Duyuru Arşivi
BODTO TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISINDA PROJE DESTEKLERİ KONUŞULDU
Değerli Üyelerimiz,
29.07.2016 14:50

Bu ayki BODTO Meclis toplantısının açılışını yapan Meclis Başkanı İlhan Ersan, ülkemizin yaşadığı olağanüstü günleri konu ederek, 15 Temmuz darbe kalkışmasını BODTO Meclisinin tekrar kınadığını dile getirdi. Daha sonra, 28 Temmuz Perşembe günü gerçekleşen olağan toplantıda, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ), Ar-Ge reform paketi ve Bakanlık destekleri hakkında sunumlar yapıldı. BODTO Meclisine bilgi verme amacıyla Odaya ziyarette bulunan ekipte, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Özen, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yeniocak, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Ahmet Bayramer, MUTSO AB, Proje, Dış Ticaret ve Raporlama Biriminden Uzman Yrd. Burcu Öztürk, Güney Ege Kalkınma Ajansı Destek Ofisi Uzmanı Mehmet Sert, KOSGEB Kobi Uzman Yardımcısı Fatih Topaloğlu yer aldı.

Kamu, Üniversite ve Sanayi İşbirliği

KÜSİ'nin amaç ve hedefleri, Endüstri 4.0, Ar-Ge reform paketi hakkında sunum yapan Doç. Dr. Ertan Özen, “Teknolojiye yatırım, geleceğe yatırımdır. 26 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve Ar-Ge reform paketi olarak bilinen 6676 sayılı Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun söz konusu ekosistemi destekleyecek birçok düzenleme sunmaktadır. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) bu politika belgeleri çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tüm paydaşların katkıları ile hazırlanmış olan KÜSİ Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2015-2018) olarak hayat bulmuştur. KÜSİ projesi ile kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sanayi kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve yönlendirme faaliyetleri yürütülmektedir.” diyerek proje destek kapsamından bahsetti ve Meclis Üyelerinin sorularını yanıtladı. GEKA ve KOSGEB temsilcilerinin de proje destekleri hakkında bilgi verdiği toplantıda BODTO Meclisi tüm kurum temsilcileri ile soru-cevap şeklinde görüşmelerde bulundu.

Ar-Ge Yenilik ve Tasarım Reform Paketinin Getirdikleri

·        Tasarım faaliyetleri destek ve muafiyet kavramı içine alınmış olup tasarım merkezleri ar-ge merkezleri gibi destek ve muafiyetlerden yararlanacak.

·        Tasarım merkezlerine sağlanan destekler:

-   Vergi indirimi

-   Sigorta pirim desteği

-   Gelir vergisi stopajı desteği

-   Damga vergisi

·        Ar-Ge merkezi kurulumu kolaylaştırılmıştır. Ar-Ge tasarım merkezinde projeler için sağlanan destekler:

-  Temel bilimler mezunlarının maaşlarının bürüt asgari ücrete kadar olan kısmı 2 yıllığına kadar desteklenmesi

-   Personele %10'a kadar 2 yıl brüt asgari ücret desteği

-   Rekabet öncesi işbirliği projelerine vergi ve hibe destekleri

-   Dışarıdan temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası

-  Bu merkezlerde çalışan insanların yurt dışında geçirdikleri sürelerin muafiyet kapsamına alınması

-  Gerektiğinde teknoloji geliştirme merkezlerinde kira üst limitlerinin Bakanlıkça belirlenmesi

·        Ar-Ge tasarım personeline sağlanan gelir vergisi istisnası oranlarının arttırılması

·        Sermaye desteğinin arttırılması ve benzeri destekler.

 

KÜSİ Ar-Ge ve İnovasyon Ekosistemini Oluşturma İçin Bir Araç

BODTO üyelerine, devlet destekli iş geliştirme desteklerini duyurmaya, web sitesinde ve diğer basın yayın organlarında konuları gündeme getirmeye devam edecek. Özellikle inovasyon sistemlerinin kullanıldığı projelerin hayat bulması amacını güden çalışmalar için gerek KÜBİ, gerekse GEKA ve KOSGEB destekleri devam ediyor.  GEKA yılın farklı periyodlarında proje destek çağrısına çıkarken, KOSGEB'e başvurular sistem üzerinden online olarak devamlı yapılabiliyor.   

Proje bilgilendirmelerinin ardından olağan gündemiyle devam eden Mecliste daha sonra diğer olağan üstü günlerdeki güncel sorunlar tartışılarak Meclis Üyelerinin görüşlerini aktarması sağlanmış oldu.