KOBİ BODRUM KONAKLAMA SEKTÖRÜNÜ GÜNDEME TAŞIDI
26.01.2023 09:19

Bodrum Ticaret Odası destekleriyle Kent TV ekranlarında yayınlanan Kobi Bodrum Programı 24 Ocak Salı günü BODTO 5 No’lu Konaklama Meslek Komitesi ile devam etti. 5 Nolu Komite Başkanı Yasemin Akpınar ve 5 Nolu Komite Başkan Yardımcısı Alişir Şahin’in katılımı ile gerçekleşen 3. programda sektör değerlendirilerek sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

5 Nolu Komite Başkanı Yasemin Akpınar aile şirketlerinin önemine dikkat çekerek, küçük işletmelerin konuklarına Bodrum’un yerel kültürünü tanıtmada çok önemli olduğuna dikkat çekti. “Küçük işletmeler insana daha fazla dokunabiliyor. Bodrum’a gelen kişiler böylece Bodrum insanını da tanıma fırsatı yakalıyor. Bizim 30 yıllık müşterilerimiz var onlarla artık aile gibi olduk.” diyen 5 No’lu Komite Başkanı Bodrum turizminin ev pansiyonculuğu ile başladığını hatırlatarak bunu korumanın gerekliliğinden bahsetti. İşletmelere birçok maddi yük bindiğine de işaret eden Akpınar “Artan giderler nedeniyle aile işletmelerini korumak zorlaştı.” dedi.

Bodrum Ticaret Odası’nın projelerinden biri olan Bodrum Tanıtım Filmleri / Stories of Bodrum serilerine de değinen Akpınar 3. Filmi hazırlamakta olduklarını açıkladı. “Bu filmler ile Bodrum’un özgün değerlerini tanıtmak istiyoruz.” diyen 5 Nolu Komite Başkanı çekimler sonrasında pazarlama stratejilerini hayata geçireceklerini söyledi.

Alişir Şahin sektöre yönelik sorunları değerlendirdi

5 Nolu Komite Başkan Yardımcısı Alişir Şahin ise sektöre yönelik sorunları değerlendirirken “En büyük sorun turizm ve yerleşim alanlarının birbirine geçmiş olması. Biz otelciler olarak bundan hoşnut değiliz çünkü otel konaklaması eğlence-dinlenme bir arada olan bir tatil anlayışı. Otelin yanında bir ev olunca şikayetler geliyor. Otellerde sürekli ses sistemi ve şikayetlerle uğraşıyor.” şeklinde konuştu.

“Turizm bir bütündür.” diyen Şahin, pandemide de en fazla etkilenen sektörlerin başında da turizmin geldiğini belirterek 2019’da iyi bir seviye yakalayan Bodrum turizminde pandemi sonrasında büyük kayıplar olduğunu ve 2022’de 2019’u tam yakalayamasalar da artan bir ivme çizdiklerini belirtti.. Şahin, “2023 yılında da bu artışın süreceğini öngörüyoruz. Ancak personelin iyi hizmet vermesi de çok çok önemli, pandemide ciddi personel yokluğu yaşadık nitelikli yetişmiş personeller yurt dışına özellikle Katar ve Dubai’ye gitmeye başladı bu da bizim için bir sorun.” derken turizmde nitelikli personelin konaklama sorununun da aşılması gerektiğine parmak bastı.

Şahin işletme maliyetlerinin her geçen gün yükseldiğine değinirken otellerin birçok danışmanlık hizmeti ve sertifika almak durumda olduğunu söyledi “Bu sistem büyük otellere göre planlanıyor ancak aynı yaptırımlara butik oteller de tabi tutuluyor. Oysaki büyük otellerin geliri ile küçük işletmelerin geliri aynı değil.”  ifadelerini kullanan  5 Nolu Komite Başkanı Bodrum’da aile şirketlerini ve pansiyonculuğu yaşatmak gerektiğini belirtti.

Programda ayrıca kadın girişimciliğin önemi, Bodrum tanıtımı, pazarlama stratejileri, alt yapı ve üst yapı eksiklerinin konaklama sektörüne olumsuz etkisi ve turizmde sürdürülebilirlik konularına da dikkat çekildi.

Program kaydını izlemek için tıklayınız.