Muğla Odaları Haberler
MUĞLA BOLLYWOOD’A SET OLACAK
12.04.2017 13:38

Muğla'nın alternatif pazar arayışları kapsamında Hindistan ile çalışmalara ağırlık verildi. Hindistan'ın turizm, düğün ve sinema firması Island Grup Başkanı Aman Bhatia, Yılmaz Erdoğan'ın Köyceğiz'de kurduğu BKM Film Platosunu ziyaret etti. Muğla Valsii ve il protokolünün katıldığı organizasyonda bir basın toplantısı düzenlendi.

Muğla'nın turizmden hak ettiği değeri alabilmesi için alternatif pazar arayışları kapsamında çalışmalar sürüyor. Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Birliği Derneği (DOKTOB) ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) çalışmalarıyla, Hindistan'ın turizm, düğün ve film organizasyonlarının tecrübeli firması Island Grup Başkanı Aman Bhantia Muğla'ya geldi. 17 ülkede firması bulunan Island Grup Başkanı Aman Bhantia, Muğla'da incelemelerde bulundu. DOKTOB ve MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen incelemeler kapsamında, 11 Nisan Salı günü, Sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın Köyceğiz Döğüşbelen'de oluşturduğu BKM Film Platosu ziyaret edildi.

Yılmaz Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette Muğla Valisi Amir Çiçek, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Ortaca Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Avcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Turizm, Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Ali İnan, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer ve Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan'ın yanısıra MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve DOKTOB Başkanı Yücel Okutur yer aldı.

Heyet öncelikle, Ekşi Elmalar, Tatlım Tatlım ve Kolonya Cumhuriyeti filmlerinin çekildiği BKM Film Platosunu gezdi. Platoyu gezen Aman Bhatia, bölgenin bugüne kadar gördüğü en güzel yerlerden olduğunu, turizm açısından Hindistan'dan turist gruplarının rahatlıkla Muğla'ya gelebileceğini belirterek, ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan ile tanışmaktan çok mutlu olduğunu, film stüdyolarını çok beğendiğini, Muğla'nın tarihi, doğal güzellikleri içinde film çekilerek her iki ülke arasında ilişkilerin daha iyi olmasının sağlanmasına ve tanıtıma katkı olacaklarını söyledi.

Gün içerisinde düzenlenen basın toplantısında BKM Film Platosunun tanıtım filmi izlendi ve Island Grubun tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından bir konuşma gerçekleştiren DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, “Türkiye'deki ve turizmdeki gelişmeler sonucunda DOKTOB olarak yeni pazarlara açılmanın doğru olacağını düşündük ve yaptığımız araştırmalar ve çalışmaların sonucunda Hindistan'ın ciddi bir pazar olduğunu gördük. Bu düşüncelerimizi Valimiz ve MUTSO Başkanımız ile paylaştık ve kendilerinden tam destek aldık. Mumbai ve Yeni Delhi'de fuarlara katıldık. Ciddi görüşmeler yaptık ve haklı olduğumuzu gördük. Film, fuar ve düğün çalışma ve projeleriyle Muğla'nın tanıtımına katkı sağmayı umut ediyoruz.” dedi.

Okutur'un ardından konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “2015 ve 2016 yılı yaz sezonunda turizmde ciddi düşüşler yaşandık ve yeni pazarlar arama çabalarına girdik. Hindistan ve Ukrayna ile vizelerin kaldırılmasına yönelik protokolün ardından yüzümüzü bu ülkelere çevirdik. Hindistan halkının, bizim aktif turizm sezonumuz dışında ilk bahar ve son bahar mevsimlerinde tatil yapmaları bizim için daha avantajlı bir durum. Ayrıca Muğla, pek çok dizi ve filme ev sahipliği yapmakta olan bir kent. Hindistan ile yapılacak ortak yapımlar ile uluslararası arenada da ismini duyuracak. Bu çalışmalar kapsamında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yılmaz Erdoğan'a, Muğla'ya böyle bir film platosu kazandırdığı için ayrıca teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Sonrasında konuşan Yılmaz Erdoğan şunları kaydetti: “Başrol olmak için doğmuş bir ülke ve yardımcı oyuncu olmaktan da çok sıkıldık. Türkiye'nin içinde Muğla da öyle bir yer.  Ben Muğla'nın hak ettiği başrolü alacağına inanıyorum. Yıldız oyuncu olmak için yaratılmış. Sinema deyince akla daha çok Batı, Avrupa ve Amerika geliyor ama her anlamda bize daha akraba olan koskoca Bollywood var burada. Tekniği ve yaptığı işlerle oldukça üst düzey. Türkiye'de yetenekli bir oyuncuysanız yıldız olabilirsiniz ama Bollywood'da hem dans edeceksin, hem aksiyon bileceksin, hem şarkı söyleyeceksin. Yani 4-5 alanda sanatçı olman gerekiyor. O yüzden karşılıklı paylaşacağımız ve öğreneceğimiz çok şey var. Umarım bu sinemasal aktivitelerin turizmi de tetiklediği muhteşem ilişkiler doğar.”

Son olarak bir konuşma gerçekleştiren Muğla Valisi Amir Çiçek, “Bölgemiz zenginliklerle dolu ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için turizm pazarların ve hatta ticari pazarların bir yöne değil Türkiye'nin dışında uzak olan her yöne ulaşmamız gerekiyor. Turizmin her alanıyla bu destinasyonda etkili olacağına inanan birisi olarak, bütün tecrübelerimle ve arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerle bir yöne kilitlendiğimizi ve turizmde sınırlandığımızı gördüm. Son iki yıl içinde Yılmaz Bey'in de destekleriyle bir çok sanatçımızı projeler kapsamında ilimizde ağırladık. Hepsinin söylediği niçin daha önce buraların keşfedilmediğiydi. Island Grubuna bize yaptıkları sunum için teşekkür ediyorum. Hangi alanlarda nasıl çalışmalar yürüttüklerini çok güzel aktardılar. Hindistan ile gerekli uyumu yakaladığımızda ve farklı turizm projelerine yöneldiğimizde, Muğla'nın turizmde birinci sıraya yükseleceğine inanıyorum.” dedi.