BODTO GENÇ ARAŞTIRMACILARI DESTEKLİYOR
15.06.2022 13:33

Süleyman Demirel Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Zehra Özdoğan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’u ziyaret etti.

Başkan Kocadon’a tez araştırması hakkında bilgi veren Özdoğan “Ben Mumcular’da büyüdüm. Annem eskiden beri halı dokur ben de izlerdim. Bu belleğim de yer etmiş olacak ki tez araştırmamda Mumcular yöresinde yetişen bitkilerden elde edilen boyaların halı dokumada kullanılması üzerine çalıştım.” diyen Özdoğan 5 köydeki 80 yaş üstü kadınlardan boya reçeteleri topladığını belirterek 6 farklı bitkiden 24 farklı ton elde ettiğini belirtti. “Mersin, hayıt, kızılçam, zeytin, ceviz ve nar ile çalıştım, geleneksel yöntemlerde boyalar sadece şapta bekletilerek çalışılırken ben şapın yanı sıra meşe palamudu, demir sülfat ve meşe - şap içerisinde bu bitkileri bekleterek farklı tonlar ortaya çıkardım.” diyen Özdoğan elde ettiği boyaların kanserojen madde içermediği ve antialerjik olduğunun da testlerle kanıtladığını söyledi.

Başkan Kocadon Yüksek Lisans Öğrencisi Zehra Özdoğan’ı başarılı çalışmalarından ötürü tebrik ederken gençlerin yöresine faydalı böyle örnek projeler geliştirmelerini takdirle karşıladığını ifade etti. “BODTO olarak Bodrum Kilimi için bir coğrafi işaret başvurumuz var ayrıca 2019 yılında Odamızda Bodrum kilimleri sergisi açtık. Geleneksel el sanatları çok önemli bir konu bu hem agro turizmi destekleyen hem de kadın istihdamını arttıran kültürel bir mirastır. Zehra gibi gençlerimizin bu konuya sahip çıkarak geleneksel el sanatlarını yaşatmaları çok değerli. Biz BODTO olarak bu gençlere elimizden gelen katkıları vermeye hazırız.” diyen Başkan Kocadon Mumcuları bölgesinin önemli bir agro turizm rotası olduğuna dikkat çekti.