MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNE KATILDIK
15.11.2021 13:15

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Muğla’nın Milas ilçesinde düzenlenen “Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne” katıldı. Muğla Ticaret Borsası ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından kurulan standları ziyaret eden BODTO heyeti Muğla Oda ve Borsa Başkanları ile birlikte zeytinyağı tadımı yaparak, zeytinyağı üretimi ve sektörel sorunlar hakkında istişarede bulundu.

Bu yıl 7.’si düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği 13 Kasım Cumartesi günü kortej yürüyüşü ile Baltalı Kapı’dan hareket edilerek başladı. Kortej yürüyüşüne Muğla Valisi Orhan Tavlı, İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, CHP Milletvekilleri Mürsel Alban, Burak Erbay ve Suat Özcan, AK Parti Milletvekilleri M. Yavuz Demir, Yelda Erol Gökcan, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve dernek yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

100.jpg

Kortej yürüyüşünün ardından törenin açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Orhan Tavlı, zeytinyağının tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından, şifa kaynağı görülerek, umudun, bolluğun, mutluluğun sembolü olduğunu söyledi. Muğla’daki 17 milyon zeytin ağacının 11 milyonunu tek başına Milas’ın barındırdığını belirten Tavlı, “Milas zeytinyağı, yoğun aroması ve kalitesiyle diğer bölgelerin zeytinyağlarından ayrılmaktadır. Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği tarafından verilen Uluslararası Coğrafi İşarete sahip ilk ve tek Türk zeytinyağıdır. Bu tescil Milas zeytinyağının kalitesini garantilemiştir.” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise bölgede yürüttükleri tarımsal destekleme projeleri ile zeytin ve zeytinyağının kalitesinin artırılmasını hedeflediklerine dikkat çekti. Zeytinliklerinin korunmasının çok önemli olduğuna değinen Saylak, kalite artışı ile birlikte zeytinyağına talebin de artacağına işaret etti.

Konuşmaların ardından soğuk sıkın zeytinyağlarının tadımına geçildi. Ayrıca zeytinyağlı yemekler de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Şenlikte açılan "Milas" ve "Zeytin" temalı fotoğraf sergisi de büyük ilgi gördü. Kaliteli zeytinyağı üretimini ve zeytinyağı kullanımını artırmayı hedefleyen şenlikte, mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışması da düzenlendi.

101.jpg

BODTO Heyeti Tarımsal Ürünlerin Ekonomiye Kazandırılmasının Önemine İşaret Etti

Şenliği değerlendiren BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının önemine değinirken, ekonomiye kazandırılamayan tarımsal ürünlerin arazilerinin de büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti. “Zeytinyağı üretimi bölgemizin en önemli kültürel ve ekonomik değerleri arasında yer almaktadır. Biz de BODTO olarak bunun önemine her zaman değiniyor, üreticilerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda geçmiş yıllarda zeytinin doğru tekniklerle ve ekipmanlarla toplanması adına bilinçlendirici bir kampanya düzenledik.” diyen Ersan, ileriki yıllarda da farkındalık çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise geleneksel zeytinyağı üretimini günümüz teknolojisi ile buluşturmanın önemine vurgu yaparak, “Üreticilerimizi eğitmemiz çok önemli. Ayrıca teknolojik gelişmeler ile birlikte üretim hızı ve kapasitesi de artabilir bunları üreticiye anlatmak gerekli.” dedi.

Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk ve Milas ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile de görüşen BODTO heyeti coğrafi işaretli ürünlerin önemine dikkat çekerek Oda ve Borsaların bu anlamda büyük bir misyonu yerine getirdiğini yinelediler.