Duyuru Arşivi
BODRUM MANDALİNA HASAT FESTİVALİ
31.12.2018 11:19

Bodrum Ticaret Odası’nın organizasyonuyla, Bodrum Belediyesi, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği ile sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle 29-30 Aralık 2018 tarihlerinde, 13. “Bodrum Mandalinası Hasat Festivali” gerçekleşti.

Bitez mandalina bahçelerinde mandalina hasadı, yöresel lezzetler, el sanatları ve taş kahve söyleşileri gibi birçok etkinliğin düzenlendiği festivale bu yıl Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Belediyesi, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği, Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (BİTAV) ve Bitez Turistik İşletmeler Derneği (BİDER) ile çeşitli sivil toplum kuruluşları destek verdi.

"Bodrum Mandalinası Hasat Festivali” Bitez Köy İçi mevkii Cumhuriyet Caddesi’nde başladı. Cadde boyunca onlarca stant açıldı. Bodrum Manadalinası dışında, mandalinadan yapılan çok sayıda ürün de halkın beğenisine sunuldu. Festivale Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, BODTO Komite Üyesi Ahmet Aras, çeşitli STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve basın mensupları katıldı.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Mandalina Bahçelerinin korunması için bu festivali canlı tutmaya çalıştıklarını ve bu nedenle bu sene festivalin organizasyonunu üstlendiklerini açıklayarak, “Bodrumumuzun en önemli değerlerinden olan mandalina bahçelerimizi korumak için bu bahçelerden gelir de sağlamalıyız. Biz de BODTO olarak girişimde bulunarak bu nedenle Bodrum Turunçgil Üretici Birliğimizi kurduk, Bodrum Mandarini coğrafi işaretinin tescilini yaptırdık. 13 yıldır süren mandalina festivalimiz de bu değeri kaybetmemek mandalina kültürünü yaşatmak için oluşturuldu. Bu sene de festivale katkı vermekten dolayı çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Bodrum Ticaret Odası Komite Üyesi Ahmet Aras ise “Bu yıl ise Bodrum Ticaret Odası olarak festivalin organizasyonunu üstlendik ve yine Bodrum Belediyesi başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları festivale destek veriyor. Bodrum’da hem çevresel öneme sahip olan hem de ekonomik öneme sahip olan mandalina bahçelerini korumak asıl amacımız. Ancak son zamanlarda artık mandalina bahçelerini korumaktan ziyade biz ağaçlarını korumaya çalışıyoruz. Çünkü artık bahçelerimiz çok ciddi şekilde azalmakta. Bu festivalde özellikle bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Festivale katılanlar mandalinanın tarihiyle ilgili pek çok bilgiyi de edinme fırsatını buldular ve aynı zamanda mandalinamızı ve ürünlerini tattılar.  Mandalinanın türevlerini –reçel, lokum, kolonya gibi- son dönemlerde mandalinayı endüstriyel hala getiren bu ürünlerimizi korumak açısından da bu festivalimiz önem taşıyor.” dedi.

Etkinlikte mandalina başta olmak üzere, mandalina gazozu, mandalinalı kek, kurabiye, cips gibi ürünler ikram edildi. Bahçeden mandalina hasadı yapıldı ve develerle Bitez köy içine taşınarak halka dağıtıldı.