BASIN BÜLTENLERİ
BODTO'dan İşletmelere Yönelik Önemli Uyarılar
Tarih: 11 Ocak 2016 Pazartesi 16:53

 

BODTO’DAN İŞLETMELERE YÖNELİK ÖNEMLİ UYARILAR!

Bodrum Ticaret Odası, üyelerine yönelik olarak, yeni mevzuat ve değişiklikler konusunda uyarılarda ve hatırlatmalarda bulundu. www.bodto.org.tr web adresi üzerinden de yapılan duyurularda dikkat çekilen başlıklar şu şekilde:

10’dan Az Çalışanı Bulunan Az Tehlikeli İşyerlerinin Dikkatine!

6631 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 6.maddesinin 1.fıkrası (a) bendinde, “10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işyeri işverenleri tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayene ve tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti yürütülebilir” şeklindeki uygulamaya ilişkin yönetmelik, 26.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanuna göre ise bu yükümlülük, 01.07.2016 tarihi itibariyle uygulama geçecektir. Bu çerçevede az tehlikeli ve 10’dan az çalışanı olan işyerleri, Bakanlık ile protokol imzalayan Üniversitelerin bünyesinde eğitim alarak sertifikalandırılabilecektir. Eğitim sonunda alınan belge ile işyeri işveren ya da işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliğine konu faaliyetleri yürütebileceklerdir.

 

Lejyoner Yönetmeliği Eğitimleri!

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 13.05.2015 tarih ve29354 sayılı Resmi Gazetede “Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul Ve Esasları” hakkında yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikle aşağıdaki nitelikteki merkez ve işyerleri kapsama alınmıştır.

1.     Tüm yataklı sağlık kurum ve kuruluşları

2.     Turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar

3.     Diğer alanlar: Suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri

Konaklama birimlerinde, Müdürlüklerce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış, en az lise mezunu bir personel bulundurulması ve bu personelin, ilgili konaklama biriminde lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaların tümünden sorumlu olduğu belirtilmektedir. Bu çerçevede, konaklama tesislerinin görevlendireceği sorumlu personellerin, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenecek “Legionella Sorumlu Personel” eğitimine katılması gerekli ve bu çerçevede www.muglahsm.gov.tr web sitesinde bulunan başvuru modülünden kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

 

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Meslekler İçin Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu!

Ülkemizde verilecek tüm mesleki ve teknik eğitimin ulusal meslek standartlarına göre verilmesi zorunlu haline getirilmiştir. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından; 25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete'de 2015/1 No'lu tebliğ yayımlamıştır.  40 meslek grubuna 1 yıl içinde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu grupta yer alan meslek grupları 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacaktır. İlgili meslekler şunlardır:

1

Ahşap Kalıpçısı (seviye3)

21

Isı Yalıtımcısı (seviye3)

2

Alçı Levha Uygulayıcısı (seviye3)

22

Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli (seviye3)

3

Alçı Sıva Uygulayıcısı (seviye3)

23

İnşaat Boyacısı (seviye3)

4

Alüminyum Kaynakçısı (seviye3)

24

İskele Kurulum Elemanı (seviye3)

5

Bacacı (seviye3)

25

Kaynak Operatörü (seviye4)

6

Bacacı (seviye4)

26

Makine Bakımcı (seviye3)

7

Betonarme Demircisi (seviye3)

27

Makine Bakımcı (seviye4)

8

Betoncu (seviye3)

28

Makine Bakımcı (seviye5)

9

Çelik Kaynakçısı (seviye3)

29

Otomotiv Elektromekanikçisi (seviye5)

10

Direnç Kaynak Ayarcısı (seviye4)

30

Otomotiv Mekanikçisi (seviye4)

11

Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli (seviye4)

31

Otomotiv Montajcısı (seviye3)

12

Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı (seviye3)

32

Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı (seviye3)

13

Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli (seviye4)

33

Panel Kalıpçı (seviye3)

14

Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü (seviye4)

34

Plastik Kaynakçısı (seviye3)

15

Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (seviye3)

35

Seramik Karo Kaplamacısı (seviye3)

16

Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (seviye4)

36

Ses Yalıtımcısı (seviye3)

17

Duvarcı (seviye3)

37

Sıvacı (seviye3)

18

Endüstriyel Boru Montajcısı (seviye3)

38

Ses Yalıtımcısı (seviye3)

19

Hidrolik Pnömatikçi (seviye4)

39

Tünel Kalıpçısı (seviye3)

20

Hidrolik Pnömatikçi (seviye5)

40

Yangın Yalıtımcısı (seviye3)

 

Eğitimler için BODTO’ya Başvurabilirsiniz!

Bu meslek gruplarında ustalık belgesi ve teknik okullardan mezuniyet belgesi olanlar hariç herkesin belgelendirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu meslek gruplarında eğitim ve belgelendirme talebi olan işletmelerin BODTO’ya başvuru yapması gerekmektedir.

Konu ile ilgili, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, işletmelerin yenilenen ve değişen konuları yakından takip etmesinin ticari hayatları için önemine değindi ve şöyle söyledi: “Üyelerimizin güncel, yasal konuları takip etmesi, hem zaman hem de doğru uygulamanın takibi açısından gerekli bir konudur.  Bu da ileriki zamanlarda işletmelerin yaşayabileceği olası mağduriyetlerin engellenmesi için önemlidir. Üyelerimiz tüm konuları www.bodto.org.tr web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirler.”.

Diğer Basın Bültenleri