Mahmut Serdar KOCADON
Turizm sezonu
25 Kasım 2015 Çarşamba

Turizm sezonunun yavaş yavaş sonuna geldiğimiz bu günlerde gerek Bodrum gerekse ülkemiz, yoğun gündemleriyle 2015 yılının sonuna yaklaşıyor.

Uzun bir süredir yoğun şekilde yürüttüğümüz ve Ankara"nın da desteğini aldığımız, okulların Kurban Bayramı sonrasında açılması yönündeki karar başta Bodrum olmak üzere birçok turizm kentimizin yüzünü güldürememiştir.

Bodrum özelinde konuyu incelediğimiz de tam da 9 günlük tatilin başında, 22 Eylül"de görülen yoğun yağış sonrasında yaşanan sel felaketinde birçok işyeri, ev ve araç zarar görmüştür.

Yaşanılan felaketin boyutlarının telafi edilerek, başta Kurban bayramı tatilini Bodrum"da geçirecek ziyaretçiler ve yaşayan vatandaşlarımız açısından normal hayata geçişin hızlandırılması için tüm kurumlar el birliği ile çalışma yürütmüşlerdir.

Ancak belirtmeliyiz ki resmi tatil olması nedeniyle de Bölgemizde yaşanan bu durumun boyutlarının vehameti (Bodrum şehir merkezi dışındaki Bodrum Oasis Alışveriş Merkezi"nde, Konacık, Gümbet, Bitez ve Ortakent mahallelerinde) gün yüzüne çıkmıştır.

Bahsettiğimiz bölgelerde kurumsal nitelikte olan işletmelerimizin yanında birçok küçük işletmemizde çok ciddi boyutlara varan hasarların olduğu tespit edilmektedir. Bazı işletmelerimiz önemli mal, ekipman ve makine kaybına uğramıştır. Bununla birlikte Kurban Bayramı tatilini Bodrum"da geçiren ziyaretçiler, yaşanan selden dolayı rezervasyonlarını da iptal ettiğinden, selden etkilenmeyen işletmelerimiz de ticari anlamda kayıplar yaşamışlardır.

Tüm bu çerçevede Odamız, öncelikle Bodrum Kaymakamlığı ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket etmiştir.

BODTO olarak, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere, Muğla Valisi, Bodrum Kaymakamı, Muğla Vergi Dairesi Başkanı, Muğla SGK İl Müdürü, Muğla AFAD İl Müdürü, Muğla KOSGEB İl Müdürü, Muğla Defterdarlığına yazılı olarak yapılan başvuruların yanında birçok ziyarette bulunduk.

Bodrum"da yaşanan bu felaketin başta üyelerimiz açısından ne kadar büyük kayıplara neden olduğunu anlatıp, işletmelerimiz bu süreçte yaşayacağı mali kayıplarının ticari hayatlarındaki etkisini Odamızca  hazırlanan raporları ileterek, taleplerimizi sunduk.

Sel felaketinden maddi ve manevi zarar gören işletmelerimiz başta olmak üzere, tüm Bodrumlulara bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletir, bir daha yaşanmamasını temenni ederim.

2015 yılı ülkemiz ve Bodrum açısından oldukça zor geçen bir yıl oldu. Göçmenlerle başlayan ve iç ve dış güvenlik tehditleri ve terör, turizm başta olmak üzere tüm sektörlerimizi derinden etkiledi.

Yabancı ziyaretçilerimizin ülkemiz algısı ile ilgili görüşlerinin olumlu yönde yeniden şekillenmesi için başta kamu yöneticileri, özel sektörümüz ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeliyiz. Hepimizin öncelikli temennisi, ülkemizin önde gelen güçlü ekonomisi ve gelişmiş sosyal yapısıyla öne çıkması yönündedir.

Ülkemize demokrasi ışığının yayıldığı Cumhuriyetimizin ilanının 92 yılı kutlu olsun.Kurulu Başkanı

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI