BODRUM ACI OT FESTİVALİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Ortakent Yahşi Yalılarını Geliştirme Güzelleştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) ve Bodrum Ticaret Odası ile Esnaf Sanatkârlar Odası iş birliğiyle birbirinden farklı lezzetlerin ve etkinliklerin gerçekleştirildiği Bodrum Acı Ot Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Festivale Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları İlknur Ülküm Seferoğlu ile Ummahan Yurt, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Necla Kaçan, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Öncel Erkal, meclis üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, ünlü şefler, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

12-13 Mart 2022 tarihlerinde Ortakent Yahşi’de bu yıl 4.’sü düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Bodrum Acı Ot Festivali,hafta sonunda binlerce misafiri ağırladı. Festivalde 250 adet ana standın yanında, kadınların evlerde hazırladığı 30 adet de el sanatları standı yer aldı. İki gün boyunca yoğun kalabalığın oluştuğu festivalde yörede yetişen acı ot, tilkişen, ebegümeci, turp otu, kenker gibi otlar; yöresel yemekler ve tatlılar sergilendi.
Festival süresince yöresel sanatçılar tarafından konserler ve yöresel halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Festivalin her iki gününde şefler mutfak performanslarıyla büyük beğeni toplarken Bodrum’un doğal otları ile zeytin ve zeytinyağı, festival süresince misafirlerin beğenisine sunuldu.Sanat Tarihi Uzmanı Zeynep Atılgan’ın Mis Gibi Müsgebi Resim Sergisi’nin yer aldığı festivalde, alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği halk söyleşilerine de katılımlar oldukça yoğundu.Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın, Yemek Yazarı Sahrap Soysal ile birlikte mutfakta yemek yaptığı anlar da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Mahmut Serdar Kocadon: Bodrum kültürünün en önemli özelliği hoşgörülü Bodrum halkıdır
BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon festivalin soğuk havaya rağmen halk tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtirken, Bodrum kültürünün en önemli özelliğinin hayata mutlulukla bakmayı bilen ve ondan keyif alan, doğaya ve çevresine saygılı, hoşgörülü Bodrum halkı olduğuna dikkat çekti. “Bodrum’u geleceğe taşırken kültürümüzü de dejenere olmadan geleceğe taşımalıyız. Bodrum Acı Ot, Bodrum Cup, Tırhandil Cup gibi festivaller bu kültürü yaşatan önemli organizasyonlar.” diyen Başkan Kocadon, bölgenin gastronomik özelliklerini tescillemek için markalaşmanın ve coğrafi işaret almanın da önemine dikkat çekti.
BODTO desteğiyle başladı
Festivalin başlangıcı hakkında bilgiler veren Başkan Ahmet Aras, OYDER başkanlığı döneminde ortaya yeni bir şeyler koymak istediklerini ve BODTO Başkanı ile birlikte festival hakkında değerlendirmeler yaptıklarını söyledi. İsmi konusunda bir türlü karar veremediklerini ifade eden Başkan Ahmet Aras, Esnaf Odası Başkanı ile de görüşmeleri sonucunda Acı Ot Festivali ismine karar verdiklerini belirtti. Acı otun Bodrum’da çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Başkan Aras festivale destek veren ve ilgi gösteren herkese teşekkürlerini sundu.

Bodrum Kaymakamı: Bu lezzetlerle tanışmanın heyecanını yaşıyorum
Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ise Bodrum’daki görevinde altıncı ayının dolduğunu ve Bodrum’un her yerini keşfetmeye çalıştığını ifade ederek, tüm etkinliklere elinden geldiğince katılmaya çalıştığını söyledi. Bodrum’da neredeyse her hafta sonunda bir etkinlik olduğunu belirterek bunun yorucu olmasına rağmen çok da eğlenceli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Turizmin en önemli alt dallarından bir tanesi de gastronomi turizmi oldu. Ülkemizin her bir köşesi her bir ili kendini gastronomik açıdan Türkiye’nin en iyisi olduğunu kanıtlamak üzere yarışıyor. Bu bize şunu gösteriyor: Tabii ki turizm tek başına yatmak kalkmak denize girmek değil. Kültürel alışveriş bunun en önemli alt dallarından bir tanesi de yemek kültürü. Biraz önce konuşma esnasında Başkanımın da eski meslektaşlarından iki hocamız Bilkent Üniversitesi’nde bir çalışma yaptıklarından bahsettiler. Bu beni gerçekten mutlu etti, heyecanlandırdı. O da şu: Bodrum’un gastronomi kitabını, gastronomik haritası ve gastronomik yollarını çıkarmak. Biz yöneticiler olarak, Bodrum’un neyi meşhur diye sorduklarında, ben Bodrum Kaymakamı olarak dilim döndüğünce farklarını anlatmaya çalışıyorum ama onlara bu gastronomi kültüründen çok daha fazla bahsetmeyi arzuluyorum. Bu çalışma da bunun iyi bir haritası olacak. 1960’larda Bodrum ile ilgili yazılan bir kitap beni Bodrum Kaymakamı olarak Bodrum’a daha hızlı ve daha bilen bir kaymakam olarak daha hızlı bir şekilde entegre etti. O da şuydu: Fatma Mansur Coşar’ın ‘Ege’de Bir Kasaba, Bodrum’; daha sonra 2000’li yıllarda bunun ikinci kitabını çıkarıyor. Bu kitapta da farklılıkları ortaya koyuyor. O dönemde yazarken belki bu kadar kıymetli olacağını bilmiyordu Fatma Hanım fakat şimdi çok değerli bir kitap haline geldi. Yani gastronomi çok önemli. Gelen turistlere kültürümüzü tanıtmanın bir aracı. Çünkü bu sizin etkileşiminizin bir aracı haline geliyor. Ben de buraya yeni gelen birisi olarak bu lezzetlerle tanışmanın heyecanını yaşıyorum. İyi ki Bodrum’dayım, iyi ki sizlerle beraberim, iyi ki Bodrum Kaymakamıyım.”
İki gün boyunca dolu dolu programlarla katılımcılara güzel bir hafta sonu yaşatan Acı Ot Festivali, sanatçı Altay’ın verdiği konser sonrası gerçekleştirilen plaket töreniyle sona erdi. Festivale çevre il ve ilçelerden de günübirlik turlarla katılan misafirler, şenlik alanından büyük keyif aldıklarını belirtti.