BODTO Haberleri
34. MUĞLA ODALARI VE BORSASI MÜŞTEREK TOPLANTISI
Değerli Üyelerimiz,
13.06.2022 11:13

34'üncü Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO), ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 10 Haziran Cuma günü düzenlenen toplantıya, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Marmaris Ticaret Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye şubeleri yönetim kurulu ve meclis başkanları, meclis üyeleri ile genel sekreterleri katıldı. BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder toplantıda hazır bulundu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke’nin modaratörlüğünde yapılan toplantıda, Oda ve borsa üyelerinin ortak sorunları, ekonomide yaşanan krizin etkileri ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantının açılışını yapan FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, yaklaşık 2 yıl süren pandemi kısıtlamalarının ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile küresel ve ulusal ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle Oda ve borsa üyelerinin zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Ekonomideki veriler, ne yazık ki tedirgin edici noktaya geldi. Döviz kurları, faiz, enflasyon ana gündem maddelerimiz oldu.” dedi. 

15-007.jpg

Başkan Kocadon’dan geleceğin turizmini oluşturma çağrısı

Toplantıda üye sorunlarına dikkat çeken BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise bölgeyi bekleyen ortak tehditlere de değinerek özellikle sürdürülebilir turizm için ortak bir çözüme gitmek gerektiğini belirtti. Başkan Kocadon konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Pandemi sonrası toparlanma, ekonomide yaşadığımız sıcak gündem, savaş, göç gibi konular maalesef hepimizin, üyelerimizin en öncelikli gündemi olmaya devam ediyor. Muğla Odaları olarak beklentimiz ve üyelerimizin talepleri oldukça net. Bunu her platformda tekrarlamaktayız. Ancak bugün sizlere Muğlamızın turizm geleceğinin olası tehlikelerinden bahsetmek istiyorum. Yıllar geçtikçe nüfusumuz artıyor ancak konaklama tesislerimizin sayısı ve kapasitesi azalıyor. Pek çok tesis konaklama işletmesi statüsünü değiştirerek bir gayrimenkul haline döndürüldüğünden biraz önce söylediğim rakamlarda gösteriyor ki, Bodrum başta olmak üzere Muğla sanki turizm kenti olmaktan çıkıp, deniz kenarında şehir olmaya gidiyor. Bir Zonguldak, Ordu, Giresun, Mersin benzeri denizi olan şehir olacak gibi bir görüntü veriyor. Bu gidiş beni endişelendiriyor. 1960 yıllarında turizm ilçeleri Erdek, Ayvalık, 1980-1990 yıllarında belki Kuşadası’nın bugünkü durumuna düşer miyiz diye bir endişe içindeyim.  2022 yılına geldiğimizde hala alt ve üst yapı eksiklerinden, yapılaşmanın olumsuz etkilerini konuşuyoruz. Vizyon olarak tüm eksiklerimizi tamamlayamaya odaklandıktan ve turizmin ekonomimize olan gerçek katkısının benimsedikten sonra belki de gerçekten turizmin geleceğini inşa edebileceğiz.”

BODTO Başkanından Uluslararası Yürüyüş Yolu Proje Önerisi

Başkan Kocadon Muğla Odaları ve Borsası olarak büyük bir ortak proje geliştirebileceklerine işaret ederken konuyla ilgili şunları söyledi: “Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak yine tüm Türkiye’ye örnek olacak bir ilki yaşatmak için siz değerli odalarımıza bir proje önerim var. Bölgemiz alternatif turizm çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir coğrafya olurken, çeşitli hibe programlarıyla pek çok turizm öğesini bölgemize hep birlikte kazandırdık. Bodrum Leleg Yolu, Karia Yolu, Eco Trail ve Likya Yollarını birleştirerek büyük bir organizasyona imza atalım. Dünyada örneği görülmemiş bir macera ve deneyim için Aydın’dan Antalya’ya kadar yaklaşık 2.000 km’lik yürüyüş yolunun yürüneceği bir eşsiz doğa ve tarihi deneyim için birlikte bir organizasyon çalışmasını uluslararası boyutta planlayalım. "

16-005.jpg

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise yeşil mutabakat ve döngüsel ekonomi konularına değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Son yıllarda hayatımıza giren ve anlamını daha da derinleştiren “sürdürülebilirlik” kavramının doğru algılanarak tüm sektör ve alanlarda, işletmelerde benimsenmesi bölgemizin turizm başta olmak üzere imalat ve sanayileşme sürecine de doğrudan katkı sağlayacaktır.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan plan çerçevesinde öncelikle işletmelerimize bilinçlendirme çalışmalarına başlamalıyız. Plana bağlı kalarak Odalarımız öncü çalışmalara ve projelere imza atmalıdır. Odalar olarak birlikte proje üretmeliyiz.”

 Çıralı: “Güçlü bir Muğla lobisi oluşturduk”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla odaları ve borsasının birlik ve beraberlik içinde, üyelerinin ve Muğla’nın ortak sorunlarını değerlendirerek, çözümü için talepleri tek ses olarak dile getirdiğini söyledi. Küresel salgının ardından ekonomide döviz fiyatlarındaki dalgalanma ve yüksek enflasyonun neden olduğu krizin iş hayatı üzerindeki ağırlığının giderek arttığına dikkati çeken Osman Çıralı, şunları söyledi:

“İş ve sosyal hayatımızda tüm dengeleri değiştiren küresel salgının etkilerini üzerimizden atamamışken; ekonomide, Rusya-Ukrayna savaşının da körüklediği eşi benzeri olmayan krizlerle dolu bir dönemden geçiyoruz. Türk Lirası’nın değeri her geçen gün azalıyor. Üreticilerin maliyetleri artarken, tüketicinin alım gücü düşüyor. En kötüsü de belirsizlik nedeniyle önümüzü göremiyoruz. Yüksek enflasyon sorunu çözülmediği sürece bu sorunlar bitecek gibi de görünmüyor. Yüksek enflasyonun neden olduğu bu kriz ortamında ekonomiye dair tüm gelişmeleri, alınan kararları takip ederek, üyelerimizin bu zorlu süreçten en az zararla çıkabilmesi için Muğla Odaları ve Borsası olarak birlikte hareket edebiliyoruz. Bugün 34’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz müşterek toplantılarımızda yakaladığımız bu uyumu, üyelerimizin ve bölge ekonomisinin geleceğine yönelik ortak basın açıklamalarında da yakaladık. Muğla odaları ve borsası olarak, elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artış, zeytin alanları, çimento fabrikası ve finans desteği ile ilgili yaptığımız ortak açıklamalar ciddi anlamda ses getirdi. Ortak sorunlarımızda olduğu gibi örneğin Fethiye’nin veya diğer ilçelerimizin bir konuda desteğe ihtiyacı olduğunda da tek ses oluyor, güçlü lobi ile sesimizi duyuruyoruz. Yine üyelerimizin, bölge ekonomisinin sorunlarının çözümü için hep birlikte Ankara’ya gittiğimizde de bu gücü hissettik. Tüm bunlar Muğla odaları ve borsası olarak güçlü bir Muğla Lobisi oluşturmak ve sürdürmek için uyum içinde beraberce hareket etmemizin amacına ulaştığını bize gösteriyor. Etkisi giderek artan bu güç birliğimizin bundan sonra da devam etmesini temenni ediyorum. Bizim tek amacımız var o da bu zorlu günlerde üyelerimizin menfaatini korumak ve ekonominin çarklarının dönmesini sağlamak.“

Çıralı, konuşmasında Oda üyelerinin kamu alacaklarının yapılandırılması, ekmek fiyatları, zincir mağazalarla ilgili beklentilerinin yanı sıra Göcek-Dalaman koylarında son yıllarda artış gösteren yapılaşma sorununa da değinerek,  konuyla ilgili 18-19 Haziran’da Göcek’te düzenlenecek çalıştay hakkında katılımcılara bilgi verdi. Başkan Çıralı, “Son olarak, sizinle bölgemiz ve ilimiz ile ilgili güzel bir haberi sizinle paylaşmak istiyorum. Odamızın öncülüğünde Seydikemer’de kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi, tüzel kişilik kazanarak, Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı organize sanayi bölgesi oldu.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu’nun mesajı

Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıya gönderdiği yazılı mesajında, aynı tarihte önceden belirlenen Diyarbakır ziyareti nedeniyle toplantı davetine icabet edemediğini belirterek, “Muğla Odaları Müşterek Toplantısı’nın birlik ve beraberliğin güzel bir örneğinin sergilenmesi hususunda önemli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu mesajında şunları iletti:

“Türk ekonomisinin aydınlık geleceğinin tesisinde önemli bir fonksiyon üstlenen Odaların ülkemizin ekonomik refahının sağlanmasına yönelik girişimleri ve yazdıkları başarı hikayeleri, geleceğe olan güvenimizi artırmaktadır. Her platformda, Türkiye’de kalkınmanın özel sektör eliyle gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyoruz. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kalkınmanın itici gücü özel sektör olacaktır. Sizler gibi başarılara imza atan girişimcilerimizin, Türk ekonomisinin lokomotifi olan özel sektörümüzü geliştirecek kalıcı adımları atma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Şahsınızda Fethiye ve Ticaret Odası yönetimine ve bütün üyeleri ile konuk Odalarımızın seçkin temsilcilerine selam ve saygılarımı sunuyorum.”

17-004.jpg

Muğla ekonomisinin tüm sorunları görüşüldü

Toplantı daha sonra Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve Meclis Başkanı Koray Özcan, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, İMEAK Deniz Ticaret Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Top, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ve Başkan Yardımcısı Onur Ugan, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan ve Meclis Başkanı Nurgül Candan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağlı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tek tek söz alarak gündemlerindeki konuları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

18-008.jpg

Oda ve borsa başkanlarının konuşmaların ardından Doç. Dr. İrfan Mısırlı “Muğla Turizmi Gelecek Vizyonu Ortak Akıl Arama Çalıştayı Sonuç Raporunun sonuçlarını katılımcılarla paylaşırken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi, Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik “Muğla Ekonomik Analizi ve Akademik Danışmanlık Faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

Muğla Odaları ve Borsası’nın 34. Müşterek Toplantısı birlikte çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.