74. TOBB GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILDIK
15.05.2018 15:04

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 74. Genel Kurulu nedeniyle TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında TOBB Genel Kurul Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu, Konseyler, Oda, Borsa Başkanları ve delegeler 14 Mayıs Pazartesi günü Anıtkabir'i ziyaret ederek Ata'nın huzurunda saygı duruşunda bulundular.​

15 Mayıs Salı günü ise Genel Kurul Toplantısına katılan BODTO heyeti arasında Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Meclis Üyeleri Toros Demirdöven, Hakan Kocair, Mehmet Ufuk Gürül, Murat Pahna ve Genel Sekreter Prof. Dr. Fuat Önder yer aldı.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) 74. Genel Kurulu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada iş dünyası olarak kendilerine güvendiklerini belirterek, “Hedeflerimiz büyük. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak” dedi.​

Başarıya ulaştıracak esas gücün birlik ve beraberlikten geçtiğini bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu süreçte 4 ana meseleye odaklandık. İlk olarak Oda ve Borsalarımızın gücünü ve kapasitesini artırdık. Odaklandığımız ikinci konu, özel sektörümüzün yurtdışındaki lobisiydi. Eskiden kapısından dahi giremediğimiz küresel iş örgütlerinin tamamında artık söz sahibi olduk. Özel sektörümüzün çıkarlarını tüm dünyada savunan bir camia haline geldik. Üçüncü önceliğimiz, ülke meselelerinde inisiyatif almak oldu. Dördüncü olarak, Türkiye'nin zenginleşmesi için fikir ürettik, proje ürettik” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB 74'üncü Genel Kurul konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başkanlar, Kıymetli Delegeler, Oda ve Borsalarımızın seçimleriyle başlayan, uzun bir seçim dönemini bitiriyoruz. Sizler, demokrasi sınavından başarıyla geçtiniz. Özel sektörü temsil görevini hakkıyla üstlendiniz. Ülkemizin dört bir yanında, yüzbinlerce tüccarın, sanayicinin oylarıyla seçildiniz. Yani, demokrasinin ve sandığın gücüyle buradasınız. Oda ve Borsa seçimlerimiz sonucunda Başkanlarımızın yüzde 42'si, meclis üyelerimizin de yüzde 50'si değişti. Seçilen tüm başkanlarımı ve delegelerimi, yürekten kutluyorum!”.

Oda ve Borsaların kaliteli çalışmalarını öven Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün Odalar ve Borsalar, uluslararası projelere imza atar hale geldi. Yurtdışından kaynak temin ediyor, Avrupa Odalarıyla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Akredite olan Oda ve Borsa sayımız her sene artıyor. Şu an 269 Oda ve Borsamız akredite, yani 5 yıldızlı. Avrupa'nın en iyi Odalarıyla aynı hizmeti, aynı kalitede verdikleri belgelendi. Bugün dünyada üyesine en çok hizmet veren, en gelişmiş, ilk 3 Oda-Borsa sisteminden biri, biziz. Yani Türk Oda-Borsa sistemidir. Yurt dışında diyorlar ki, ülkenizde özel sektörün gelişmesini istiyorsanız, Türkiye'dekine benzer Oda ve Borsa yapısı kurun. İşte bu onurun, bu gururun, bu başarının sahibi sizlersiniz. Gecesini gündüzünü bu camianın gelişmesine, büyümesine adayan, ülkesi ve milleti için, tek kuruş almadan çalışan sizleri, Oda ve Borsa Başkanlarımı, Yönetimlerini, Meclis Başkanlarımı, Meclislerini ve Meslek Komitelerini, Genel Sekreterlerini, yani bu salonda bulunan sizleri, içtenlikle alkışlıyorum. Sağ olun, var olun! Biz biliyoruz ki sizlerin zenginliği Türkiye'nin zenginliği. Bu bilinçle üyelerimizin sorunlarını çözmek için pek çok alanda adım attık. Mesleki eğitim büyük bir sıkıntıydı. İlk defa özel sektör, Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimde söz sahibi oldu. Şirketlerimiz daha çok ihracat yapsın diye yurtdışı taşımacılığına 35 milyar Avro kefil olduk. Dünyada en çok TIR karnesi veren kuruluş haline geldik. Tüm büyük kara gümrük kapılarımızı modernize ettik.  Kredi Garanti Fonu kanalıyla, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırdık. Üyelerimize kefil olduk. TOBB Nefes Kredisiyle, bugüne kadar uygulanmış en düşük faiz oranıyla,  KOBİ'lerimiz kredi aldı. Yaklaşık 700 bin üyemiz, tüm bunlar sayesinde ucuz kredi imkanına ulaştı. Bu vesileyle, bizlere her zaman destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza ve Meclisimize, bizimle birlikte çalışan, emek veren bürokratlarımıza, camiamız adına teşekkür ediyorum.”

Ülkemizi hak ettiği yere çıkarmak için, iş dünyasının daha hızlı koşması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “İş dünyasının hızlı koşabilmesi için de, bizim önden gidip, yolu açmamız gerekiyor. Oda ve Borsalarımızda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açacağız. Coğrafi işaretli ürünlerimizi, helal gıda sertifikasına sahip ürünlerimizi önce ülkemizde sonra dünyada yaygınlaştıracağız. 81 ildeki eğitim tesislerimizi tamamlayıp, Oda ve Borsalarımızın bulunduğu 160 ilçemize de, yeni eğitim tesisleri kazandıracağız. Yeni dönemde daha çok çalışacağız, daha hızlı çalışacağız, daha verimli çalışacağız. Önce KOBİ'lerimizi küresel KOBİ'ler haline getirmeliyiz Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız. Yerli ve akıllı üretimle ithalatı yüksek ürünlerin Türkiye'de üretilmesini sağlamalıyız. E-ticaret ve E-ihracat hamlesi başlatarak, yeni ürünlerle yeni pazarlara girmeliyiz. Türkiye'yi bu coğrafyanın girişimcilik üssü yapmalıyız. Nitelikli eleman açığını kapatmak üzere, mesleki eğitim sistemini özel sektörle tam entegre kılmalıyız. Bu hedefler için, üzerimize düşeni yapmaya hazırız, yapacağız.” şeklinde konuştu.

Ortak akla ve birlik olmanın önemine de değinen TOBB Başkanı sözlerini şöyle tamamladı: “Mustafa Kemal Atatürk'ün ve aziz şehitlerimizin emaneti olan bu ülke, hepimizin omuzlarında yükselecek ve yeniden lider ülke haline gelecek. Bunu da hep birlikte başaracağız. Zira bizi başarıya ulaştıracak esas güç, birliğimizdir. Sizlerle birlikte çalışmaktan, mesai arkadaşınız olmaktan büyük şeref duyuyorum.”.