Duyuru Arşivi
50 YILLIK TUTKU “DENİZLERİN SESSİZ GÜZELLİKLERİ”
05.08.2016 14:13

Koleksiyoner Hasan Güleşçi, Bodrum Deniz Müzesi'ne bağışladığı nadide deniz kabukları koleksiyonunu kitaplaştırdı. Bodrum Deniz Müzesi'nde gerçekleşen kokteyl ile “Denizlerin Sessiz Güzellikleri” adlı kitabını tanıtan Güleşçi duygulu anlar yaşayarak 50 yıllık tutkusunu anlattı.

Deniz kabuğu aşkının eşi Gülsen Güleşçi ile Adana Karataş kıyısında bir deniz feneri civarında buldukları birkaç kabuk ile başlayıp dünyanın birçok sahilinden topladıkları kabuklarla devam ettiğini belirten Güleşçi, kitap tanıtımında, “Koleksiyonumuzu 2012'de Bodrum Deniz Müzesi'nde sergilemeye başladık, Başkan Kocadon iyi bir iş adamı, 3 yıl sonra beni deniz kabuklarımı müzeye bağışlamam konusunda ikna etti ve 2015 yılında kabukları müzeye bağışladık. Meraklılar, araştırmacılar ve heves eden koleksiyonerler için bu birikimi bir kitap haline getirerek kalıcılığını sağlamak istedik. 4 yıl süren bir ekip çalışması ile koleksiyonun kitabını yaptık. Kitabımıza Denizlerin Sessiz Güzellikleri adını verdik. Bu anlamda bir ilke imza atmış olmaktan ve sizlerle bugünü paylaşmaktan çok mutluyum.” diyerek projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesi'ne, ayrıca kitabın hazırlanmasında destek veren eşi Gülsen Güleşçi'ye, kitabı tasarlayan Yeşim Demir'e, ekibi Volkan Acar, Banu Özdemir, Berna Önen, Mustafa Koca'ya ve Müze Müdürü Sema Sagat'a teşekkürlerini sundu. BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Cevat Şakir'in kızı  İsmet Kabaağaçlı Noonan, BODTO Mavi Dergi Ekibi, Bodrum Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler sorumluları, Bodrum yerel basın temsilcileri ve deniz tutkunları kitap tanıtımına katılan isimler arasındaydı.

İlk olarak 2010 yılında Bodrum Ticaret Odası tarafından düzenlenen Bodrum Yat Festivalinde sergilenen 18 adet Bodrum tipi tekne modeli ile gelişen Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesi öncülüğünde ilerleyen proje olan Bodrum Deniz Müzesi, eski Bedesten binasının Müze olarak tahsis edilmesiyle, 2011 tarihinde açılmıştı. Merhum Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan 48 adet Bodrum tipi tekne, süngercilik ve balıkçılık tarihi, Halikarnas Balıkçısı lakaplı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın eserleri, özel fotoğrafları, kendi el yazması belgeler ve kişisel eşyaları, süngerler, Bodrum'un emektar kaptanları hakkında bilgiler, eski dalış ekipmanları, Hasan Güleşçi'nin deniz kabukları koleksiyonunda 4500 adet kabuk müzede sergilenen eserler arasında.

Kitabın geliri müzeye bağışlanacak!

4 Ağustos Perşembe günü Bodrum Deniz Müzesinde yapılan kokteyl ile tanıtılan ve Bodrumlular tarafından ilgiyle karşılanan kitabın tüm geliri müzeye bağışlanacak. 418 sayfadan oluşan ve içerisinde 4500 adet kabuk fotoğraflarının Latince bilgileri ile yer aldığı kitapta Bodrum'dan toplanmış çeşitli kabukları da görmek mümkün. Kitap, Çarşı Mahallesi, Nazım Hikmet Sokakta bulunan Bodrum Deniz Müzesi'nden temin edilebilir.