MİLLİ DÜŞÜN YERLİ ÜRET SEMPOZYUMUNA KATILDIK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Milli Düşün Yerli Üret” konulu sempozyum, 12-13 Nisan tarihleri arasında MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Sempozyuma Muğla Valisi Esengül Civelek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan, çeşitli üniversitelerin yanı sıra Makedonya, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Moğolistan'dan gelen öğretim üyeleri, işadamları, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum öncesi katılımcılar, yerli üretim yapan firmaların stantlarını gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Bodrum standında ikram edilen Bodrum Mandalina lokumu, gazozu ve kolonyası yoğun ilgi gördü. Bodrum Ticaret Odası'nın girişimleri sonucu coğrafi işareti alınan Bodrum Mandalinası ile üretilen ürünler kısa sürede tükendi.

Sempozyumda Bodrum Yat İmalatı Anlatıldı

Sempozyum'un Muğla'dan Yerli Üretime Güç Katanlar başlıklı 2. Oturumunda Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan, “Yat İmalat Sektörünün Geçmişi ve Geleceği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yat imalatının Bodrum'da nasıl başladığına dair çarpıcı bilgiler veren Ağanlar Tersanesi sahibi Erdem Ağan, sektörün nasıl genişlediğini ve dünya markalarıyla yarışır hale geldiğini anlattı. “Yat imalat sektörümüzün tarihçesine baktığımızda sahip olduğumuz birikim ve deneyim ortaya çıkıyor. Bodrum bir marka olduğu gibi Bodrum guleti ve tırhandili de bir markadır. Bizim Bodrum olarak yat üretim kapasitemizi ve kalitemizi dünyaya duyurmamız için devletten de bazı teşvikleri alıyor olmamız gerekir. Bodrum Ticaret Odamız bu kaliteye güç katmak adına Bodrum guleti ve tırhandili için coğrafi işaret başvurusunda da bulunmuştur. Bu şu demektir; Bodrum guleti ve tirhandili buraya özgüdür ve sadece Bodrum'da üretilmektedir.”.

Türkiye'deki yat imalatının dünya piyasasındaki yeri hakkında da istatistiki bilgiler de veren Erdem Ağan sözlerine şöyle devam etti: “En iyi tekne ustaları Bodrum'da yetişmiştir, ancak günümüzde insan gücünün yerini zamanla makine gücü almaktadır, bu teknoloji ve inovasyon çağının da bir getirisidir ancak şu unutulmamalıdır ki bazı şeylerin önüne makineler de geçemiyor işte buna da zanaat deniyor, Bodrumlu tekne ustaları aynı zamanda birer ahşap heykeltıraşıdır, zanaatkardır ve bu işe aşkla sarılmışlardır. Bodrum guleti ve tirhandilinin altında yatan cevher işte bu ustalardır, onlara saygılarımı sunarak Bodrum yat imalatının gelecekte ihracat kapasitesinin de artmasını ve hak ettiği yeri bulmasını diliyorum”.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 2 gün boyunca devam eden sempozyum,  “Kalkınma Hedeflerine Doğru”, “Milli Yerli Düşün” ve “Üreten Türk Dünyası” konulu oturumlar ile devam etti.

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 25.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.