Duyuru Arşivi
KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Değerli Üyelerimiz,
12.11.2018 15:10

30.04.2011 tarihli ve 27920 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği hakkında yönetmelikte yapılan düzenleme 09 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesi için iki temel sebepten en az birinin olması gerekmektedir. Bu kapsamlar; genel ekonomik kriz ve zorlayıcı nedenlerdir.

Bu nedenlerle İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin; kanunda yazılı hallerde işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli oranda azaltması yada işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması halinde, işçilere çalıştırılmadıkları süre için, işsizlik sigortası fonundan kısa çalışma ödeneği ödenmesidir. Bu uygulamada işverenin avantajı; çalışılmayan süre için işçiye ücretin işveren tarafından ödenmemesidir.

Kısa Çalışma Ödeneğinden Nasıl Yararlanılır?

a.Kısa çalışma talebinin uygun bulunması ve kısa çalışma yapması uygun görülenler arasında ilgilinin isminin yer almış olması,

b.Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla iş sözleşmesinin feshi dışında İşsizlik Ödeneğine hak kazanma koşullarını sağlamış olması, gerekmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği taleplerinde Kanunda öngörülmediği için hak düşürücü süre uygulanmaz.

İşyerinde kısa çalışma uygulamasına geçmek isteyen işveren Kısa Çalışma Talep Formunu tanzim ederek Türkiye İş Kurumu il/hizmet merkezi müdürlüklerine uygunluk tespiti talebinde bulunur ve işverenlerin talepleri sebep ve şekil yönünden kontrol edilir.

İşverenlerin yapmış oldukları başvurular; varsa eksiklikler giderildikten sonra uygunluk tespiti için talep en geç başvuru tarihini izleyen işgününde İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilir onaylandıktan sonraki süreçte işletme kısa çalışma ödeneğinden faydalanır.

Konu hususunu tüm bilgilerimizin dikkatine sunarız.