BODRUM’DA YEŞİL ALANLARIN İMARA AÇILMASINA ORTAK TEPKİ
07.05.2021 12:22

Bodrum’un Ortakent bölgesinde, 1 milyon 102 bin 306 metrekarelik alanın imara açılıp özelleştirme yoluyla satışının önünün açılmak istenmesine Bodrumlular tepki gösterdi. Bodrum Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kentsel yeşil alan olan bu bölgenin özelleştirme yapılaşmaya açılmaması için ortak basın toplantısı düzenledi. Umurça Parkı'nda, pandemi tedbirleri gözetilerek açık alanda düzenlenen basın toplantısına, CHP, İYİ Parti, HDP, Sol Parti, Emek Partisi, Deva Partisi ilçe başkanları, meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, Kent Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’un da yer aldığı toplantıda Bodrum’daki yapılaşmamış alanların bu şekilde korunarak gelecek nesillere emanet edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

3257-001.jpg

3 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip Bodrum'da herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirten Belediye  Başkanı Ahmet Aras toplantıda şunları kaydetti: "Sahip olduğumuz değerleri koruma kullanma dengesiyle gelecek nesillere aktarmalıyız. Bodrum’u her zamankinden daha çok koruma fikri şu anda yönetim stratejimizin ana eksenini oluşturmaktadır. Ancak bizim dışımızdaki bazı karar vericiler planlanmamış, sonuçları düşünülmemiş bazı kararlar almaktadır. Hiç şüphe yok ki temiz bir çevre, sürdürebilir bir turizm, sağlıklı bir turizm umutlu bir gelecek demektir ve bizler de bunun için buradayız. Bizler halka ait olan bu arazinin Özelleştirme İdaresi eliyle ihale yoluyla satışa çıkarılmasını gerek kamu yararı gerekse doğaya duyarlığımız gereği istemiyoruz. Bodrum’un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var. Çünkü bu bölgedeki flora fauna, ekolojik yapının yanı sıra doğal sit ve arkeolojik sitler bulunmaktadır ve söz konusu yapılaşmanın ne kadar büyük bir tahribata yol açacağının bir göstergesidir."

Başkan Aras, "Bodrum kentinin seçilmiş yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları olarak Ortakent’i özelleştiren, betonlaştıran bu plan değişikliğine karşı çıkıyoruz. Turizmin başkenti Bodrum’un, bir oldu bitti’ye getirilemeyecek kadar önemli ve kıymetli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz." diyerek konuşmasını tamamladı.

3256-002.jpg

Toplantıda söz alan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon konuşmasında yerel yöneticilere ve halka danışılmadan Bodrum hakkında alınan tüm kararlara karşı çıkacaklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Ortakent beldemizde 2010 yılında özelleştirmeye açılan alan için BODTO olarak dava açtık. Üyelerimizin menfaati için değil Bodrum’un menfaati için açtığımız bu davayı kaybettik, fakat konunun takipçisi kalmaya devam ediyoruz ve bu alanların yapılaşmaması için elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız. Karar vericiler hazine arazilerini satarken lütfen Bodrum’daki yerel yönetimlere ve halka danışsınlar, bize danışılmadan alınan tüm kararlara karşı çıkmaya devam edeceğiz.”.

Bodrum'dan yükselen bu ortak sesin sadece basın toplantısı ile kalmayacağı bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlara taşınacağı duyuruldu.

Konuya ilişkin değerlendirme ve çalışmalarını aktaran katılımcılar, kentin önemli bir sorunu etrafında bütün tarafları bir araya getirmesi ve öncülük etmesinin katılımcı belediyecilik açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek Başkan Ahmet Aras'a teşekkür ettiler.