha sonra kortej ekibi alana develerle giriş yaptı. Protokol konuşmalarının ardından, yöresel halk oyunlarının gösteri yapıldı. Gösterinin ardından sembolik olarak çivilerle mandalina kasası çakıldı. Yerel sanatçıların sahne aldığı festivalde, şefler tarafından içerisinde mandalina olan yemekler yapıldı.

Başkan Kocadon: “Festivallere yıl boyu ihtiyacımız var.”

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon festival sonrası yaptığı açıklamada, “Bodrum halkı aynı Bodrum mandalinasının rengi gibi neşeli insanlardır. Bodrum’u Bodrum yapan önemli bir değer de Bodrum insanının sıcakkanlılığı, güler yüzüdür. Bu kültürü canlandıran, mandalina gibi yerel ürünlerimizi korumayı misyon edinen böyle festivallere yıl boyu ihtiyacımız var.” derken festivale destek veren herkese teşekkürlerini sundu.

“Tarımla Turizmi Bir Araya Getirdiğimiz Zaman Sorun Çözülmüş Olacak”

Mandalinanın Bodrum için önemine değinen Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, “Bodrum mandalinası Bodrum’u Bodrum yapan ve o dönemde gençlerin okumasının yegane kaynağıdır. O dönemde bir kişinin zenginliği mandalina bahçelerine göre ölçülüyordu. Bodrum mandalinasının gelecek nesillere aktarılması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ben Bodrum mandalinasının yok oluşunu sadece ve sadece inşaata bağlayamıyorum. Bu kolaycılık gibi geliyor. İnşaat izni veren biz, yolları yapan biz turizm geldi diyerek her tarafı inşaata boğan biz. Sonra ah inşaatlar, ah yollar diyoruz. Bunu yüceltecek ve koruyacak olan yine biziz. Ekonomik olarak getiri sağlamayan ürünün ayakta kalabilmesi mümkün değil. Tarımla turizmi bir araya getirdiğimiz zaman sorunu çözmüş olacağız.” Dedi

“Mandalina bizim için değerli bir kültür varlığıdır.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise  “Mandalina bizim için sadece bir meyve değildir. Mandalina bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Mandalina bahçesinde doğduk, orada büyüdük mandalinayla hayatımızı sürdürdük. Okuduk, evlendik, çocuklarımızı büyüttük. Mandalina bizim için değerli bir kültür varlığıdır. Mandalinanın yaşaması için bütün girişimler çok değerlidir. Mandalina hareketi ismiyle başlayan sonra da sadece mandalina festivali ismini alan ve devam eden bu güzel farkındalık hareketi hepimizi düşünmeye sevk etti. Mandalina ağaçlarımız turizme ve inşaata yenilmekte. Mandalinanın korunması için artık bir şeyler yapmamız gerekiyor. Etkinlik, eğlence ve festivalle olmayacak bir şey. Bu gerçek bir sahip çıkmayı gerektiriyor. Para etmeyen hiçbir şeyin yaşama şansı kalmadı. Mandalinanın para etmesi lazım, para etmesi için de değerlendirilmesi lazım.” diye konuştu.