BAŞKAN KARAKUŞ TÜRK-ARAP ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ

TOBB ile Arap Odalar Birliği arasında imzalanan protokol ile Türk-Arap Odası kuruldu. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Türk-Arap Odası Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Arap Odalar Birliği protokolü ile merkezi İstanbul da olmak üzere Türk-Arap Odası kuruldu.​ 24 Kasım 2016 Perşembe günü gerçekleştirilen protokolün imza töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Arap iş dünyasından birçok iş adamının 15 Temmuz'daki darbe girişimini duyar duymaz kendisini aradığını ve Türkiye'ye destek mesajlarını ilettiğini söyledi.

“Kara günde Türkiye'nin dostu olduklarını, kardeşimiz olduklarını bir kez daha gösterdiler.” Diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Arap coğrafyasının bin yıldır komşu olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşallah bu komşuluk hiç kesilmeden devam edecek. Komşuluğun ve kardeşliğin getirdiği hukukla çok güçlü tarihi bağlara sahibiz. Medeniyetlerimiz, kültürlerimiz iç içe geçmiş. Arap coğrafyası ile ekonomik alanda da büyük bir etkileşimimiz var. Dünyanın deniz yolu bağlantıları üzerinde bulunan Arap coğrafyası ile tarihi İpekyolu üzerindeki Türk coğrafyası tarih boyunca bu bölgenin zenginliğinin teminatı olmuştur. Bu iki coğrafyanın daha fazla yakınlaşması ve yeniden bir zenginlik bölgesine dönüşmesi için elimizde büyük bir fırsat var. İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye ile Arap coğrafyasının birbirine her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Zira içinde bulunduğumuz coğrafyada tek çözümü birlikte hareket etmemiz olan sancılar yaşanıyor.”

Hisarcıklıoğlu: “Tarihi bir adım atıyoruz”

Hisarcıklıoğlu, Arap Ligi ülkelerinin özel sektörünün çatı kuruluşu Arap Odalar Birliği ve TOBB olarak tarihi bir adım attıklarını belirterek, “Arap coğrafyası ile ekonomik ilişkilerimiz son dönemde önemli gelişme kaydetti. 2000'lerin başından bu yana, yani son 15 yılda Arap ülkeleri ile Türkiye'nin ticaret hacmi tam 7,5 kat arttı. Arap coğrafyası ile ticaretimiz 47 milyar dolara kadar ulaşmıştı. 15 yılda 7,5 kat ticaret artışı müthiş bir rakamdır.” diye konuştu.

Turizmde müthiş bir artış yaşandığını, Arap coğrafyasından Türkiye'ye gelen turist sayısının 9 kat arttığını ve 3 milyona ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamlarının Arap coğrafyasına yaptıkları doğrudan yatırımın 36 kat arttığını, Arap yatırımcıların Türkiyedeki doğruda yatırımlarının da 23 kat artarak 10 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.

Türk özel sektörünün Arap dünyasıyla daha fazla iş yapma konusunda çok hevesli olduğunu ve önlerinde büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye olarak toplam dış ticaretimizin sadece yüzde 8'ini Arap Ligi ile yapıyoruz. Arap Ligi ise toplam ticaretinin sadece yüzde 1'ini bizimle yapıyor. Yani önümüzde iş yapmaya, geliştirmeye müsait geniş bir alan var. İşte biz bu potansiyeli hayata geçirmek için Türk-Arap Odası'nı kuruyoruz.” dedi.

Arap İş Dünyasından Ortak Yatırım Çağrısı

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ortak yatırım çağrısı yapan Arap Odalar Birliği ve Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti, “Türk ve Arap özel sektörünü temsilen buradayız. Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ortak noktaları bulup istihdamı artıracak ortak yatırımlar yapmalıyız. Arap ülkelerinde işsizlik sıkıntısı büyük. İki tarafta da istihdamı artıracak projeleri bir an önce başlamalıyız. İstihdamı artırmalıyız. Bu ulusların sosyo-kültürel gelişimini de hızlandırır. Avrupa Birliği'nin ticaret rakamlarını aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Türkiye'yi dik duruşu ve çalışkanlığı ile örnek aldıklarını vurgulayan Al Kabariti şöyle konuştu: “Dik duruşu ve çalışkanlığı ile çok önemli bir ülkedeyiz. Biz buradan örnek ve ilham alıyoruz. 15 Temmuz'da yaşananlar çok önemli bir örnek. Darbeye ve zor kullanımına karşı nasıl dik durulduğunu ve ülkenin topraklarını ele geçirmek isteyenlere karşı nasıl durulduğunu gösterdi. Dik duruşuyla bu ülkenin vatandaşları çok cesur ve çok çok kültürlü.”

Türk İnşaat Firmalarını Bekliyoruz

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel de Türk ve Arap ilişkileri için bugün çok önemli bir temel atıldığını vurgulayarak, “Bugün aslında ticari anlamda yatırımlar ve ekonomik adımlar, kültürel ve sosyal açıdan da gelişmeyi hızlandıracak.” dedi.

Ürdün Yatırım Destek Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mikhled Al Omari ise inşaat yatırımlarına sonuna kadar açık olduklarına dikkat çekerek, Türk iş adamlarını Ürdün'e inşaat yatırımı yapmaya davet etti.

Kurulan Türk Arap Odası Yönetim Kurulunda 22 Arap ülkesinden birer tane olmak üzere 22 üye; Türkiye Odalarından 22 Yönetim Kurulu Üyesi belirlendi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Türk – Arap Odası Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.