HİNDİSTAN İLE YAKIN TEMAS
28.10.2020 12:25

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) uluslararası ilişkilerini geliştirmek adına çalışmalarına devam ediyor. Hindistan’ın Mumbai şehrinde faaliyet gösteren Hindistan İş Grubu (IBG) ile temaslarını sürdüren BODTO bu kapsamda 27 Ekim Salı günü IBG yöneticileri ve üyeleri ile birlikte ortak bir online toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Bodrum hakkında bilgiler verilerek, işbirlikleri kurulabilecek sektörler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Kalite ve akreditasyonda en yüksek puana sahip olan bir Oda olarak, çalışmalarımızı pandemi sürecinde de kesintiye uğratmadık.” diyerek, Stratejik plan doğrultusunda uluslararasılaşma yolunda online toplantılar ile temaslarını sürdürdüklerini açıkladı ve bu etkileşimler sonucunda BODTO üyelerine çeşitli imkanlar ve yeni pazarlar yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Toplantıya BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Akkaya, Mehmet Ayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Arif Ceylan Satı, Erdem Ağan, Meclis Üyesi Gürkan Topan ve 5 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder ve Oda çalışanları katılarak gerek Odanın çalışmaları gerekse Bodrum Ticaret Odası üyelerinin faaliyet alanları hakkında Hintli iş insanlarına bilgi verdiler.

BODTO Yöneticileri Bodrum’u ve Bölgenin İş Sektörlerini Tanıttı

İbrahim Akkaya IBG yetkililerini ve üyelerini Bodrum’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarının belirterek sözlerine başladı ve Bodrum’daki temel sektörlere dikkat çekti. “Bodrum’da ağır endüstri yok ana sektörlerimiz turizm ve inşaat. Ayrıca yatçılık, konaklama ve eğlence sektörlerinde de ciddi faaliyetlerimiz bulunuyor.” diyen Akkaya, pandemi koşulları nedeniyle Bodrum’u tercih edenlerin arttığına ve gelen kişilerin de genelde ev satın aldıklarına dikkati çekti. Akkaya ayrıca, bazı Hintli iş insanlarının da İstanbul ve Bodrum’dan ev almayı tercih ettikleri bilgisini paylaştı.  Bodrum’da gelişime açık sektörler olarak yenilenebilir enerji ve sağlık sektörlerine dikkati çeken Akkaya, Hintli iş insanlarına bu alanda yatırımlar yapılabileceği tavsiyesinde bulundu.

Mehmet Ayaz ise faaliyet gösterdiği turizm konusuna işaret ederek, bugüne kadar Bodrum’un birçok Hint düğününe ev sahipliği yaptığını ve bunun diğer tüm sektörleri de beslediğinin altını çizdi. Bodrum’un konaklama sektöründe oldukça kaliteli otellere sahip olduğunu açıklayan Ayaz, geçen yıl Bodrum’daki çeşitli lüks otellerde başarılı Hint düğünleri organizasyonları yapıldığını söyleyerek bunun geliştirilmesini önerdi.

Lüks Turizme Dikkat Çekildi

Meclis Üyesi Gürkan Topan ise Bodrum’un lüks turizmde ilerlemesi gerektiğini belirttiği konuşmasında yatırımcılara da lükse yönelmeleri tavsiyesinde bulundu. Bodrum’un her yıl dünyaca ünlü kişileri ağırladığını belirten Topan bunda Bodrum’un ikliminin ve doğal güzelliklerinin etkisi olduğunun altını çizdi. Turizm ve inşaatın bölgenin ana sektörleri olduğuna işaret eden Topan, Bodrum’un yüksek kalitesi ile turizmde fark yarattığını ve dünyaca ünlü kişileri ağırladığını vurguladı. Topan, Dünyada lüks turizmin merkez noktalarından birinin de Bodrum olduğuna dikkat çekerek sözlerini tamamladı.

Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Satı ise, Bodrumun doğası, iklimi ve konaklama alternatifleri ile özgün bir yer olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Geçen yıllarda daha fazla Hintli turist ağırlamaya başladıklarını belirten Satı, Bodrum’daki Hint düğünlerinin iki ülke arasındaki turizmi geliştirdiğini ve bu düğünlerin kültürü tanıtmak adına da bir fırsat olduğunu söyledi. Hint düğünlerini ve turistik faaliyetleri iki taraflı geliştirme niyetinde olduklarını söyleyen Satı, ileride de Hintli konukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyleyerek, karşılıklı fayda için turizm faaliyetlerinin ve Hint düğünlerinin arttırılabileceğine işaret etti

Bodrum Türkiye’nin Mega Yatlarının 3’te Birini Üretiyor

Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan ise, yat imalat sektörü hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin mega yat ve süper yat üretiminde dünyada 3. sırada olduğunu belirterek, yat üretimi ve mavi yolculuk hakkında bilgiler aktardı. Türkiye’deki yatların 3’te birinin ise Bodrum’da üretildiğini belirten Ağan, bu konuda yatırım yapılabileceğini belirtti. Bodrum’da yat üreterek Avrupa pazarında rahatlıkla satılabileceğine işaret eden Ağan Mavi Yolculuğun ise yüksek kalitede hizmet verilerek yapıldığına ve mutlaka denenmesi gerektiğine işaret etti.

5 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise, Bodrum’un konaklama sektöründeki altyapısından bahsederek dünyaca ünlü markaların da Bodrum’u tercih ettiğini belirtti. Bodrum’u tanıtıcı bir sunum da gerçekleştiren Dengiz, özellikle düğün turizmi konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğini vurguladı.

Hintli iş insanları da kendilerini tanıtarak Bodrum ve Bodrum Ticaret Odası hakkında bilgi edinmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını açıkladılar. Kapanış konuşmasını yapan IBG Başkanı Vikash Mittersain, Türkiye ile iş geliştirmekten büyük mutluluk duyacaklarını belirtti.

Karşılıklı iletişim bilgileri paylaşılarak önümüzdeki günlerde bu görüşmelerin devam ettirilmesine ve iletişimin sürekli hale getirilmesi için resmi yazışmaların başlatılmasına karar verildi.

İletişimin Odalar bazında devam ettirilmesine karar alındı.