MECLİS TOPLANTISINA ACENTECİLERİN SORUNLARI DAMGA VURDU
30.06.2022 17:33

Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Uysal’ın yönetiminde gerçekleşen Bodrum Ticaret Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısında Bodrum turizmi değerlendirildi. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Yüksel Aslan, TAV Bodrum-Milas Havalimanı Genel Müdürü İclal Kayaoğlu, Bodrum Cruise Port Eski Müdürü Haluk Hızlan, Bodrum Cruise Port İdari ve Mali İşler Sorumlusu Erkan Öztunalı, Bodrum Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Damla Bildi ve Diana Travel Bölge Müdürü Zeynep Yaman’ın davetli olarak katıldığı toplantıda seyahat acentelerinin yaşadığı sorunlar istişare edildi.

TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Acentecilik Yasasının Güncellenmesini İstiyor

Toplantıda söz alan Başkan Yüksel Aslan Bodrum Ticaret Odası yönetimine toplantıya davetlerinden ötürü teşekkür ederken seyahat acentelerinin yasal mevzuat nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirdi. “Bodrum’da son 2 yılda acentecilerin sayısı çok arttı, bundaki birincil neden taşımacılık yapan firmaların seyahat acentesi olma zorunluluğu. Bu yasada bu şekilde belirtilmiş ancak mevcut yasayı da günümüze göre düzenlemek gerekmekte. Her taşımacı seyahat acentesi durumunda olmamalı.” diyen Aslan, korsan taşımacılığın da büyük bir sorun olduğuna ve taksicilerin gelirlerinde azalmaya yol açtığına dikkati çekti. Aslan, tur operatörlerinin incoming yapmakta zorlandığını da belirtirken, fiyatlardaki artış ve yatak kapasitesindeki düşüşün bunun nedenleri arasında olduğunu belirtti. “Birçok uluslararası tur operatörü Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim ay aralıklarında satış yapıyor çünkü yüksek sezonda fiyatlar katlanıyor. Ayrıca artık tur operatörleri bölgeyi değil oteli satıyor, Türkiye’de profesyonel tur rehberi sıkıntısı da var, rehberlerimizin sayısı yeterli değil, bu konuda acil çözüm beklemekteyiz.” diyen Aslan herkesin işini düzgün yapması durumunda birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğinin altını çizerek konuşmasını tamamladı.

TAV Milas-Bodrum Genel Müdürü İclal Kayaoğlu ise konuşmasında korsan taşımacılığın havalimanı için de önemli sorun olduğuna değinerek bu konuda mağduriyet yaşanmaması için bir çözüme gidilmesi gerektiğini ve gerekli önemleri aldıklarını belirtti.

Bodrum Turizm Forumuna Hazırlanıyor

Konuşmalarında ardından istişare eden meclis üyeleri Türkiye-Yunanistan arasında geliştirilebilecek turizm ilişkilerini değerlendirdi. Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Uysal Malta’da katıldığı Turizm Forumu hakkında bilgi verirken bir sonraki toplantının Bodrum Cup ile birleştirilerek 13-14 Ekim’de Bodrum’da yapılacağı bilgisini verdi. “Bodrum Turizm Forum’un hemen ardından 15-22 Ekim tarihleri arasında Bodrum Cup ile uluslararası turizm liderlerine mavi yolculuk deneyimi yaşatacağız. Bu Bodrum ev sahipliğinde gerçekleşecek önemli bir organizasyon olacak.” diyen Uysal tüm STK’ları da bu etkinliğe destek olmaya davet etti.

Haziran Ayı Faaliyetleri

Konuşmaların ardından olağan gündemi ile devam eden toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarken her zaman ortak çözümden yana olduklarını ifade etti. Haziran ayı faaliyetleri hakkında meclis üyelerine bilgi veren Başkan Kocadon, BODTO ve BODER işbirliği ile hazırlanan Bodrum Tanıtım Filmleri hakkında TAV Bodrum-Milas Havalimanı Genel Müdürü İclal Kayaoğlu ve Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Seher Çalı’yı makamlarında ziyaret ettiklerini belirtti.

Başkan Kocadon Haziran ayı faaliyetleri hakkında şunları kaydetti: “Bu ay içerisinde pandemi önlemlerinin kalkmasının ardından en yoğun dönemlerimizden birini geçirdik. 2 Haziran tarihinde Polonya Cumhuriyeti Başkonsolosu Witold Leśniak ve Kamusal Ve Kültürel Diplomasiden Sorumlu Konsolos Yardımcısı Dorota Andrzejak Odamızı ziyaret etti, kendileri ile ülkelerimiz arasında geliştirilebilecek turistik ve ticari faaliyetleri görüştük. Yönetim olarak Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek bölgemizin coğrafi işaretleri hakkında istişare ettik. Yine bu ay Argos şirketler grubu yöneticileri bizi ziyaret ederek bölgede gerçekleştirecekleri alternatif gece yürüyüşü rotaları hakkında bilgi verdi. Yakın zamanda bunu Bodrum Leleg Yolunda gerçekleştiriyor olacaklarını belirttiler. Kültürel aktivitelerimiz de devam etti birkaç sergi açılışında yer aldığımız gibi fuaye alanımızda Bodrum Sağlık Vakfı öğrencilerinin sergisine ev sahipliği yaptık. 9 Haziran perşembe günü ise Muğla’da işini babasından devralarak sürdüren 63 kadının başarı hikâyesinin kitap, film ve sanal ortamda anlatıldığı ‘Babalar Ve Kızları’ projesi lansmanı gerçekleştirildi. Muğla Odaları ve Borsası’nın desteğiyle Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Muğla Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 2020 yılında başlatılan projenin tanıtım gecesine Bodrum’dan katılan kadın girişimcilere belge ve kitap takdimi yaptık.10 Haziran tarihinde 34. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısına katılırken, Malta Turizm Forumunda da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz ilçemizi temsil eden heyetin içerisinde yer aldı. Yine bu ay gerçeklesen Muğla Teknopark Yönetici A.Ş. Genel Kurulunda yeniden Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim. Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı, Bodrum Vergi Dairesini, Bodrum Şoförler Odası’nı yine bu ay içerisinde ziyaret ettik. 24 Haziran Cuma günü TOBB’un organizasyonu ile 70.Yıl Etkinlikleri Ankara’da gerçekleşti. Törene TOBB delegesi / Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç ve Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder katılarak Muğla Odaları ve Borsası ile bölgenin sorunları hakkında istişarede bulundu.”

Faaliyetlerin sunulmasının ardından Mayıs Ayı Tetkik ve Müzakeresi Meclis Üyesi Toros Demirdöven tarafından okundu. Komitelerden gelen önerilerin değerlendirilmesi ile toplantı sonlandı.