BODTO Haberleri
PROF. DR. CEM KILIÇ KALİTE SİSTEMLERİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Değerli Üyelerimiz,
04.12.2020 14:31

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi, yazar Prof. Dr. Cem Kılıç, 3 Aralık 2020 tarihinde Milliyet Gazetesi’ndeki yazısında Kalite Sistemlerinin önemine değindi. Korona virüs salgını döneminde kurumsal yapısı kuvvetli işletmelerin olumsuz koşulları daha rahat atlattığına değinen Kılıç, “2005’ten itibaren TOBB tarafından yürütülen akreditasyon sistemi; oda/borsaların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlarda markalaşmasında öncü rol üstlendiği gibi, firmalarımızın da aynı şekilde kaliteyi ön plana çıkararak rekabette başarılı olmalarını sağlıyor.” diyerek bu anlayışın aynı zamanda pandemi döneminde firmaların ayakta kalması üzerindeki etkisinin büyük olduğuna vurgu yaptı. Biz de kalite yolculuğunu başarıyla sürdüren bir Ticaret Odası olarak ve Sayın Kılıç’ın bahsettiği gibi kaliteyi ön planda tutmanın avantajlarını yaşamaktayız. Bodrum Ticaret Odamızın Kalite geçmişinden kısaca bahsederek Prof. Dr. Cem Kılıç’ın yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Bodrum Ticaret Odası uzun yıllardır Kalite Yönetim Sistemleri ve TOBB un 5 yıldızlı Oda sistemi olan Akreditasyon kriterlerine göre çalışmalarını yürütmektedir. Bu konudaki deneyimlerimiz geçmişe dayanıyor. Sistemlerimizi 2005 yılında kurduk. 2006 yılından beri TSE tarafından her yıl denetleniyoruz TOBB Akreditasyon Sistemine de 2007 yılından itibaren dahil olduk. Yüksek puanlarla A kategorisinde “ Akredite Oda” ünvanımız da devam etmektedir. Son Akreditasyon denetimimiz 2019 Aralık ayında idi. Bu denetimlerde her yıl güncelleniyor ve daha fazla detaylandırılıyor buna karşılık başarımızı arttırarak sürdürüyoruz.

12411.jpg

Sistemlerini SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK kavramı çerçevesinde gelişime açık tutan Odamız bu doğrultuda 2016 yılı sonu itibariyle ise Ticaret Odaları arasında yine bir ilke imza atarak BODTO Entegre Yönetim Sistemine geçmiş durumdadır. Bu sistemi kısaca özetleyecek olarak her bir iş bir çark olarak düşünülmüştür ve bu çarkların dönüşü de süreci betimlemektedir. Birbirine bağlı tüm işlerimiz yani çarklarımız da sistemimizin yol almasını sağlayarak bizleri geleceğe taşımaktadır. Bu nedenle GELECEĞİN TİCARET ODASI sloganımız ile yeni binamıza geçiş yaparak, belgelerimiz ve personel eğitimlerimizle, kurumumuzun 13 noktasında ürettiğimiz kaliteli üye hizmetlerimizi sürdürmeyi başarmış durumdayız.

BODTO Entegre Yönetim Sistemi içine TOBB Akreditasyon Gerekleri, Stratejik Plan usul ve esasları bütünleşmiş hale getirildikten sonra eş zamanlı olarak Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem Standardı,  İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çevre Yönetim Sistemleri Standartlarının gerekleri, Süreç Yönetim Sistemleri esasları ve uygulamaları da eklenmiştir.

Artık kurum içinde her süreçte risk analizleri yapılabilir hale gelmiş acil durumlar için bile her türlü önlem alınabilir olmuştur. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu PANDEMİ dönemi her kurum gibi bizim tarafımızdan da tahmin edilememiştir. Buna rağmen Yönetim Sistemimizin gelişmiş olması nedeniyle Mart 2020 başında çok erken acil durum önlemleri alınmış, Bakanlığımızın çıkardığı tüm genelgeler hem sistemimiz içine entegre edilmiş hem de üyelerimize çok hızlı duyurulabilmiştir. Artık bu sürecin de risk analizleri yapılarak her türlü tedbiri alarak hizmetlerimizi ona göre verebilmekteyiz.

Odamız sürekli olarak ilgili gelişmeleri takip ederek, yönetmelik ve genelgeleri sistemine entegre etmekte ve pandemi ile ilgili gereklilikleri yerine getirmekte olup bugüne kadar kurumda tek vakanın görülmemesi adına önlemlerini arttırmaktadır. Bu doğrultuda, Türk Standartları Enstitüsüne başvuran Odamız COVID-19 a Karşı Güvenli Hizmet Belgesini olan ilk Ticaret Odası durumundadır. Bu başarıda Oda Yönetiminin, çalışanlarının ve üyelerin rolü elbette büyüktür.  

1245-001.jpg

2020 yılı sonu itibarıyla ise eski sistemlerimizi geliştirip sadeleştirerek, Odamızı bir üst kademeye taşıyacak, daha dijital daha kapsayıcı bir ÜST SİSTEME geçmiş durumdayız. BODTO KURUMSAL YÖNETİM SİSTEMİ (KYS) olarak isimlendirmekte olduğumuz bu sistem ile yine bir ilki gerçekleştirmekteyiz. Söz konusu kanun, yönetmelik ve AB normlarında standartları içeren KYS ile Odamız sadece KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ değil yer aldığı bölgenin de sürdürülebilirliğini vizyon edinmektedir. Kurum içi organlarımızla birlikte tüm işlerimizi kayıt altına alarak bilgiye ulaşılabilir, şeffaf ve denetlenebilir duruma ulaşmış durumdayız. Bu sistem TOBB Oda ve Borsalarına örnek teşkil etmekte olup bugün için görünen tek eksiği sistemin dijital ortama taşınabileceği bir yazılımdır.

Bu Yönetim Sistemimiz de diğerleri gibi geleceği öngörmek üzere kurgulandı. Bu sistem ile gelecekte gerçekleşebilecek konuları belirleyip bunlar için şimdiden önlem alıyor ve hazırlık yapıyoruz. Hazırlıktan kastımız hizmette aksama olmaması ve üyelerimizin hem firma bazında hem de bölgesel bazda sorunlardan etkilenmemesi için neler yapabiliriz bunu değerlendiriyoruz. Pandeminin üyelerimiz üzerindeki olumsuz etkilerine karşı da bu çerçevede öneriler hazırlayıp ilgili yerlere aktarmaya devam ediyor, sorunlara çözüm arıyoruz.

2018-2023 yılları Stratejik Planını uygulamakta olan Odamız Cumhuriyetimizin Yüzüncü yıl hedeflerine hazırlanmaktadır. Giderek gelişmemiz, araştırma ve projelerimiz, bilgi birikimimiz ve üyeler için ürettiğimiz hizmetlerimiz üyelerimizin iş hayatını geliştirirken tüm BODRUM Yarımadasının gelişmesi, Bodrum’un marka değerinin güçlenmesi, “12 ay turizm” imkanlarının arttırılması gibi konuları etkilemekte olup, sonuçları ise ticari hayatımızı geliştirip yönlendirmektedir. Unutulmamalıdır ki, turizmdeki iniş ve çıkışlar bir kader olmayıp Bodrum için alternatif ticari alanlar yaratılabilir.

Burada özetlediğimiz gibi Kurumların Sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen kalite kriterlerini karşılamaları KURUMSALLAŞMANIN olmazsa olmazıdır. Bu konuda çok faydalı bulduğumuz, 3 Aralık 2020 tarihinde Prof. Dr. Cem Kılıç tarafından paylaşılan KURUMSAL YAPI DAHA ÇOK ÖNEM KAZANDI başlıklı yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

www.milliyet.com.tr/yazarlar/cem-kilic/kurumsal-yapi-daha-cok-onem-kazandi-6369984