BODTO'nun Ecrimisil Konusundaki Çalışmaları Sonuçlarını Veriyor


Yapılan bu çalışmalar ışığında ecrimisille ilgili olumlu yönde yasal düzenlemeler yapılmıştır.

Odamızın ecrimisil konusunda yaptığı çalışmalar şöyledir:

• 28/12/2009 tarihinde Bodrum Yarımadası'nda ecrimisil konusunda var olan sorunların tespit edilmesi için üyelerimizin sorunlarının dinlendiği bir toplantı yapılmıştır. Toplantıya Muğla Defterdarı ve Bodrum Mal Müdürü de katılmıştır.
• Belirlenen sorunlar ve üyelerimize gönderilen ihbarnameler bir dosya olarak hazırlanmıştır.
• 05/01/2010 tarihinde Bodrum Yarımadası Belediye Başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşları Başkanlarının katılımıyla bir toplantı düzenlenmiştir ve hazırlanan ihbarname dosyaları görüşülmüştür.
• Yapılan toplantılar sonucunda ecrimisil raporu hazırlanmıştır.
• Hazırlanan bu rapor 11/01/2010 tarihinde Muğla ve özellikle Ankara'daki ilgili bakanlık-kurum ve kuruluşlardan oluşan 27 birime gönderildi.
• Yapılan bu çalışma sonucunda 13/01/2010 tarihinde Milli Emlak Genel Tebliği'nde değişiklik yapıldı.
• Bodrum Yarımadası'ndaki ecrimisil sorunu Vatan Gazatesi'nde köşesi bulunan Aydın Ayaydın'ın yazısında yer almıştır.
• Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri Ankara'da ilgili kurumlarla, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüşmeler yapmışlardır.
• 26/04/2011 tarihinde Bodrum Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen 'Konaklama ve Eğlence Sektörleri Çalıştayı'nda' konu Ankara Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden gelen iki uzman ile görüşülerek, talepler iletilmiştir.

Odamızın yaklaşık iki yıllık bir çalışmasının da sonucu olarak,

• 27/07/2007 tarih ve 26595 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 312 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği,
• Bu genel tebliğde değişiklik yapan 13/01/2010 tarih ve 21461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 326 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaldırılan bu tebliğler yerine 20/08/2011 tarih ve 28031 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 336 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan değişiklikle;

• Ecrimisil takdirine itiraz şekli de yeniden düzenlenmiştir. İtirazsız yada peşin ödemelerde de takdir edilen bedelin indirimli ödenmesi imkanı getirilmiştir. İşgalen kullanılanlar için, hesaplanacak ecrimisil bedeli tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçemeyecek. 01/08/2010 tarihinden önce tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru 5 yılı aşan kısmı hangi aşamada olursa olsun, düzeltilebilecek veya terkin edilebilecek. Ancak tahsil edilmiş olanlar geri iade edilmeyecektir. Tespit tarihinden geriye doğru 5 yıldan fazla dönemi kapsayan ecrimisil alacaklarından; tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmemiş olanlar, düzeltilerek tebliğ edilecektir. Muhatabına tebliğ edilmiş olanlar ödeme safhasında İdarece düzeltilerek tahsil edilecek, idareye ödenmeyenler ise düzeltilerek 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilecek. Taksitle ödemesi devam edenler son 5 yıllık ecrimisil tutarı belirlenerek bu tutatrdan o güne kadar tahsil edilen toplam tutar düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden taksitle ödenmesine devam edilecektir. Hazırlanacak yeni ödeme planı ilgili muhataba tebliğ edilecektir. (Madde 11-13)

• Kıyı ve sahil şeritleri ile dolgu alanlarında ecrimisil miktarı hesaplanırken, ecrimisilin tespit ve takdir edilmesi safhasında, işgalin başladığı ve bittiği sürelerin dikkate alınarak yine konaklama tesislerinin sadece deniz, güneş ve kumsaldan yararlanma veya sportif ve eğlence aktivitelerinin yapılması amacıyla kullandıkları ancak uygulamada sanki yükleme ve boşaltma iskelesi gibi değerlendirilen iskeleler için de kargaşaya son verilerek ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatının nasıl yapılması gerektiğine açıklık getirildi. (Madde 14(5))

Yapılan bu değişiklerin Bodrum Yarımadası'nda faaliyet gösteren işletmelerimize faydalı olması en büyük amacımızdır. Son olarak yürürlüğe giren tebliğ ile, uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ilerleyen dönemlerde tekrar ele alınarak, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkili ve uzmanlarıyla tekrar paylaşılarak gerekli iyileştirmelerin yapılması sağlanacaktır.