GÖRÜŞ-TÜRKİYE VE ENDONEZYA ARASINDA STA HAKKINDA
11.04.2016 14:56

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gelen yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Türkiye ile Endonezya arasında ''Kapsamlı Ticari ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması  (diğer ifadeyle Serbest Ticaret Anlaşması – STA) akdedilmesi imkânlarını araştırmak üzere 2010 yılında kurulan Ortak Çalışma Grubu'nun, bir dizi toplantının ardından 2011 yılı Nisan ayında nihai bir rapor yayımlandığı belirtilmiştir.

Yazıda devamla, Endonezya ile STA müzakerelerinin başlatılabilmesi için ülkemizin yoğun girişimleri neticesinde ve G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda Bakanlar düzeyinde sağlanan mutabakat kapsamında, 21 Aralık 2015 tarihinde Ankara'da teknik heyetler düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildiği ve söz konusu toplantıda Müzakere Çerçeve Belgesi üzerinde taraflarca mutabık kalındığı belirtilmiştir. Yakın dönemde, iki ülke Sayın Bakanlarının bir araya gelerek, STA müzakerelerinin başlatıldığını resmi olarak ilan edileceği öngörülmekte olup, resmi açıklamayı takiben birinci tur müzakereler için teknik çalışmaların ivedilikle başlatılacağı bildirilmektedir.

Bahse konu müzakereler öncesinde üyelerimizin STA'ya ilişkin bilgi, tecrübe ve yönlendirmelerini iletmeleri için Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan anket çalışmalarına www.tobb.org.tr sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkânlar/Diğer Duyurular” bölümünden ulaşılabilmektedir.

Görüş Bildirme Formlarının en geç 22 Nisan 2016 Cuma mesai bitimine kadar TOBB (Fax: 0312 218 22 09 E-Posta:basak.onur@tobb.org.tr)  iletişim adreslerine iletilmesi gerekmektedir.