Mahmut Serdar KOCADON
Geçmişten günümüze Bodrum Ticaret Odası
24 Mayıs 2013 Cuma

Sevgili BODTO üyeleri, çok kıymetli Bodrumlular,

Bodrum Ticaret Odası 27.05.1977 yılında kuruldu. İlk kuruluşunda bir personel ile 25-30 üyeye hizmet vermekteyken, bugün kuruluşunun 35. yılında 6 bin 225 üyeye hizmet veriyor. 1996 yılında hazineye ait 600 m2'lik taşınmazı satın alınarak, şimdiki hizmet binasının temelini atmış ve 1998 yılından itibaren de kendi binasından hizmet vermeye başlamış. BODTO 30 yılda beş Yönetim Kurulu Başkanı değiştirirken, 2006 yılında ISO 9001:2000 Kalite Belgesini, Mayıs 2007 yılında da Türk Loydu Vakfı tarafından Akredite Oda unvanını almaya hak kazanmış. Bodrum Ticaret Odası Türkiye'nin bir çok ilinden çok daha fazla üye sayısı ve ticari hacmine sahip bir oda özelliğini taşımakta. Bu nedenle de TOBB Başkanları tarafından özel bir yere sahip olduğunu da gururla ifade ediyorum.

Bodrum Ticaret Odası'nın 15 Şubat 2009'da seçiminde bizler, 30 meclis üyesi ve 40 komite üyesi seçilerek göreve geldik. Bildiğiniz gibi bu seçimde üç grup, demokratik bir ortamda örnek bir seçim gerçekleştirdi. Dört yıl boyunca her birimiz “önce Bodrum” ilkesi ile çalıştık. Çoğu zaman kendi işlerimizden, özel yaşamımızdan bile fedakarlık yaparak, Bodrum markasını korumak, geliştirmek, büyütmek için çalıştık. BODTO üyesi tüccarlarımızın menfaatlerini ön planda tutacak projeler ürettik ve bir çoğunu da uygulamaya koyduk.

BODTO üyeleri ve BODTO Meclisi tarafından bize emanet edilen yönetimi, yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte şeffaf ve verimli bir şekilde yönetmeye gayret ettik. BODTO Meclis üyeleri ile birlikte hep bir takım anlayışı içinde hareket ettik. Meclisimizin projelerimize ve bütçelerine güven ile verilen destek çok önemliydi. Bizler bu güvene layık olmak için çok çalıştık ve başardığımızı düşünüyoruz.

Bu dört yıl içinde en çok üzerinde durduğumuz konu eğitim oldu. Her şeyin başı eğitim anlayışı ile üyelerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda onlarca eğitim semineri düzenledik. Bu eğitim seminerlerine katılımın yüksek olması da doğru bir proje yürüttüğümüzü gösterdi. BODTO üyelerinin ilgisi bizleri her zaman motive etti.

Meclis Başkanımızın fikir babalığını yaptığı ve daha sonra BODTO, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bodrum Şoförler Odası ile beraber, daha sonrasında da Muğla İl Genel Meclisinin de katılımı ile Bodrum Deniz Müzesini açtık. Rahmetle andığım ahşap tekne ustası Ali Kemal Denizaslanı'nın bir döneme damgasını vurmuş teknelerin maketleri ve Hasan Güleşçi, İsmet Kabaağaçlı Noonan, Aksona Mehmet, Hüseyin Ayaz ile birlikte yirmiden fazla bağışçı ile zenginleşen Bodrum Deniz Müzesi gün geçtikçe daha çok büyüyor. Bu büyük projeyi gerçekleştirmekten ve Bodrum'a kazandırmaktan dolayı mutluyuz.

Bodrum Ticaret Odası olarak marka konusunda yaptığımız çalışmalar da meyvelerini veriyor. Bodrum Mandalinası artık bir marka. Dört yıl boyunca bir çok yurt içi ve yurt dışı fuarına katıldık. Fuarlardan da ciddi yararlar gördük. İstanköy ile çok daha yakın ilişkiler kurduk, komşumuzdaki kriz bizim için fırsat olmayacağı anlayışı ile bölge turizmini bir bütün olarak değerlendirdik. Projelerimizi de bu anlayışla hazırladık ve uygulamaya koyduk.

Bodrum Ticaret Odası olarak büyük bir proje olan Let's Bodrum'u Haziran'da hayata geçiriyoruz. Dünyada ilk kez yapılan uzun vadeli bir projeyi, İş Bankası, Turkcell ve Haber Türk ile birlikte gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu projenin Bodrum'a ve BODTO üyelerine katkılarını hep beraber göreceğiz.  

Bodrum denizi, güneşi, tarihi ve eğlencesi ile turizmin en önde gelen markasıdır. Ama Bodrum'un kültürü, hoşgörüsü, sosyal yaşamı çok daha öndedir. Bodrum turizmde bir marka olmuş ise bunun en önemli nedeni Bodrum'un insan zenginliğidir, geçmişimizden bizlere miras kalan kültürümüzdür. Bu bilinç ve inanç ile Bodrum Ticaret Odası her geçen yıl daha ileriye gidecek, büyüyeceğini biliyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI