''Savunma sanayimizi yerli sanayi haline getirmemiz lazım''


teknolojik gelişmenin savunma sanayi ile beraber olduğunu belirterek, ''O yüzden savunma sanayimizin yerli sanayi tarafından teşvik edilmesi lazım. 2023 yılında hedefimiz ilk 10 büyük ekonomi arasına girmekse, özellikle savunma sanayimizi yerli sanayi haline getirmemiz lazım'' dedi.

Ankara Sanayi Odası ve Forum Fuar işbirliğiyle düzenlenen ''Ankara Sanayi Fuarı'' Sincan'da ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fuar alanında açıldı. Açılışa, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Valisi Alaattin Yüksel katılarak birer konuşma yaptılar.

-“Ankara'ya fuar alanını kazandırmamız lazım”

Eskiden memur kenti olarak anılan Ankara'nın, artık sanayi ve ticaret kenti olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Bizim başkanın (ASO Başkanı) ifadesine göre Ankara, Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kenti... İnşallah doğru. Çünkü birinciliğe talip yok ama ikinciliğe talip birkaç şehrimiz daha var'' diye konuştu.

Ankara'nın memur kentinden sanayi ve ticaret kentine doğru dönüşümünde yaşadığı en önemli sıkıntılardan birinin fuar alanının bulunmaması olduğunu ve üretilen ürünlerin sergilenemediğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Burada büyükşehir belediye başkanımız yok ama Ankara birçok yerde çağ atlamışken maalesef fuar alanı konusunda sınıfta kalmıştır. Hep beraber Ankara'ya fuar alanını kazandırmamız lazım. Ankaralı bir Başbakan yardımcımız, 3 Bakanımız var. Bakanlarımız, odalarımız, ticaret borsamız hep beraber Ankara'ya hızla modern bir fuar alanını kazandırıyor olmamız lazım. Bence birinci öncelik bu. Yoksa memurlar buradan gitmesin diye hep beraber gösteri yapmaya başlarız. Esas olarak bizim sanayici ve ticaret kentimizin ön plana çıkması lazım.''

-“Savunma sanayimizi yerli sanayi haline getirmemiz lazım”

Türkiye ihracatının çok önemli bir bölümünü sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ve Anadolu'da bir çok şehirde KOBİ'lerin başarı hikayeleri yazdığını hatırlatan TOBB Başkanı, KOBİ'lerin ekonomik büyümeye çok büyük katkı sağladıklarına vurgu yaptı.

Teknolojik gelişmede Savunma sanayinin çok büyük önem taşıdığına da işaret eden Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerin kendi sanayicilerini de bu şekilde desteklediğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Savunma sanayimizin yerli sanayi tarafından teşvik edilmesi lazım. 2023 yılında hedefimiz ilk 10 büyük ekonomi arasına girmekse, özellikle savunma sanayimizi yerli sanayi haline getirmemiz lazım'' diye konuştu.

-Ali Babacan: “Bu fuar daha önce mi olmalıydı?”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuşmasında, Ankara'nın ilk sanayi fuarının açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve ''Bu fuarın açılması bir yandan sevindirici, bir yandan da bu ilk, 2010 yılında mı olmalıydı, yoksa daha mı önce olmalıydı, bu da konuşulması gereken bir konu'' dedi.

-''Ekonomide asli unsur özel sektördür''

Türkiye'nin ekonomide ve sanayide geldiği noktanın tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Ali Babacan, 2002 yılında 3 bin dolarlar mertebesinde olan milli gelirin bugün 10 bin dolarlara kadar yükseldiğini bildirdi. Babacan, ''Geçen yıl krizde belki biraz 10 bin doların altına indik ama bu yılın toplamında bizim tahminimiz yine 10 bin dolar civarında bir milli geliri ülkemiz yakalayacak'' dedi.

Bu büyümede sanayinin, yatırımcının, sanayi üretiminin çok önemli bir payı olduğuna işaret eden Babacan, geçen yıldan bugüne sağlanan büyümede özel sektör yatırımlarının çok büyük bir ağırlık teşkil ettiğinin görüldüğünü söyledi.

Devletin en önemli görevleri arasında gölge etmemek, engel olmamak ve özel sektörün önünü açmanın da bulunduğunu vurgulayan Bakan Babacan, devlet hizmetleri önemli unsur olmasına karşın ekonomide asli unsurun özel sektör olduğunu yineledi.

-Krediler özel sektöre

Kamunun borçlanma ihtiyacı ne kadar yükselirse, devletin gidip bankalardan borçlandığını anlatan Babacan, kamu kendine çeki düzen verince ve bütçe açığını azalttığı zaman bankaların kaynaklarının özel sektöre kalacağını söyledi.

Babacan, geçen sene ekim ayından bu sene ekim ayına kadar bankaların kredi hacminin 100 milyar lira arttığını ve 370 milyar liralık bir kredi hacminden 470 milyar liralık kredi hacmine ulaştığını bildirdi. Babacan, ''Peki kamu açık verseydi ne olacaktı? Açıkça söyleyeyim Hazine gidip o paraları bankalardan borçlanacaktı. Sanayici bankaya gittiği zaman da (kusura bakma) denilecekti. İşte bunu iyi anlamamız gerekiyor''diye konuştu.

-''Biraz enflasyon iyi gelir mi?”

Türkiye'de dönem dönem çok farklı ekonomik modeller uygulandığını ve bir zamanlar ''biraz enflasyon iyi gelir'' şeklinde tez oluştuğunu anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''Bu, beceriksiz ekonomi yönetimlerinin kolaycılığıdır. Başka bir şey değildir. Memurlar maaş zammı mı istiyor tamam. Çiftçinin talebi var, buğdayın taban fiyatını artıralım tamam. Merkez Bankası para bassın. Bunlar yapıldı Türkiye'de. Ama korkarım hala bugün (biraz enflasyon iyi gelir) diyenler, (para basalım) diyenler var. Hala ders alamadılar. Bunlara da çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim sadece bugünü değil, geleceğin Türkiye'sini de düşünmek zorundayız. Bugün harca, harca, harca borç yap. Ondan sonra gelecek nesillerin sırtına bırak. Bu doğru değil. Nasıl bilinçli bir aile reisi harcamalarına dikkat eder çocuklarına borç bırakmazsa, işte devlet yöneticilerinin de öyle olması lazım. Bugünü kurtarayım da yarın ne olursa olsun. Öyle olmaz.''

-ASO Başkanı Özdebir: “İnşallah, bu yasama yılında Ankara'nın fuar işini de çözeriz”

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, 3 yıldır devam eden bir fuar yeri çalışmaları olduğunu belirterek, ''İmar planları onaylandı, yeri hazırlandı. 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alanı Akyurt Belediye Başkanımız bu iş için hazırladı'' dedi.

Ancak konuyla ilgili hukuki bir düzenlemenin gerekliliği nedeniyle bir türlü kontağı çevirip harekete geçemediklerini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan, Ankara Milletvekili olarak kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini belirten Özdebir, Bakan Babacan'ın 'İnşallah, bu yasama yılında Ankara'nın fuar işini de çözeriz' dediğini söyledi.

Özdebir, fuarın hemen yanında düzenlenen 2. TSK Malzeme Sergisi'ne olan ilgiyi artırabilmek ve sanayicilerle, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu lojistik malzemeleri biraraya getirdiklerini, fuara öncelikli Silahlı Kuvvetlere üretim yapabilecek olan savunma sanayi ana yüklenicilerine üretim yapan ve üretim yapma kabiliyeti olan firmaları davet ettiklerini bildirdi.

Gelecek yıl Ankara'ya layık bir fuar alanında, Ankara Sanayi Fuarının ikincisini, 2. TSK Malzeme Sergisi'nin de üçüncüsünü daha geniş bir katılımla düzenleyebileceklerini ifade eden Özdebir, ''ASO ve 1. OSB olarak imkanlarımız ancak bu kadarına yetti. Önümüzdeki yıl Ankara için çok daha parlak, çok daha açık bir yıl olacak. Bundan sonra bu sergileri dünyanın 17. büyük, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisinin başkentine yakışır bir şekilde yapacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

-Vali Yüksel: “Önder ve öncü vilayet olmak istiyorsak, yeni başlıkları kullanmalıyız'”

Ankara Valisi Alaattin Yüksel de yeni bir yüzyılla birlikte küresel milenyum tiyatrosunun perdesini açtığını ve bu tiyatro sahnesi içinde bulunan dekorların hiçbir yüzyıldaki dekorlara benzemediğini söyledi. Yüksel, ''Bu dekorun içerisinde ihracat var, rekabet var ve bu oyununun adı da sürdürülebilir kalkınma... Önder ve öncü vilayet olmak istiyorsak, yeni başlıkları kullanmalıyız'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Malzeme Sergisine paralel olarak gerçekleşen fuarda 123 firma 5 gün süreyle ürünlerini sergileyecek.