SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ ŞURA KİTABINDA
15.11.2016 16:24

TOBB'un ev sahipliğinde 6 Ekim 2016 tarihinde Ankara'da yapılan ve Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu ve meclis başkanlarının katılımıyla yapılan IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda odaların dile getirdiği en çok 5 sorun ve çözüm önerileri kitap haline getirilerek, ilgili kurumlarla paylaşılmaya başlandı.

Başbakan Binali Yıldırım : "İşimiz bundan sonra daha fazla takip"

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda illerin ortaklaşa hazırladıkları 5'er sorun ve çözüm önerilerini dinleyen Başbakan Binali Yıldırım, anlatılan sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğunu" belirterek "Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır" dedi.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasının öncesinde, tüm oda başkanlarının yazılı olarak iletmiş oldukları en çok 5 sorun ve çözüm önerileri TOBB tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2 sorun, 2 çözüm, Muğla Borsası'nın 1 sorun, 1 çözüm, Bodrum Ticaret Odası'nın 5 sorun, 5 çözüm, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın 3 sorun, 3 çözüm, Marmaris Ticaret Odası'nın 5 sorun ve 5 çözüm önerisi ve MİTSO'nun 5 sorun, 5 çözüm önerisi de yer aldı.

TOBB'nin IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası için hazırlattığı 896 sayfalık kitapta illerin gelişmişlik durumu da sayısal verilerle sunulurken, Muğla ilinde 5 Odanın da Akredite Oda olarak öne çıktığı görüldü.

Muğla'nın nüfus açısından Türkiye'nin en büyük 24. İl olmasına rağmen, vergi mükellefleri sıralamasında 11. Sırada olması, açılan işletme sayısının fazlalığı ekonomisinin gelecek vaad eden bir yapıda olduğunu göstermektedir. Bodrum ise, Muğla İl genelinin yaklaşık %40'ını karşılayan en büyük ilçe olarak öne çıkmaktadır.

Odamız tarafından gönderilen başlıca sorunlar ise şöyle özetlenebilir;

1.     Ecrimisil

2.     Planlama Ve Uygulama Kaynaklı Yapısal Ve Organizasyonel Sorunlar