TOBB ve ODA-BORSA CAMİASI DEMOKRASİ İÇİN BİR ARADA
Tarih: 04 Ağustos 2016 Perşembe 17:06

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Oda ve Borsa Başkanlarıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Hisarcıklıoğlu, “TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, dün olduğu gibi yarın da, demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz.” dedi.​ Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon da toplantıda yer aldı.

Oda ve Borsa Başkanları Önce TOBB’da Buluştu

BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ankara’da 4 Ağustos Perşembe günü istişare toplantısına katıldı. TOBB’a bağlı Oda ve Borsaların Başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare toplantısı öncesinde TOBB İkiz Kuleler’de bir araya geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne hareket edildi.

TOBB Başkanından Önemli Mesajlar

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısında bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu olağan üstü durum karşısındaki soğukkanlı tavrının ve bu zor süreçte bile ekonomiyi ön planda tutmasının iş dünyasının moralini ve çalışma şevkini artırdığını söyledi. “Bizler, ülkemizin tüccar ve sanayicileri olarak, daha güçlü bir ekonomi için, hiçbir kesintiye uğramadan yola devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız!” diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB camiasının, Oda ve Borsaların il ve ilçelerinde, cunta karşıtı mücadelenin şerefli birer neferi olduğuna işaret ederek bu süreçte camianın bir de şehit verdiğinden söz etti. Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ öğrencisi Ömercan Açıkgöz’ün darbecilere karşı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi mevkiinde mücadele verirken şehit düştüğü bilgisini de sözlerine ekledi.

“Türkiye’yi ekonomik olarak çok daha güçlü hale getirmek zorundayız.”

FETÖ kaynaklı bu darbe girişiminin ortaya çıkmasıyla birlikte, ilk tepkiyi gösteren meslek örgütü olduklarının altını çizen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında şöyle dedi: “Meclisteki tarihi oturuma katılarak, Türk iş dünyası olarak demokrasiden yana olduğumuzu gösterdik. 19 Temmuz’da 365 Oda ve Borsamızla birlikte darbeye karşı tepkimizi, 81 il ve 160 ilçede eş zamanlı olarak gösterdik. ‘Demokrasi Vazgeçilmezimiz, Milli İrade Gücümüz, Kardeşliğimiz Geleceğimizdir’ dedik. 20 Temmuz’da da 538 STK temsilcisi ile TBMM’yi bir kez daha ziyaret ettik. ‘Demokrasiye Bağlılık’ bildirimizi deklare ettik. Yurt dışındaki tüm muhataplarımızla temasa geçtik. Demokrasimizin ve ekonomimizin sapasağlam ayakta olduğunu, Türkiye’ye yönelik hiçbir endişe duymamaları gerektiğini bildirdik. Türkiye’deki en büyük uluslararası yatırımcılarla bir araya geldik. Hem yaşadığımız süreci, hem Türkiye ekonomisinin temellerinin nasıl güçlü olduğunu anlattık. Yine tüm bu süreçte, Oda ve Borsalarımız, il ve ilçelerinde, ilk andan itibaren cunta karşıtı bu mücadelenin şerefli birer neferi oldular.

Bizlerin yapması gereken de şehitlerimizin verdiği mücadeleye yakışır şekilde, her zamankinden daha fazla çalışmak ve üretmektir. Artık kaybedecek vaktimiz yok. Türkiye’yi ekonomik olarak çok daha güçlü hale getirmek zorundayız.”.

TOBB Daha Güçlü Bir Ekonomi Hedefliyor

Toplantının devamında Hisarcıklıoğlu, ülke ekonomisini yükseltmeyi planladıklarını açıklayarak şöyle konuştu: “Özetle bu camia, demokrasiye ve sandığa sahip çıkmıştır. Bundan sonra da, Devletimizin yanında, milletimizin emrinde olacağız” diyen TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Bu ülkeyi, bu milleti daha zengin yapmak için çalışacağız. Şimdi eskisinden daha büyük işler yapmak zorundayız. Daha fazla yatırım, istihdam, ihracat sağlamak zorundayız. Sizin desteğinizle inşallah, tüm bu tuzakları aşacağız, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız. TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, dün olduğu gibi yarın da, demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz. Kısa sürede hep beraber daha güvenli bir ülke ve daha güçlü bir ekonomiye kavuşacağımıza inanıyoruz. Bu süreçte bize düşen görev, millete ve devlete bağlılıktır. Ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize düşman olanların da karşısına dikileceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mesajlar

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada, "Hiç şüpheniz olmasın, 15 Temmuz bu milleti bayraksız, vatansız, devletsiz, bırakma girişimidir çünkü bu girişimde bulunan ihanet şebekesinin ne millet diye ne bayrak diye ne vatan diye ne devlet diye bir derdi yoktur" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milleti himmet diyerek soydular soğana çevirdiler. Şimdi her şey meydana çıkıyor. Daha çok şeyler çıkacak. Daha noktayı koymuş değiliz, bu bir virgüldür. Daha devam ediyoruz. Rehavet yok, gevşemek yok, kararlı bir şekilde bu süreci devam ettirmek durumundayız." dedi.

"Bu defa da başaramadılar!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ahinin sadece işini yapan, üreten, sanatını icra eden kişi olmadığını, aynı zamanda yeri geldiğinde ülkesi ve milleti için malıyla, canıyla, yüreğiyle mücadele eden, geleceği de inşa eden kişi olduğunu kaydetti. Erdoğan, esnafın, sanatkarın, iş adamlarının 15 Temmuz'da gösterdiği güçlü duruşu, verdikleri mücadeleyi yakından bildiğini aktardı. Erdoğan, millete şükranı, teşekkürü, minneti ekonomiyi sürekli ileriye taşıyarak, refahı artırarak ifade edilebileceğini dile getirdi. Oda ve Borsa Başkanlarına çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Erdoğan, Oda ve Borsa Başkanlarının, iş adamlarının en çok bir araya geldikleri, istişare ettikleri kesim olduğunu anımsattı. Uluslararası camianın Türkiye'deki en üst düzey yöneticileri ile "Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısında bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, iş adamlarına yatırımlarını daha da artırma, hızlandırma çağrısında bulunduklarını belirtti.

"Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde hiçbir sorun yok"

Erdoğan, devam eden yatırımların olduğunu, bunlarla beraber yeni yatırımlarla ilgili de müjdeler beklediklerini söyledi. Oda ve borsa başkanlarına, "Küresel krizin derinlemesine yaşandığı 2007 yılından bu yana 7,3 milyon yeni istihdam üreten ekonomik başarının sahipleri olarak sizlere güveniyorum." diye seslenen Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde hiçbir sorun ve sıkıntının bulunmadığını vurguladı. Kamu borçlanmalarının vadesinin 2002'den bugüne 9,5 aydan 71 aya çıktığına işaret eden Erdoğan, borçlanma faizinin yüzde 63'ten haziran ayı itibarıyla yüzde 9,3'e gerilediğini ifade etti.

Erdoğan, "Darbe girişimine rağmen uluslararası finansman konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Tam tersine 15 Temmuz'dan sonraki borçlanma ihalelerine dahi beklenenin çok üzerinde talep geliyor. Merkez Bankasındaki döviz rezervimiz azalmak şöyle dursun artarak 125 milyar doların üzerine çıktı. Bizim süratle ilk hedefimiz 165 milyar dolara Merkez Bankamızın döviz rezervine ulaşması." şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım TOBB ve Oda-Borsa Başkanlarını Ağırladı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen istişare toplantısının ardından TOBB ve Oda-Borsa Başkanları Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret etti. Burada uzun bir konuşma yapan Yıldırım tüm insanlık için barış ve birlik mücadelesi verdiklerini belirterek, yatırımların önündeki bürokratik engelleri kaldırdıklarını, müteşebbisler lehine çıkarılan yasalar, vergi düzenlemeleri ve borç yapılandırmaları hakkında düzenlemeler yapılacağını duyurdu.

Başbakan Yıldırım’ın ekonomi konusunda öne çıkan açıklamaları şu şekildeydi: “Türkiye tasarruflarını arttırmak için çeşitli önlemler aldık, Türkiye varlık fonu koruyoruz, bu fon icap ettiğinde yatırımcıyı desteklemek için kullanılacak. İlave kaynak ile üretimin, yatırımcının, sanayicinin fonları karşılanacak. Bu ülkemizin ekonomik yapısını uzun vadede daha dayanıklı hale getirecek. Ekonomik tehditleri azaltacak bir mekanizmaya geçiyoruz, bu fonla yatırımların devam etmesini sağlıyoruz. Yatırım demek ülkenin geleceğe hazırlanması, iş, aş sağlamak, ekmeği büyütmek demektir. Tüm bunları sağlamak için her türlü tedbiri alıyoruz.”