Muğla Odaları Haberler
MİLLETVEKİLLERİ İLK KEZ BİR ARADA
Değerli Üyelerimiz,
28.12.2015 09:24

FTSO tarafından Ankara'da düzenlenen yemekte ilk kez bir araya gelen Muğla Milletvekilleri bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak projelere sonuna kadar destek vereceklerini dile getirdiler. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) heyeti, 22 Aralık Salı günü Muğla milletvekillerini ziyaret etti.

Aynı  gün akşam Ankara Rixos Otelde FTSO tarafından verilen yemekte, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Hasan Özyer, Nihat Öztürk, ve CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir ve Akın Üstündağ ile MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve FTSO Yöneticileri bir araya geldi. Ayrıca, Orman Genel Müd. Ydr. Ahmet İpek,  Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi'nin katıldığı yemek oldukça samimi bir atmosferde geçti.

FTSO tarafından bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak, ve ilçeye artı değer katacak Babadağ Teleferik Projesi, Kaya Köyü'nün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması gibi projelerin sonuca ulaştırılması hususunda milletvekillerinden destek istediği toplantıda; milletvekilleri ile yapılan bu toplantının yer yıl yapılması ve böylece bölge adına yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunun görüşülmesi ortak karar oldu.

Arıcan Destek İstedi

Yemekte bir konuşma yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak projelerin sonuca ulaşması için çaba sarf ettiklerini belirterek Muğla milletvekillerinin desteğini beklediklerini söyledi. Oda olarak Fethiye İşletme Fakültesi binasının tamamlanması için daha önce 230 bin lira destek verdiklerini belirten Arıcan “Binayı bu konuma getirmek için ciddi mücadele verdik. Dekanımızı da yanımıza alarak işadamlarından bağış topladık. Bu noktaya kadar getirdik. Ancak daha çok ciddi desteğe ihtiyacımız var. Fakültenin bir an önce tam kapasiteyle eğitim öğretime başlamasını istiyoruz.” dedi.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin Babadağ Teleferik projesiyle ilgili sunumunda, projenin geldiği nokta hakkında bilgi verdi. İlk alındığı dönemde bakanlık tarafından açılan ihaleden, ÖÇKK'nın Orman bakanlığından alınıp Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmesinin Babadağ Teleferik Projesine getirdiği sıkıntılara kadar detaylı olarak bilgi veren Şahin, projenin tamamlanmasıyla bölgeye ciddi kazanımlarının olacağını söyledi. Şehir Plancısı Ercan Çınaroğlu ise Kaya Köyünün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması ile ilgili yürütülen çalışmalar ve gelinen nokta konusunda sunum yaptı. Sunumların ardından iktidar milletvekilleri başta olmak üzere tüm milletvekilleri FTSO Yöneticileri tarafından gündeme getirilerek destek istenen başta Babadağ Teleferik Projesi, Kaya Köyü'nün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması gibi projelerin sonuca ulaştırılması için destek vereceklerini dile getirdi.

Milletvekilleri Desteğe Hazır

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Fethiye'nin bugüne kadar devletten yeterli yatırımı alamadığını belirterek “Fethiye'nin bir çocuğu olmaktan gurur duyuyorum. Fethiye'miz yeterince yatırım fırsatı yakalayamamıştır. Turizme de biraz geç başlamış; tarıma dayalı bir gelişme söz konusu olmuştur. Ticaret Odamızın Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri bu projeleri yürütmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Yapılanları bölge milletvekili olarak yakınan izliyorum. Biz değerli milletvekili arkadaşlarımızla her türlü yardımı yapacağız. Gerekirse ilgili bakanlara birlikte gideriz. Ortak bir kamuoyunun oluşturulması da bu meseleye bir ivme katacaktır. Gerekirse bu konuyu genel kurulda da dile getiririz. Önemli olan bölgemize yatırımlar olsun.” diye konuştu.

Ömer Süha Aldan milletvekillerinin FTSO sayesinde ilk kez bir araya geldiğini belirterek “Öncelikle Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının Başkan ve yöneticilerine teşekkür ederiz çünkü seçildiğimiz günden bu yana Muğla milletvekilleri olarak ilk defa bir araya geldik. Çevreye zarar vermediği sürece her türlü projenin elimizden geldiği kadar destekçisiyiz. Yeter ki çevre korunsun, çünkü Muğla'da tarım ve turizmin tek dostu sağlıklı bir çevre. Projelere dönersek burada daha çok iktidar partisi milletvekillerine düşen görev var. Bize de bir baskı gurubu oluşturma konusunda görev düşer ise seve seve yapacağımızı belirtmek istiyorum.” dedi.

Akın Üstündağ özellikle üniversite projesinin çok önemli olduğunu belirterek “Projeler güzel ve Fethiye için çok önemli projeler. Fethiye Üniversitesi projesi Fethiye için önemli bir proje çünkü üniversite olan yerde her zaman için çok ciddi sayıda öğrenci geliyor. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Mehmet Erdoğan kruvaziyer limanın üzerine gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek  “Bazı hususları biliyorduk ancak bundan sonra üzerimize düşen ne varsa, şimdiye kadar olduğu gibi yaparız. Projeler hepsi çok güzel. Fethiye'de bir üniversite olmadığı için gerekli finansman Muğla Üniversitesi üzerinden yapılıyor. Üniversitesinin finansmanı yakın bir zamana kadar Sıtkı Koçman Vakfı tarafından oldu. Sıtkı Koçman'ın vefatının ardından Vakfın kaynaklarındaki azalma oldu. Fethiye Üniversitesinin hayata geçmesi için mutlaka Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin kaynakları arttırılmalı. Kruvaziyer liman yapımı üzerine gidilmesi gereken konulardan biri. Bu proje sadece Fethiye'yi değil tüm Muğla'ya katkı sağlayacak. Muğla sınırları içinde bu düzeyde bir liman yok. Ayda 5-10 geminin gelmesi sadece Fethiye değil; Ortaca, Dalaman, Köyceğiz'in de şeklini şemalini değiştirir.” şeklinde konuştu.

FTSO'nun dile getirdiği projelere destek vereceklerini dile getiren Hasan Özyer “Biz de risk alma yok. Bu nedenle projeler ilerlemiyor. Bu projelerden bir tek Fethiye Üniversitesi para istiyor. Vali bey ile görüştüm. Kruvaziyer liman için bir yatırımcı bulursa o şekilde faaliyete geçecek. Oradaki kara yollarının arazisi de ilave edilebilir. Kruvaziyer liman projesinin içine bir de yat limanı dâhil edildi. O şekilde daha verimli olunabilir diye düşünülüyor. Ankara'dan bakıldığı zaman her yer Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi turizm bölgesi görülüyor ama öyle değil. Bir organize sanayi hayata geçirilmeli ama ormanı aşmak bir türlü mümkün olmadı. Ne oldu büyümedi, gelişmedi orada kaldı. En kötü plan plansızlıktan iyidir. İmar planları önemli. Fethiye'nin her tarafı orman ve fazla gelişme imkânı yok ama pek çok tesisi yapmak için Seydikemer önemli. Belediye başkanımıza da söyledim. Ne kadar bölge varsa planlayalım. Burada Büyükşehir Belediyesine büyük görev düşüyor. İnsanların ihtiyacını karşılamak lazım. görevimiz bu, bunun için buradayız.” dedi.

Nihat Öztürk ise “Bu toplantının Fethiye'de ilk Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Belediyelerin katılımı ile yapılırsa daha sonuç odaklı olacağını düşünüyorum.  Biz konuyu doğru anlatıp doğru muhataplarla bulaşabilirsek bu projelerin hepsini yapabiliriz ama sadece milletvekillerinin işi değil. Bu süreçlerin yeterince takip edilmesi lazım. Ticaret Odamız kendi enerjisi ile bize de enerji veriyor. Fethiye'nin menfaatleri konusunda emek harcıyor. Odamıza teşekkür ediyorum.” dedi.

FTSO İl Odası Gibi Çalışıyor

Milletvekillerinin açıklamalarının ardından söz alan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş siyasilerin hep projeyle gelinmesini istediklerini hatırlatarak “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, il odası gibi çalışan, önemli projeler üreten birkaç ticaret odasından birisi. Daha önceki dönemde vekillerimiz bize fizibilitesi yapılmış proje getirin biz hayata geçirelim demişti. Bu projelerin fizibilitesi tamam ama 5 yıl içinde ihale yapılması çok zor bir şey. Beş yıldır uğraşıp neler yaşadıklarını ben biliyorum. Bizde bürokrasi çok yavaş ve çelişki çok fazla. Bunun faturası da bizlerde patlıyor. Bunların hepsi turizmi uçuracak projeler. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının hazırladığı projelerin hepsi alternatif turizme katkı verecek projeler. Başbakana, Cumhurbaşkanına ulaşıyoruz ama bürokrasi bir türlü işlemiyor. Muğla olarak, turizmin içinde olan biri olarak sizin vekil olmanızı şans olarak gördük. Bakan olmanız için uğraştık. Yapamadık. MUTSO olarak 2016 yılını markalaşma yılı ilan ettik. Çalışmalar yapıyoruz. Türk Patent Enstitüsü ile TOBB arasında bir ortaklık kurduracağız. Muğla olarak daha çok ürünümüzü tescilletmek için uğraşalım.” diye konuştu.