BODRUM MANDALİN HAREKETİ
Bodrum Ticaret Odası’nın Bodrum Belediyesi ile ortak projesi olan ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaret Çalışma Grubu’nun destek verdiği, Bodrum Mandalin Hareketi devam ediyor.
Bodrum Mandalin Hareketi kapsamında gerçekleştirilen “Bodrum Yeşil Mandalini Buluşması” Bodrum Belediyesi Trafo Kafe Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleşti.
Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, meclis üyeleri, muhtarlar, mandalina üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Bodrum Mandalini Korunacak
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın ortak proje olarak birlikte yürüttüğü çalışmada, coğrafi işaretli olan Bodrum Mandalininin korunması, ekonomik değerinin artırılması ve bölgeye katma değerinin kazandırılması hedefleniyor. Bodrum Yeşil Mandalini içerikli yiyecek ve içecek ürünlerinin restoran, otel, kafe ve barlarda kullanımını sağlamak adına çalışmaların başlatıldığı projede, Bodrum’un önemli narenciye ürünü olan mandalinanın işletmelerin menülerinde yer alması ve türev ürünlerinin turizm destinasyonunda bulundurulması da çalışmanın hedeflenenleri arasında yer alıyor.

BODTO Başkanı: Bodrum Mandalini, Muğla ilinde coğrafi işareti alan ilk meyvedir.
Muğla ilinde ilk coğrafi işaret alan meyvenin Bodrum Mandalini olduğunu söyleyen BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Mandalinine daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek Yeşil Bodrum Mandalini ile satsumanın farklı olduğunu belirtti. Mandalina Birliği’ni kurduktan sonra BODTO olarak coğrafi işareti aldıklarını da söyleyen Kocadon, “Bodrum Mandalini, Muğla ilinde coğrafi işareti alan ilk meyvedir. Bodrum Narenciye Birliği ve Ticaret Odası olarak bu hareketin paydaşlarından biri olarak tüm katkıyı sunmaya hazırız. Herkesi bu oluşumu desteklemeye davet ediyorum.” dedi.
“Amacımız, gerçekçi projeleri hayata geçirmek”
Amaçlarının mandalina ile ilgili gerçekçi projeleri hayata geçirmek olduğunu belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, şunları söyledi:
“Bodrum artık turizm, denizcilik ve yoğun bir nüfus yapısı ile potansiyel barındırıyor. Bu büyük pazara mandalinayı nasıl dahil edeceğiz? Arzı talep yaratır. Talep olmazsa siz istediğiniz kadar arzı çoğaltın sonuç alamayız. Coğrafyaları ve turizm destinasyonlarını birbirinden ayıran kültürüdür, kendi yerel ürünleridir. Erman ağabey, Mandalina Birliğimiz ve nice insanlar bu işe emek veriyor. Lokum, kolonya, dondurma, sabun, şampuan otellerin ihtiyacı olan buklet ürünler… Yavaş yavaş bu ürünler piyasaya girmeye başladı. Mesela reçel, marmelat gibi suyunun muhafaza edilerek yaz dönemine saklanması gibi. Bizler, girişimcilerimiz, esnaf odalarımız turizmciler otelciler derneği hep beraber işin ucundan tutmamız lazım. Tarımsal niteliğini koruyan mandalina bahçelerimizi, ürünü para ederse o zaman koruyabiliriz yoksa imkânsız. Bizim bir an önce gerçekçi projeleri hayata geçirmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

Başkan Aras’tan Bodrum’a Gastronomi Akademisi Müjdesi
İki gün önce Ankara’da Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Haberal ile bir protokol imzaladıklarını söyleyen Başkan Ahmet Aras, “Belediye meclisimizden aldığımız yetkiyle Başkent Üniversitesi ile iş birliği içinde Bodrum’da bir gastronomi eğitim merkezi kurmaya karar verdik. Şu anda proje çalışmaları devam ediyor. Bu protokolle akademik kısmını, Başkent Üniversite’miz ile yapmaya karar verdik. Ortakent’te kurulacak olan bu eğitim merkezinde mandalinalı ürünleri, şeflerimizle beraber hazırlayıp bu ürünlerin bütün işletmelerin menülerine girmesi için çalışacağız. İnşallah, 2023’ün 29 Ekim’inde, Cumhuriyet’in 100. yılında Bodrum’a bir gastronomi akademisi kazandıracağız.” dedi.