BODTO EV SAHİPLİĞİNDE KOSOVA İLE GÖRÜŞMELER YAPILDI
16.08.2022 17:51

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ev sahipliğinde, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve beraberindeki heyetle birlikte bir dizi toplantı düzenlendi. BODTO Yönetim Kurulu Odası’nda gerçekleşen görüşmelerde BODTO, TÜRSAB, BODER ve BESIAD yetkilileri Kosova heyeti ile farklı oturumlarda bir araya geldi Görüşmelerde iki ülke arasındaki iyi ilişkilere değinilerek Kosova ve Bodrum arasında geliştirilebilecek faaliyetler gündeme alındı.

45-001.jpg

Toplantılara Kosova Azınlık Sorunları ve İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Akkaya, Mehmet Ayaz, Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Satı, Meclis Üyesi Toros Demirdöven, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri Emel Çakaloğlu, Banu Özberk, Mehmet Kocair, İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz, TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Yüksel Aslan, BESIAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, BODER Genel Sekreteri/POYD Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, ilgili kurumların meclis ve yönetim kurulu üyeleri ile iş insanları katıldı.

Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ülkeler arası işbirliğine vurgu yaptı

Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi misafirperverliklerinden ötürü BODTO heyetine teşekkür ederken, Kosova ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin kendilerini çok memnun ettiğinin altını çizdi.  “Bodrum’u ziyaret etme sebebimiz ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl güçlendirebileceğimizi incelemek. Bu doğrultuda Bodrum Ticaret Odası üyeleri Kosova’da ticari faaliyetlerde bulunmaları durumunda kendilerine tüm desteği sağlamaya hazırız.” diyen Redzepi, Bodrum’un örnek bir gelişmiş turizm kenti olduğuna işaret etti. Başbakan Yardımcısı Redzepi, Kosova’nın birçok alt yapı projesinde Türk iş insanlarının yer aldığını belirterek iki ülke arasında ticari ilişkilerin devamlılığını sağlamayı istediklerini belirterek BODTO heyetini ülkelerine davet etti. Redzepi konuşmasının devamında “İstanbul ve Bursa’nın ardından Bodrum’u ziyaret ediyoruz. Bodrum’un güzelliği ve temiz havası ile Kosovalı turistlerin de tercih ettiği yerlerden biri olduğunu biliyoruz.” diyerek yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları için Kosova’nın büyük bir potansiyel barındırdığını belirtti.

BODTO heyetinden Bodrum için kontrollü büyüme vurgusu

Meclis Başkanı Ersan, Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi’ye “Dost ve kardeş bir ülkenin temsilcisi olarak sizi Odamızda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” derken, Bodrum’da birçok Kosova kökenli iş insanlarını da ağırladıklarına değindi. Başkan Ersan, Bodrum’un büyük bir cazibe merkezi olduğunun altını çizerken bu potansiyeli kontrollü büyüme ile sürdürmek gerektiğine değindi. “Bodrum’u mimari dokusunu, insani özelliklerini, denizini ve doğal güzelliklerini bozmadan korumalıyız.” diyen Ersan, bölgenin iş fırsatlarına sahip olarak yatırımcıları kendine çektiğine ve bu doğrultuda bir koruma-kullanma dengesi yaratılması gerektiğine vurgu yaptı.

46.jpg

Başkan Kocadon: “Derin tarihi bağlar ticareti kolaylaştırır.”

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise, ülkeler arasında bulunan derin tarihi bağların ticareti kolaylaştırdığına dikkat çekerken kültürel yakınlıkların her anlamda iletişimi geliştirdiğine işaret etti. Kosova heyetine Bodrum’un ekonomik ve ticari yapısı hakkında bilgi veren Başkan Kocadon bölgenin ticari profilinden de bahsederek Bodrum’un ekonomik anlamda öne çıktığına ve vergi sıralamasında ön sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Türkiye’deki mavi yolculuğun %70’ini Bodrum limanına bağlı teknelerin yaptığına da değinen Başkan Kocadon Bodrum’un pandemi sonrasında yaşadığı kaybı 2023 yılında kapatacağını öngördüklerini belirtti. BODTO Başkanı sağlık turizmine de değinirken Bodrum’un bu anlamda daha da gelişmekte olduğunu açıkladı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya inşaat sektörü hakkında Kosova heyetine bilgi aktarırken pandemi ile birlikte Bodrum’un her kesimden ve her milletten insanın yerleşmek istediği bir yer haline geldiğini söyledi. Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Satı ise Bodrum’un her kesimden tüm gelir gruplarına hitap eden bir özgün destinasyon olduğunu öne çıkararak Bodrum’un turizmde kendini kanıtlamış olduğunu vurguladı.

478.jpg

Görüşmelerde bölgedeki ahşap yat üretim kapasitesi, denizcilik kültürü, yerel değerler, balık ihracatı, eğitim, tarımsal faaliyetler, Kosova-Bodrum arasında karşılıklı iş gezileri düzenlenmesi ve uçak seferleri konularında da bilgi paylaşımlarında bulunuldu.