ÇOCUKLARI İSTİSMARDAN KORUMA YÖNTEMLERİ KONUŞULDU
18.02.2020 15:11

KGK tarafından toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve bir farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Çocukları Cinsel İstismardan Koruma ve Mahremiyet konulu seminer, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İl İcra Komitesi, çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Düzenlenen farklı etkinlik ve çalışmalarla toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdüren KGK, önemli bir konuya daha dikkat çekti. 17 Şubat Pazartesi günü, MUTSO ev sahipliğinde, ‘Çocukları Cinsel İstismardan Koruma ve Mahremiyet’ konulu bir seminer düzenlendi. Seminerin açılışında konuşan KGK İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, “Bu seminerin ilkini, Kasım 2018’de önceki dönem İcra Komitesi Başkanımız Sayın Dr. Aslı Karataş’a gelen talepler üzerine gerçekleştirmiştik. Oldukça ilgi gören bu semineri, yine sizlerden gelen talepler ile tekrar hayata geçiriyoruz. Gönlümüz, çocuk ile istismar kelimelerinin aynı cümle içinde bile kullanılmamasından yana. Ancak toplumsal sorunlara gözlerimizi ve kulaklarımızı kapatmak, kadınlığın ve insanlığın varoluşuna aykırı. Aksine, vurgu yapmalı, dikkat çekmeli ve toplumsal farkındalığı arttırmalıyız. ‘Çocuk susar, sen susma” diye haykırmalıyız. Ses olmalıyız, çığlık olmalıyız. Ben bu çağrımıza ses veren, destek olan başta Muğla Ticaret ve Sanayi Odasına, vereceği kıymetli bilgiler ile bugün aramızda olan değerli eğitmenimiz Öğretim Görevlisi Tuğba Deniz’e ve en önemlisi, bir ışık bir çığlık olmayı seçen siz değerli katılımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer vererek, eğitmen  Tuğba Deniz’i takdim etti.

Eğitmen Tuğba Deniz, “Çocuk ve istismar kelimeleri kadın ve şiddet kelimeleri hiç duymadığımız kadar yan yana kullanılmaya başlandı. Bu durum istismar çok arttığı için değil, biz daha çok sesimizi yükselttiğimiz için. Çocuk, anne karnına düştüğü andan 18 yaşını doldurduğu zamana kadar geçen dönemi kapsar. İstismar ise cinsel, fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak sınıflandırılmaktadır.” diyerek, istismarın türleri, kapsamları, alınabilecek önlemleri, çocuğu dönemlerine göre bilgilendirme yöntemleri üzerine bilgi verdi. Deniz ayrıca, istismara sessiz kalmanın da suç olduğunun altını çizerek, herhangi bir istismara şahit olunduğunda Alo 183 Sosyal Destek Hattına ihbarda bulunulması gerektiğini hatırlattı.

Ardından yaşanmış vaka örnekleri ile bilgilendirmelerde bulundu. Seminer katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.