BODTO BAŞKANINDAN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMALAR
11.09.2020 14:48

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, 9 Eylül Çarşamba günü Bodrum Gündem haber sitesine canlı yayında sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Turizm ve konaklama sektörünün en kötü yıllarından birini yaşadığına işaret eden BODTO Başkanı, “Birçok sektör çalışanı işsiz kaldı. Şimdi bu kişilerin bu kışı nasıl atlatacaklarını düşünmek lazım. Devletimizin sunduğu destekler işletmelerimizin bir nebze de olsa nefes almalarını sağlasa da önemli olan bu desteklerin kış aylarında da devam etmesi.” diyen Kocadon Bodrum Ticaret Odası olarak başta TOBB olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile iletişim halinde sektörün faydalanabileceği destekler konusunda salgın döneminde yoğun bir mesai yaptıklarını ve bunları üyelere duyurduklarını belirtti. Bodrum’da daha fazla turizm teşviki olması gerektiğine de işaret eden BODTO Başkanı bölgenin milli gelire de büyük katkı yaptığının altını çizdi.

“Bodrum potansiyelini kaybetmemeli!”

Turizmde yaşanan bir sıkıntının diğer tüm sektörleri etkilediğini açıklayan Başkan Kocadon, şunları kaydetti: “Bodrum özelinde inşaat sektörüne bakarsak, pandemi ile şehir hayatını terkedip Bodrum’da yaşamak isteyenlerin sayısında oldukça yükselme gördük. Tapuda yürütülen işlemler bu süreçte artarken, emlak piyasası oldukça hareketlendi. İnşaat ve tadilat işleri de bu oranda arttı. Ancak kurda yaşanan dalgalanma, malzeme fiyatlarının artması ile sektörün maliyetleri de arttı. Diğer sektörlere gelecek olursak; yeme-içme ve eğlence sektörü denilince akla gelen bölgelerin başındayız. Pek çoğu daha kurumsal işletmelerle kendi markasını yaratmış firmalarımızla sektörde öncüyüz.15 Martta kapanan ve 100 günü aşkın süre hizmet veremeyen sektör 1 Haziran ‘da tıpkı konaklama sektöründe olduğu gibi canlanmaya başladı. Eğlence sektöründe ise yasaklar hiç kalkmadı. Çıkan genelge ile de müzik yayınları da kısıtlanıyor. Eğlence sektörü bambaşka bir alan, etkileri çok yönlü. Bu nedenle Bodrum’un elinde bulundurduğu potansiyelini kaybetmemeliyiz.”.

Bodrum ekonomisi hakkındaki sorular karşılığında ise, “Yaptığımız bir araştırmada Bodrum’da bir işletmenin ortalama ticari ömrünün 7 yıl olduğunu gördük. Yani bir hayal ile bir heyecanla başlanılan işler piyasa koşulları içinde maalesef tutunamıyor. Gerek işyeri fazlalığı ile gerek zincir marketlerin fazlalığı ile ticaret hayatında farklılık yaratmayan işletmeler maalesef ekonomimize kambur oluyor.” diyen BODTO Başkanı, yerel, farklı ve özgün tüm işletmelerin Bodrum ekonomisine katkı sağladığını belirterek, işletmelerin doğru planlama ile ihtiyaca uygun şekilde kurulması konusunda uyarılarda bulundu ve şöyle dedi: “Gerekli kurumsallığa sahip ve Bodrum markasını farklı açıdan geliştirecek işletmelerle Bodrum ekonomisi canlanabilir. Pek çok işletme artık daha kalifiye personel ile çalışıyor, herkes internet kullanıyor. Bu açıdan küçük desteklerle Bodrum ekonomisinin önü açılacaktır.” .

Bodrum’da Kazanılan Para Bodrum’a Geri Dönmeli

Bodrum’un vergi sıralamasındaki yerine de dikkat çeken Kocadon, “Bodrum Ticaret Odası verilerine baktığımızda şu anda 7.373 üyemiz var. Üyelerimizin ise %25’inin merkezi başka illerde. Ve bu işletmelerin %80’i kurumlar vergisi mükellefi. Yani bu demek oluyor ki Bodrum’da kazanılan cironun büyük miktarı büyük şehirlere gidiyor.” diyerek Bodrum’da kazanılan paranın yine Bodrum’a geri dönmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Eğlence sektörü hakkındaki soruları da yanıtlayan Mahmut Serdar Kocadon, yaklaşık 2000 işletmenin bu alanda faaliyet gösterdiğini açıkladı ve Bodrum eğlence sektörünün Bodrum ekonomisine katkısının yaklaşık 50 milyon TL olduğunu belirtti ve şu uyarılarda bulundu: “Sektörde çalışan yaklaşık 20.000 kişinin %40’ı işine devam edememektedir. İşten çıkarmaların pandemi ile yasaklanmasının ardında zaten iş yapamayan işletmeler maaş ödemelerini tamamlayamamaktadır. Bu da sosyo-ekonomik açıdan sektörde faaliyet gösteren işletmeleri, ailelerini, çalışanları ve ailelerini etkileyeceğinden çok yönlü olarak kişilerde ekonomik sıkıntıların psikolojileri de etkilemesi ile toplum sağlığına olumsuz etki edecektir. Yaşanan pandemi ile azalan iş hacmi ile işletmelerin gelir kayıpları yaklaşık 30milyon TL’yi bulmaktadır.Kapanan işletmelerin günlük kazançlarının pandemi döneminde yaklaşık  %60  ciro kaydı yaşaması, sektörün aynı zamanda kendisiyle beraber gıda imalat ve tedarikçileri, hizmetler sektörü gibi beraberinde yaklaşık 10 sektörü de etkilemesi dolaylı yollardan ekonomik kayıpların boyutlarının artmasına sebep olacaktır.”.

“Üyelerimizin bu süreçteki sorunlarında yanında olmaya devam edeceğiz.”

Bodrum Ticaret Odası olarak başlıca temennilerinin pandeminin en hızlı ve yakın zamanda sona ermesi olduğunu tekrarlayan Başkan Kocadon sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi bize çok şey öğretti. Bu öğrenimlerimizle geleceğimizi planlamalıyız. İşletmeleri de Borumluları da zor bir kış bekliyor. Fakat yine de umutları yitirmeyip projelerimize devam etmeliyiz. Biz Bodrum’un doğru şekilde tanıtımı ile bu dönemde ki kayıplarımızın önüne geçmek üzere planlamalarımız ve proje taslaklarımız üzerinde çalışıyoruz. Gelecek dönemde de üyelerimizin menfaatine olan çalışmalara katkı vermeyi sürdüreceğiz. Üyelerimizin tüm ihtiyaç ve sorunlarını bizimle iletişim kanallarımızdan paylaşmasını bekliyoruz.”.