BODTO Haberleri
KEŞAN İLÇESİNDEN BODRUM’A İNCELEME ZİYARETİ
Değerli Üyelerimiz,
25.10.2019 12:12

Keşan’da faaliyet göstermekte olan Ticaret Ve Sanayi Odası Ve Ticaret Borsaları 24 Ekim 2019 Perşembe günü Bodrum Ticaret Odasını ziyaret ettiler.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Arıkan, Kadir Mutaf başta olmak üzere Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası, İpsala Ticaret Borsası yöneticileri ve üyelerinden oluşan heyeti Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz, Meclis Üyesi Toros Demirdöven, Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder ile Bodrum Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum Şöforler Odası Başkanı Hasan Kablı ve Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç karşıladı.

Toplantının açılışını yapan BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon “ Odalar ve borsalarımızın ortaklaşa faaliyetler göstermesinin yanında bölgeler arasında da işbirliklerimizin güçbirliğine dönüşmesi açısından bu tür etkinlikleri çok önemsiyoruz. Tüm Keşan ailesini Odamızda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Hoşgeldiniz.” diyerek, Keşan’dan gelen misafirlerle tanışıldı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan ilçesi Kamu Kurumları yatırma iş adamlarıyla bölgeyi ziyaret etmek istediklerini belirterek, başta turizm olmak üzere Bodrum’un tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti.

Bodrum heyetinin ve Keşan heyetinin faaliyet gösterdikleri sektörler ve bölgeleri hakkında bilgiler aktarmasının ardından BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, Odamız, Bodrum ve ekonomik değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında ekonomik ve üyelerle ilgili sayısal bilgileri paylaşarak, “Bodrum istatistiki verilerden de görüldüğü üzere, bir ilçe olmasına rağmen bir il konumundadır. Bu da Bodrum’u ekonomik gelişmişliğinin ve standartlarının yüksek olmasıyla, yaşayanlar ve kamu idarecileri nezdinde Bodrum’u beklentilerin yüksek olduğu bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bodrum yarımadası, turizmle tanışmadan önce yoğun olarak tarım ile uğraşmaktaydı. Özellikle mandalina üretimi tüm yaşayanların en önemli geçim kaynağıydı. 1980’lerde Bodrum’daki üretim bunun yaklaşık 5 katı büyüklükte olup, yıllık 30 bin ton üretim yapılmaktaydı. Bodrum’da şuanda, toplam 5.000tonluk Bodrum Mandalini üretimi yapılmaktadır. Bodrum Mandalini coğrafi işarete sahip, özellikleri bakımından sadece Bodrum’da yetiştirilen bir üründür. Bodrum’da balıkçılık çok eski dönemlere dayanmaktadır. Günümüzde deniz üzerinde kurulu balık üretim çiftlikleriyle deniz balıkçılığı sürdürülmektedir. Üretim iç ve dış piyasada oldukça talep görmektedir. Ülkemizde üretilen ve ihraç edilen balık üretiminde bölgemiz tüm ihtiyacın %65’ini karşılamaktadır. Turizmin ülkemizde gelişmesiyle döviz kazandırıcı hizmetlerle bacasız sanayi olarak, kendi içinde 58 sektörü de beraberinde geliştirmiştir. İşte bu açıdan bakıldığında Bodrum ekonomisi turizm sektörü ve bileşenleri ile gelişmiş, inşaat, yatçılık ve yat imalatı, balıkçılık ve geleneksel tarım çerçevesinde büyümüştür. Tek sanayi kolu olan yat imalatçılığı ise gerek mavi yolculuk turizmi gerekse bakım işleri ile ilçemizin en büyük ve önemli girdi sağlayan sanayi koludur.” şeklinde detaylı bilgilendirme yaptı.

bto_9555.jpg

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç “ Bodrum’da yat/deniz ticareti ülkemizin bir yüzüdür. Hopa-Mersine kadar denizcilik Bodrumdaki de farklıdır. Osmanlı tersanesinden sonra geleneksel olarak sürdürülen balıkçılık, süngercilik, ticaret ve yolcu taşımacılığından sonra Bodrum Cup gibi uluslararası organizasyonlarla tekne imalatı ve deniz ticaretinin geldiği noktayı görebiliyoruz.” Dedi.

Bodrum Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı “Bodrum’da çok sayıda taşıt var ancak plaka bedeli yüksek, bu nedenle de çok üyemiz var. Bodrum’da biz Odalar olarak hep birlikteyiz. Birlikten güç doğar.” dedi.

Bodrum Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeymez “ Bodrum’da iş yeri açmadan önce kriterler getirilmeli, her işletmenin yan yana olması bizim için en büyük sıkıntı. Ev pansiyonculuğundan apart oteller, balıkçılar ve tedarikçiler bize üyeler. Önem verdiğimiz, görev aldığımız kurumlar olarak ortaklaşa çalışmak zorundayız.” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odasından özellikle turizm ve coğrafi işaret tescili konularında gelen sorular cevaplandırılırken, İpsala Pirincinin de coğrafi işaret tescili yapıldığı, üreticilere bu yönde farkındalık kazandırılmaya başlandığı belirtildi.

Bodrum heyeti Bodrum’da her şey dahil sistemin turizme bazı konularda dezavantaj vermesinden dolayı, Keşan’ın turizm faaliyetlerinde daha yerel ve herşey dahil sistemden uzak bir yapı ile gelişmesinin sürdürülebilir turizm açısından önemine değinerek, kaliteli turistin bölgeye çekilmesi için önerilerini sundu.

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Bodrum’da yaptıkları görüşme ve edindikleri bilgi ve tecrübeyi kendi bölgelerine aktaracaklarını dolayısıyla verimli bir ziyaret olduğunun altını çizdi.

Heyetler iki oda arasında “kardeş oda” tutanaklarının hazırlanması, kalite-akreditasyon konularında kıyas çalışmalarının ve eğitimlerin yapılması ile ziyaretlerin devamı konusunda temennilerini ve iyi dileklerini belirttiler. Toplantının ardından BODTO yeni binası gezilerek Keşanlı misafirlere bilgiler aktarıldı.

bto_9666.jpg