LELEG YOLU ÜZERİNDE BİR SANAT MÜZESİ
14.05.2018 14:05

Sanatçı Ender Güzey,  Alazeytin'de Leleg Uygarlığı yerleşim alanlarından Syangela'da kurduğu Sanat Müzesi Art Hill'de fotoğraflarını paylaştığı bir sergi açtı. 10 Mayıs Perşembe günü sanatseverlerle buluşan “İstanbul – Vienna Forever” isimli sergide Güzey'in fotoğraflarının yarattığı tablo etkisi izleyicileri büyülerken bütünsel sanat anlayışıyla açılışta farklı sanat dalları ve teknikler bir arada görüldü. Resim, heykel ve fotoğraflarla bezeli müzede piyano eşliğinde nostaljik parçalar seslendirildi.

Bodrum Avusturya Fahri Konsolosluğu ile ortak düzenlenen sergide, Viyana'yı fethetmek için Osmanlı İmparatorluğu adına Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın çadırını kurduğu, aylarca yaşadığı meydan serginin odak noktasını oluşturdu. Şehre zarar vermemek için beklemeyi seçen, bu uğurda hem Viyana'yı hem başını kaybeden Kara Mustafa Paşa'nın altın bir heykelinin yapıldığı bölge de Güzey'in sergisinde yer aldı. İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından çizilen kırmızı hat, Tophane, Boğazkesen, Galatasaray Meydanı, İstiklal Caddesi, Asmalı Mescit, Kasımpaşa kadırgaların karadan denize indirildiği güzergahta fotoğraflanan yerler arasındaydı.

Leleg Yolu Üzerinde Sanat Durağı

Bodrum Ticaret Odası Mavi Dergi Ekibinin de izleyiciler arasında yer aldığı sergide tüm sanatseverlere teşekkür ederek seslenen Güzey, müzenin tarihi Leleg Yolu üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek “Bodrum Leleg Yolu Projesi kapsamında ArtHill'in de bir varış noktası olmasını istiyorum böylece bu yolu yürüyen kişiler aynı zamanda sanatla da buluşmuş olacak. Bu konuya Ticaret Odamız da olumlu yaklaştı.” şeklinde bilgi verdi.

Sergideki fotoğraflar konusunda da açıklama yapan Güzey, “Fotoğraflar arasında İstanbul bölümü 1999 senesinde İstanbul Heykel Sokağı projesi kapsamında çekilen proje fotoğrafları kapsıyor. Bu eserler İstanbul heykel sokağı güzergâhındaki motiflerden oluşuyor. İstanbul'da gördüğüm günlük hayatımızda geçtiğimiz ve görmediğimiz motifleri çekmeye çalıştım.” dedi.

“Ben fotoğraf sanatı yapmak için uğraşmadım renkler, kompozisyon ve akış önemli… Bütünsel sanat senelerdir çalışmalarımda ön plana çıkıyor çok çeşitli tekniklerle çalışıyorum.” diyen Güzey konuşmasına şöyle devam etti: “Avusturya fotoğraflarım ise söyle oluştu:  Avusturya konsolosluğundan teklif geldi Yeniköy İstanbul'da yerimizde sergi açar mısınız diye. Avusturya-Viyana ve İstanbul'un birbirlerine bağlı şehirler olduklarına kanaat getirerek 2017 yılında da oradaki sergiyi açtık. Yani bugünkü açılışımızda 1999 ve 2017 yıllarına ait fotoğrafları bir arada görüyoruz.”.

Dünyaca ünlü Ressam Ender Güzey serginin Haziran sonuna kadar randevu alınarak izlenebileceğini belirtti.

Biz de Bodrum Ticaret Odası olarak sanatın kent yaşamına sağladığı olumlu etkiye dikkat çekerek, sanatçı Ender Güzey'e özgün çalışmaları ve Bodrum Yarımadasına sunduğu katkılar için teşekkür ediyoruz.