MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI BODRUM’DA YAPILDI
10.04.2017 15:39

25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete'de 2015/1 No'lu tebliğin yayınlanmasıyla, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale geldi.

Bu çerçevede Bodrum Ticaret Odası tarafından başlatılan bilgilendirme çalışmaları kapsamında 2016 yılından bu yana alınan taleplerle Bodrum'da Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş TOBB'a bağlı MEYBEM ile sınavlar yapılmaya başlandı.

07-08 ve 09 Nisan 2017 tarihlerinde mesleki yeterlilik belgesi kapsamında ahşap kalıpçısı, duvarcı, sıvacı, seramik karo kaplamacısı ve ısı yalıtımcısı mesleklerinde 44 aday ile Bodrum Ticaret Odası organizasyonu ile sınav değerlendiricileri tarafından teorik ve uygulama sınavları gerçekleşti.

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon mesleki yeterlilik belgeleri konusunda başta inşaat sektörü olmak üzere tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte faaliyet gösteren işyerlerine titiz davranmaları konusunda dikkat çekerken, “ İşyerlerinde yaşanılan iş kazalarını önlemek adına çıkan yasal düzenlemelerin diğer bir ayağını oluşturan mesleki yeterlilik belge alma zorunluğu, işletmelerimizin dikkat etmesi gereken önemli bir düzenleme, belgesiz çalışan her bir çalışan işletmelere idari para cezası uygulanmasına neden oluyor, bu nedenle belge zorunluluğu getirilen meslekler için belgesiz çalışan çalıştırmanın önüne geçelim. Mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmemiş hiçbir firma ya da kurum ile bu sınav çalışmalarını gerçekleştirmeyin. Birçok para ödeyerek alacağınız bu belgeler işinizi görmeyebilir, bu nedenle Odamız ile iletişime geçerek doğru bilgi alabilirsiniz. Sınavların uygulanmasında bize destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.” diyerek görüşlerini belirtti.

Teori ve uygulama sınavlarını kameralar önünde gerçekleştiren sınav katılımcıları yapılacak değerlendirmenin ardından başarılı oldukları taktirde 5 yıl geçerliliğe sahip alanlarına yönelik mesleki yeterlilik belgesine sahip olacaklar.

Belge alma zorunluluğu olan bu meslekler kapsamında inşaat sektöründe sınavlarda başarılı olan adaylara 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 01/01/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanarak belgenin alınmasında destek verilecektir.

Mesleki Yeterlilik Belge Alması Zorunlu Meslekler ise şöyledir;

Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Asansör Bakım Ve Onarımcısı, Asansör Bakım Ve Onarımcısı, Asansör Montajcısı, Asansör Montajcısı, Baca Kontrol Personeli (Bacacı), Baca Montaj Personeli (Bacacı), Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Cnc Programcısı, Cnc Programcısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik – Pnömatikçi, Hidrolik – Pnömatikçi, İnşaat Boyacısı, Isı Yalıtımcısı, Isıtma Ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Makine Bakımcı, Makine Bakımcı, Metal Sac İşlemeci, Metal Sac İşlemeci, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Panel Kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçı, Yangın Yalıtımcısı

Mesleki yeterlilik belgesi hakkında detaylı bilgi ve kayıt için Bodrum Ticaret Odası Dış Ticaret Araştırma Eğitim ve Proje Birimi ile iletişime geçebilirsiniz.