Bodrum'un kısa tarihi ve BODTO çalışmaları

Sevgili Bodrumlular,

Değerli BODTO Üyeleri

 

Üç bin yıllık bir tarihe sahip olan tarihi Bodrum Yarımadası'nda yer alan Halikarnassos şehri (şimdiki ismiyle Bodrum) dünyanın yedi harikasından birisi olan ve Pers İmparatorluğunun bu şehirdeki  Valisi Maussollos'un mezar anıtı ile ün yapmıştı antik çağlarda. Bu gün Bodrum nasılki güzelliğiyle, temiz deniziyle, beyaz evleri ve konuksever halkıyla dünyada ün yapmış ve her taraftan turist çekiyorsa antik çağlarda da bu görkemli mezar anıtıyla insanların dikkatini çekmekteydi.

 

Tarihin babası kabul edilen Herodotos ve dünyadaki ilk kadın amiral olan kraliçe I. Artemisia Halikarnassos'lu idi. Bir çağa damgasını vuran Rodos Şövalyeleri yüz yıla yakın şehrimizde hüküm sürdüler. Onlardan günümüze kalan ve yüz yıllardır muhteşem bir kolye gibi Bodrum'u süsleyen görkemli ortaçağ kalesi bugün dünyanın en büyük sualtı arkeoloji müzesini içinde barındırmaktadır.

 

Anadolu Selçuklularından Menteşeoğulları Beyliğinin liman şehri olan ve Osmanlı döneminde donanmanın gemilerinin yapıldığı tersanelerden birisi Bodrum'daydı. Ünlü Türk deniz komutanı Turgut Reis Bodrumludur. Mavi yolculuğun yaratıcısı Cevat Şakir Kabaağaçlı öykülerini Halikarnas Balıkçısı lakabıyla Bodrum"da yazdı.

 

Bir dönem Yarımadanın ekonomisini  mis kokulu mandalin ve öykülere bile esin kaynağı olan süngercilik ayakta tutmuştu. Biz Bodrum Ticaret Odası Olarak mandalina üretimini kurmuş olduğumuz Mandalina Birliği kuruluşu ile destekleyip bu meyvenin ve üreticisinin yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz.

Bunun yanı sıra yarımada genelinde zeytin ve zeytinyağı üretimine destek vererek bölgeye özel, kaliteli ürünlerin ülke içi ve ülke dışında tanıtımı ve pazarlanmasını destekliyoruz. 

 

Binlerce yıllık tarihi değerleriyle ve günümüzde marka olmuş Bodrum Yarımadası"nın Ticaret Odası olarak üyelerimize daha kalite hizmet sunmak ve ticari yaşamı kolaylaştıracak işlere imza atmak amacındayız. Bu açıdan üyelerimize gerekli bilgi akışını sağlamak ve onlarla günlük, aylık ve yıllık gelişmeleri zamanında üyelerimize duyurmak için geniş kapsamlı yeni bir internet sayfası açma çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.

Bodrum Yarımadası ekonomisinin gelişimine yön veren, üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilen modern çağa uygun “Çağdaş ve Özgün Bodrum” hedefiyle hizmetler üretiyoruz.

 

Yarımada'nın nimetlerinden yararlanırken sahip olduğu değerleri de korumak istiyoruz. Ekonomimizde global düşünürken yerele güç katacak çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz.

 

TOBB'nin Akredite Odası olarak çalışmalarımızın etkili ve verimli olabilmesi için 2005 yılından itibaren sistemlerini kurmuş ve kurumsallaşmış bir Oda olarak devam etmekteyiz.

 

Atatürk'ün “Her hangi bir amaca ulaşmakla yetinmeyeceğiz, durmadan daha ileriye varmak için çalışacağız” sözlerinde olduğu gibi bu çabalarımızda hız kesmiyoruz.

 

Bu çabalarımızdan birisi de planlı, hedeflerle yönetim anlayışına uygun olarak hazırlanan 2010-2013 dönemine ait Stratejik Planıdır.

 

Plan hazırlanırken ”Ekonomik Geleceğimizi Birlikte Planlayalım” ilkesiyle hareket edildi ve katılımcılığı destekledik. Üyelerimizin ve paydaşlarımızın talepleri, fikirleri bize yol gösterdi.

 

Katılımcıların çalışmamıza verdikleri önem ve katkı ile sektörel bazda yürütülecek çalışmalarda, sahip olunan imkân ve değerlerin en iyi şekilde ortaya konmasına, bunların üzerinde tüm enerjimizin yoğunlaşmasına ve yol haritamızı çizmemizde bizlere rehber oldu.

 

“Bodrum Ticaret Odası 2010-2013 Stratejik Planı”nda emeği geçenlere ve katkıda bulunanlara teşekkürlerimi sunarken Yarımadamızın ve bölgemizin ekonomisine faydalı ve hayırlı olmasını dilerim.

Saygılarımla.

Yazar: Mahmut Serdar KOCADON
https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 13.12.2024 tarihinde yazdırılmıştır.