Duyuru Arşivi
BODRUM MANDALİNASI MARKA YOLCUĞU SEMPOZYUMDA ANLATILDI
Değerli Üyelerimiz,
20.04.2016 11:07

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu” Muğla'da  MUTSO Konferans Salonunda 15 Nisan 2016 Cuma günü gerçekleştirildi.

Ülke genelinden oda ve borsa temsilcilerinin de hazır bulunduğu sempozyumun açılış törenine, Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Fransa Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Pierre Austissier, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, daire müdürleri ce çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan MUTSO Yöneyim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, markalaşma yolundaki en önemli adımlardan olan Coğrafi İşaretlerle ilgili önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yöresel ürünlerin hem adıyla hem de ünüyle tarihi bir derinliğe sahip kaliteli ürünler olduğuna vurgu yapan Başkan Karakuş, bu ürünlerin taklitleriyle mücadele edilmediği sürece sahip olduğu kalite ve eşsiz özelliklerden doğan katma değerden ürünün gerçek üreticilerinin faydalanamaz hale geldiğini ifade etti.

Vali Çiçek, “Ürünümüzü kendi ülkemizde tescil ettirip, uluslararası bir marka olmanın olmazsa olmazı coğrafi işaretli ürünlerdir. Ancak tescil almak ta yeterli değil. Ürünümüzün sadece Türkiye'de değil, küresel alanda da kaydı bulunması gerekiyor. Ancak bu yolla uluslararası kaliteyi elde etmiş oluruz. Bir ülkenin ürünleri küresel alanda da isim yapıyorsa, bu durum o ülke için önemli bir gelişmedir. Ülkemizdeki 81 ilde 81 tane tescil alacak, en az 1 tane marka olacak ürünümüz vardır. Öyle ürünlerimiz var ki, ulusal bazda kalite olacak nitelikte ancak bunların coğrafi işaretlerini almayıp, alt yapılarını sağlamazsak bu ürünleri sadece kendimiz biliriz. Bir ürünün iddiasındaysak, bu ürün uluslararası alanda da korunmalıdır” dedi.

Muğla'nın 2 coğrafi işareti var; biri Milas Halısı, diğeri Bodrum Mandalinası.

Düzenlenen törende konuşan Yöresel ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, dünyada şu anda hukuken korunan 10 bin tane coğrafi işaret bulunduğunu belirterek, “3 bin 088 tarım, gıda ve şarap coğrafi işaret koruması altında. Türkiye en son Bafa Zembili ve Buldan Beziyle birlikte coğrafi işaret sayısı 189'a çıktı. Ülke genelinde olağanüstü bir potansiyelimiz var. 2 bin 500 ürünün coğrafi işaret alabileceği saptanmış durumda. Muğla'nın 2 coğrafi işareti var. Biri Milas Halısı, diğeri Bodrum Mandalinası. Coğrafi işaret başvurusu yapılan 6 ürün için de tescil bekleniyor” dedi.

Sempozyumun onur konuğu olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri, her bir ürünün menşei ve değerinin olduğunu dile getirirken “Bunları muhafaza etmemiz gerekiyor. Başkanı olduğum kuruluş ta buna hizmet ediyor. ORIGIN, en büyük coğrafi işaretleri bir araya getiren bir birliktir. Kar amacı gütmez. Asya, Avrupa ve Afrika'dan 400 üyemiz var. Merkezimiz Cenevre'de. 2015 yılının Kasım ayında Brezilya'da yapılan genel kurulda başkan seçildim. Amacımız, coğrafi işaretlerin geleneksel kültür değerlerini ve üreticinin ürününü korumak” dedi.

Sempozyum programı açılış konuşmalarının ardından “Coğrafi İşaretler'de Türkiye Uygulamaları, Coğrafi İşaretler 'de Ürün Yönetişiminden Örnekler ve Coğrafi İşaretler'de Muğla Deneyimi” başlıklarındaki oturumlarla devam etti.

3.Oturumda ise BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, “Bodrum Mandarini Coğrafi İşaret Yolculuğu” konusunda sempozyum konuşmacısı olarak yer aldı.

Bodrum Mandalinasına olan vefa borcumuzu ödemeliyiz.

Mahmut S. Kocadon konuşmasında, mandalinanın tarihsel gelişim sürecini canlı örnekleriyle anlattı. Özellikle Bodrum Mandalinasının eski günlerine kavuşması için yürütülen çalışmaları detayları ile paylaştı.

Mahmut S. Kocadon, 1950'lerde başlayan mandalina üretimini Bodrum'luların ok sevdiğini turizm sektörüyle tanışanada denk en büyük ana ekonomik getiri olduğunun altını çizdi. “Bodrum'dan yazları her gün kamyon kamyon biber, patlıcan, domates, kavun, karpuz kışları mandalini ve portakalı kamyon kamyon gönderiyorduk yurt içi ve yurtdışı pazarlarına. Denizde balıkçılıkta da süngercilikte de iyi gidiyorduk. Sonra turizm geldi Bodrum'a yavaş yavaş. Çok sevdik turizmi de. Çünkü daha çabuk daha kolay kazanç elde ettik. 1 senede kazandığımız kazancı 3 ayda kazandık. Çok mutlu olduk bu kazançtan, fakat gelen tehlikenin farkına varamadık. Tehlike kapıya dayandığında iş işten geçmişti. Biz mandalini, tarımı, balıkçılığı bırakmış, tüm Bodrum turizme dönmüştü. Hadi bizler geleceğimiz için kolay kazanç için turizme geçtik, ama maalesef bu durumda bizi kimse uyarmadı, turizmle tarımı beraber yapmalıydık.” Dedi.

2006 yılında Bodrum Turunçgil Üretici Birliğinin kurulmasıyla başlayan bodrum mandalinasının tarihsel yolcuğunu paylaşan BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, 2009 yılında coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını, 2013 yılında da coğrafi işaretin tescillendiğini belirtti.

Mahmut S. Kocadon, “Geçmiş dönemlerde yapılan hatalardan herkes kendi payını çıkarmalı, gelecek için yerel kalkınmanın sürdürülebilir tarım ve turizm için ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Coğrafi işaretler, ürüne dinamik pazarlama gücü katar ve doğasından gelen anonim sahiplik gücüyle bölgesel ya da toplumsal bazda ekonomik gelişme aracı vazifesi görür. Bu nedenle, coğrafi işaretler kırsal kalkınma için önemli bir araçtır. Muğla için Bodrum Mandalinasının coğrafi işaretinin alınması aslında önemli bir başarı öyküsü ve teşvik edici bir çalışmadır. Bölgemizde diğer yerel tüm değerlerimizin korunması ve sahiplenilmesi aşamasında örnek olabilmek için bizlerde çalışmaya devam edeceğiz. Yerel kalkınma için daha çok coğrafi işaret tesciline ihtiyacımız var. Bodrum Ticaret Odası olarak bu aşamada, Bodrum Gulet ve Tırhandili, Sandaleti gibi birçok başvurumuz da devam etmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sempozyum kapanış konuşmalarının yapılmasının ardından sona erdi.