BODTO Haberleri
BODRUM MANDALİNASI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ
BODRUM MANDALİNASI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ
23.01.2017 10:22

Bodrum Mandalinasının ekonomik değerine ulaştırılması amacıyla “Bodrum Mandalinasına Sahip Çık” sloganıyla “Mandalina Çalıştayı” Bodrum Ticaret Odası Konferans salonunda 20 Ocak 2017 Cuma günü geniş bir katılımla gerçekleşti. Saat 09'da başlayan çalıştay günün ilerleyen saatlerine kadar sürerken, Çalıştayın moderatörlüğünü Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz gerçekleştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı destek verdiği organizasyona Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Parti Temsilcileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile  İl Müdürlüğünden yetkililerin yanı sıra Bodrum'da bulunan Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve mandalina bahçe sahipleri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç yaparken, daha sonra Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Üretici Birliği adına bir hem bir açılış konuşması hem de Bodrum Mandalinasının yolculuğunu ve yürütülen çalışmaları anlatan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, “Ekonomik şartlar değişti, maliyetler arttı, ancak pazar payı düştü. Bodrum'dan başka İzmir ve Mersin gibi kentlerinde narenciye üretimine başlaması, farklı türler, farklı fiyatlarla piyasaya girdi. Bodrum Mandalinası turizmin de gelişmesi, ticari hacminin değişmesi, buna bağlı olarak üreticiyi farklı ticaret alanlarına kaymasıyla eski popüler dönemini kaybetti. 2005 yılında Bodrum Ticaret Odası yönetimi Bodrum mandalinasına minnet borcunu ödemek için çalışmalar başlattı.  Bu kapsamda Bodrum mandalina gazozu, lokumu ve kolonyasının üretildi, Bodrum mandalinasının coğrafi işaret tescilinin yapıldı ve mandalina festivalleri organize etmeye başladık. Elbetteki daha fazla ve farklı ürünlerle çeşitliliğimizi artırmalıyız. Turizm politikaları ile tarımsal ürün politikalarımızı, Bodrum Mandalinamızın sürdürülebilirliğini sağlamak adına planlamak ve uygulamak en önemli adım olacaktır.” Diyerek görüşleri dile getirirken, 2016'dan bu yana aktif hale gelen ve 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Bodrum mandalin yağı” projesi ile ilgili bilgi veren Deniz Eyinç “Bodrum mandalinamızı kullanıp, suyunu çıkarttıktan sonra, kalan kabuklarımızı distile yöntemiyle damıtarak, kabuklarından yağ elde ediyoruz. Ürettiğimiz bu yağ için karşılaştırmalı analizlerimizi yaptırdık. Çıkan sonuçlara göre elde edilen ürünün anti-oksidan özelliği oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu konudaki geliştirme çalışmalarımız hala devam ediyor. Gıda-kozmetik başta olmak üzere aromatik olarak Bodrum Mandalin yağımız birçok alanda kullanılabilmektedir. İşletmelerimize deneme ürünleri yapılması yönünde teşvik edilmesi amacıyla kullandırılıyor. Bu çerçevede sabun ve kozmetik ürünü, bisküvi ve pastacılıkta güzel sonuçlar elde edildi. “ dedi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum mandalinasının coğrafi işaretinin alınması, bu mandalinanın başka hiçbir yerde bu tatta, bu kokuda ve lezzette yetişmediği anlamına geldiğini belirterek “Turizm ve tarımsal ürünler birbirlerini tamamlayıcıdır. Bu bağlamda mandalinanın üretiminin devam etmesi ve ürün çeşitliliği açısından neler yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Bu çalıştayda sorunlar ve çözümler ortaya konacak. Beklediğimiz şu ki, yapılan tespitler burada konuşularak kalmasın. Daha sonra birlik ve beraberlik içinde çözüm için gerekli adımları hep birlikte atalım. “ dedi.

Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan'ın ardından sırasıyla,  Isparta Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün-Gül ile Kalkınma, Mehmet Taşçı-Tarımsal Reformlar, Türkan Karakaş-Coğrafi İşaretler- Dr.Bülent Özkan-Proje Destekleri- Hüseyin Çiftçi-GEKA Destekleri-Salih Tufan ve Halil İbrahim Yalçın-Mandalina Üzerine İl Genelinde Yapılan Çalışmalar- Yard.Doç.Dr. Hakkı Zafer Can- İyi Tarım Uygulamaları, Prof.Dr.Dursun Eşiyok-İyi Ürün Yetiştiriciliği, Yard.Doç.Dr.Nureddin Öner-Toprak ve Bitki Analizlerinin Önemi, Prof.Dr.Mustafa Erkan-Ambalaj-Paketleme ve Depolama, Özlem Andız Arslan-Globalgap Standart ve İhracat Standartları, Demet Ağaoğlu-Aile işletmelerinde Sürdürülebilirlik, Prof.Dr.Nazmiye Erdoğan-Ekoturizm Açılımında Bodrum Mandalinası, İsmet Mısır- İhracata Yönelik Pazarlama Olanakları, Erdinç İnan Yılmaz-İhracat Ürünü Bodrum mandalinası, Erman Aras-Mal Ekonomisinden Ürün, Hizmet Ekonomisine Geçiş, Meltem Kurtsan-Bodrum Mandalinası ile Yapılacak Kozmetik Ürünler, Pelin Dumanlı-Ürün Tasarımı konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştay sonunda tüm katılımcılardan alınan bilgiler ışığında Bodrum Mandalinasına yönelik bir sonuç raporu hazırlanarak, bir yol haritası ortaya çıkartılacaktır.